ΓΔ: 2513.22 0.84% Τζίρος: 242.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σομαλία τρομοκρατική επίθεση
Σκηνή χάους στη Σομαλία μετά από τρομοκρατική ενέργεια κοντά σε πύλη ασφαλείας.

ΛΔ Κονγκό: 36 νεκροί από επιθέσεις ισλαμιστών ανταρτών

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επιθέσεις των ADF, που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος, στο βορειοανατολικό Κονγκό, σύμφωνα με το AFP και τοπικές πηγές. Οι επιθέσεις έγιναν στις επαρχίες Ιτούρι και Βόρειο Κίβου.

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Τρίτη σε σειρά επιθέσεων των ανταρτών των Συμμαχικών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ADF), που συνδέονται με την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, στο βορειοανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Το γεγονός μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), επικαλούμενο τοπικούς αξιωματούχους και πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, όταν οι ADF εξαπέλυσαν επιθέσεις σε απομονωμένες παραμεθόριες κοινότητες στις επαρχίες Ιτούρι και Βόρειο Κίβου.

Νέα επίθεση σημειώθηκε σήμερα στο χωριό Μπιάκατο της επαρχίας Ιτούρι, όπου 15 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το AFP.

Η δράση και οι ρίζες των ADF

Οι Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις ιδρύθηκαν ως αντάρτικο κίνημα στην Ουγκάντα, όμως από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 έχουν εγκαταστήσει τις βάσεις τους στα δάση της γειτονικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Η οργάνωση έχει αναγνωριστεί από το Ισλαμικό Κράτος ως παράρτημά του στην περιοχή.

Παρά τις κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων της ΛΔ Κονγκό και της Ουγκάντας εναντίον των ADF, οι επιδρομές των ανταρτών συνεχίζονται, προκαλώντας σοβαρές απώλειες στους αμάχους.

Ξεχωριστές συγκρούσεις με το M23

Οι επιθέσεις των ADF δεν συνδέονται με τις συγκρούσεις μεταξύ του στρατού της ΛΔ Κονγκό και των ανταρτών του κινήματος M23, το οποίο υποστηρίζεται από τη Ρουάντα. Οι μάχες αυτές έχουν προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Δύο νεκροί σε επίθεση σε βάση φιλοϊρανικής οργάνωσης

Τουλάχιστον δύο μέλη της φιλοϊρανικής οργάνωσης Κατάεμπ Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό σε ιρακινή βάση στο Νότιο Ιράκ, σύμφωνα με πηγές της οργάνωσης. Άλλη πηγή κάνει λόγο για τρεις νεκρούς.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα προσφέρει στήριξη στη Μοζαμβίκη κατά της τρομοκρατίας

Η Ρωσία δηλώνει πρόθυμη να στηρίξει τη Μοζαμβίκη στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις μάχονται ισλαμιστές αντάρτες στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Σημαία Πακιστάν κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Σχεδόν 100 νεκροί σε τρεις επιθέσεις στην επαρχία Μπαλουτσιστάν του Πακιστάν

Σαράντα δύο άτομα, πολίτες και μέλη δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν σε τρεις επιθέσεις στην επαρχία Μπαλουτσιστάν του Πακιστάν τις τελευταίες τέσσερις μέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού.
Ένοπλοι στην Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Ένας νεκρός και 36 τραυματίες από τις εκρήξεις στη Δαμασκό

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στη Δαμασκό κοντά στο ξενοδοχείο όπου διέμενε ο Μακρόν, προκαλώντας έναν νεκρό και 36 τραυματίες. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε ήδη αποχωρήσει για το προεδρικό μέγαρο όταν συνέβησαν τα περιστατικά.
Βομβαρδισμός στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Εννέα νεκροί στη βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό

Τουλάχιστον 9 νεκροί και 19 τραυματίες μετά από βομβιστική επίθεση σε καφετέρια στη Δαμασκό, κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο. Μεταξύ των θυμάτων έξι δικηγόροι, ενώ αρκετοί τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.