ΓΔ: 2112.46 0.57% Τζίρος: 393.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία της Σουηδίας
Η εθνική σημαία της Σουηδίας κυματίζει κάτω από γαλανό ουρανό, σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας.

Σουηδία: Νέο μεγάλο «πακέτο» στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία

Η κυβέρνηση της Σουηδίας ανήγγειλε ένα πρωτοφανές πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, με αξία περίπου 16 δισ. κορόνες (1,6 δισ. δολάρια), προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Πολ Γιόνσον .

Η σουηδική κυβέρνηση ανήγγειλε χθες Δευτέρα το μεγαλύτερο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που έχει διαθέσει μέχρι σήμερα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, αξίας σχεδόν 16 δισεκατομμυρίων κορόνων (1,6 δισεκ. δολαρίων), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Άμυνας Πολ Γιόνσον.

Το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αυτό —το 19ο κατά σειρά— αυξάνει τη στρατιωτική βοήθεια που έχει ανακοινώσει η Σουηδία στην Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος στα 29,5 δισεκατομμύρια κορόνες. Από το ξέσπασμα του πολέμου με τη Ρωσία, τον Φεβρουάριο του 2022, η σουηδική στρατιωτική βοήθεια πλησιάζει σε αξία τα 8 δισεκ. δολάρια συνολικά.

Το υπουργείο Άμυνας της Σουηδίας υπογράμμισε πως η Ευρώπη είναι ανάγκη να αυξήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την υποστήριξή της στην Ουκρανία, καθώς θεωρεί πως ο πόλεμος είναι κρίσιμος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η κυβέρνηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητεί υποστήριξη από τους συμμάχους της στη Δύση για να καλυφθούν ανάγκες σε υλικό πρώτης ανάγκης, ιδίως συστήματα και πυρομαχικά για την αντιαεροπορική άμυνα, το πυροβολικό, τις δορυφορικές επικοινωνίες, το ναυτικό κ.λπ..

Σύμφωνα με τον κ. Γιόνσον, κάπου 9 δισεκ. κορόνες από το πακέτο που ανακοινώθηκε χθες θα διατεθεί για την προμήθεια στρατιωτικών ειδών από σουηδικές και άλλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες που κατόπιν θα διατεθούν στον ουκρανικό στρατό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Αναζητά επαφές με Ευρώπη μετά τις συζητήσεις στις ΗΠΑ

Ο Ζελένσκι πρότεινε νέα συνάντηση με Ευρωπαίους εταίρους, μετά τις «εποικοδομητικές» συνομιλίες στο Μαϊάμι με Αμερικανούς αξιωματούχους. Οι διαβουλεύσεις για ειρήνη συνεχίζονται, με τη Ρωσία να χαρακτηρίζει τον διάλογο θετικό.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρώσος απεσταλμένος στη Φλόριντα για διαβουλεύσεις με ΗΠΑ για το ουκρανικό

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, Ρώσος απεσταλμένος για τα οικονομικά, μεταβαίνει στο Μαϊάμι για συνομιλίες που στοχεύουν στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος μπαίνει σύντομα στον τέταρτο χρόνο.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Ωφέλιμη για την Ευρώπη η επανεκκίνηση διαλόγου με τον Πούτιν

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η Ευρώπη θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να εξετάσει την επανεκκίνηση πλήρους και διαφανούς διαλόγου με τη Ρωσία, μετά τη συμφωνία για δάνειο προς την Ουκρανία.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Ανοιχτή η συζήτηση για ευρωπαϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία

Η Μόσχα επαναλαμβάνει την αντίθεσή της σε ευρωπαϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο συζήτησης στο πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας με μεσολάβηση των ΗΠΑ.