ΓΔ: 2501.13 1.02% Τζίρος: 217.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σομαλία τρομοκρατική επίθεση
Σκηνή χάους στη Σομαλία μετά από τρομοκρατική ενέργεια κοντά σε πύλη ασφαλείας.

ΛΔ Κονγκό: 36 νεκροί από επιθέσεις ισλαμιστών ανταρτών

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επιθέσεις των ADF, που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος, στο βορειοανατολικό Κονγκό, σύμφωνα με το AFP και τοπικές πηγές. Οι επιθέσεις έγιναν στις επαρχίες Ιτούρι και Βόρειο Κίβου.

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Τρίτη σε σειρά επιθέσεων των ανταρτών των Συμμαχικών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ADF), που συνδέονται με την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, στο βορειοανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Το γεγονός μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), επικαλούμενο τοπικούς αξιωματούχους και πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, όταν οι ADF εξαπέλυσαν επιθέσεις σε απομονωμένες παραμεθόριες κοινότητες στις επαρχίες Ιτούρι και Βόρειο Κίβου.

Νέα επίθεση σημειώθηκε σήμερα στο χωριό Μπιάκατο της επαρχίας Ιτούρι, όπου 15 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το AFP.

Η δράση και οι ρίζες των ADF

Οι Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις ιδρύθηκαν ως αντάρτικο κίνημα στην Ουγκάντα, όμως από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 έχουν εγκαταστήσει τις βάσεις τους στα δάση της γειτονικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Η οργάνωση έχει αναγνωριστεί από το Ισλαμικό Κράτος ως παράρτημά του στην περιοχή.

Παρά τις κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων της ΛΔ Κονγκό και της Ουγκάντας εναντίον των ADF, οι επιδρομές των ανταρτών συνεχίζονται, προκαλώντας σοβαρές απώλειες στους αμάχους.

Ξεχωριστές συγκρούσεις με το M23

Οι επιθέσεις των ADF δεν συνδέονται με τις συγκρούσεις μεταξύ του στρατού της ΛΔ Κονγκό και των ανταρτών του κινήματος M23, το οποίο υποστηρίζεται από τη Ρουάντα. Οι μάχες αυτές έχουν προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Δύο νεκροί σε επίθεση σε βάση φιλοϊρανικής οργάνωσης

Τουλάχιστον δύο μέλη της φιλοϊρανικής οργάνωσης Κατάεμπ Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό σε ιρακινή βάση στο Νότιο Ιράκ, σύμφωνα με πηγές της οργάνωσης. Άλλη πηγή κάνει λόγο για τρεις νεκρούς.
Σημαίες Ινδίας Πακιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο εκρήξεις στο Πακιστάν με επτά νεκρούς

Δύο εκρήξεις σε δρόμο στο βορειοδυτικό Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, σκότωσαν επτά άτομα και τραυμάτισαν τρεις, όταν επλήγη ημιφορτηγό με επιβάτες από εκρηκτικό μηχανισμό που πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί στη Νικόπολη από ρωσικό drone στην Ουκρανία

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους μια 87χρονη και ο 51χρονος γιος της, έχασαν τη ζωή τους από επίθεση ρωσικού drone στη Νικόπολη Ουκρανίας, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη. Θύματα δέχθηκαν επίθεση ενώ περπατούσαν στο δρόμο.
Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο: 14 νεκροί σε Τύρο και Σιδώνα

Τουλάχιστον 12 άτομα σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε δύο πόλεις της Τύρου, στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με ιατρική πηγή. Οι επιδρομές προκάλεσαν οκτώ και τέσσερις θανάτους αντίστοιχα.
Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινά πλήγματα σε κτίρια διοίκησης «τρομοκρατών» στη Βηρυτό

Το Ισραήλ βομβάρδισε κτίρια διοίκησης της Χεζμπολάχ στη συνοικία Νταχίγια της Βηρυτού, αντιδρώντας σε πυρά κατά ισραηλινών εδαφών, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Κατς.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 15 νεκροί από ρωσική επίθεση με drones και πυραύλους στην Ουκρανία

Ρωσικά drones και πύραυλοι έπληξαν το Κίεβο και άλλες πόλεις της Ουκρανίας, προκαλώντας τουλάχιστον 15 νεκρούς, ανάμεσά τους παιδιά. Οι επιθέσεις ακολούθησαν ρωσικές προειδοποιήσεις για νέα πλήγματα μετά από πρόσφατο χτύπημα στο Λουχάνσκ.