ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΕΕ: Παρουσίασε σχέδιο για την ενίσχυση ασφάλειας των υποθαλάσσιων καλωδίων

Το σχέδιο της Επιτροπής παρουσιάστηκε από το Ελσίνκι της Φινλανδίας, από την εκτελεστική αντιπρόεδρο, Χέν Βιρκούνεν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα ένα σχέδιο για την ενίσχυση της ασφάλειας των υποθαλάσσιων καλωδίων, έπειτα από μια σημαντική αύξηση συμβάντων στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας τους τελευταίους μήνες, που δημιούργησαν υποψίες για δολιοφθορά από τη Ρωσία.

«Η ΕΕ ενισχύει την υποθαλάσσια ασφάλειά της. Σήμερα, λαμβάνουμε μέτρα για να επιβάλλουμε κυρώσεις στους σαμποτέρ, να αποτρέψουμε τους αντιπάλους και να κινητοποιήσουμε τις στρατιωτικές και πολιτικές ικανότητές μας όταν χρειάζεται. Αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση της χρηματοδότησης για τη διαφύλαξη των υποδομών ζωτικής σημασίας», δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας.

Το σχέδιο της Επιτροπής παρουσιάστηκε από το Ελσίνκι της Φινλανδίας, από την εκτελεστική αντιπρόεδρο, Χέν Βιρκούνεν. Η ανακοίνωση έρχεται καθώς η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά έρευνα μετά την ανακάλυψη ενός άλλου κατεστραμμένου καλωδίου στη Βαλτική Θάλασσα, ανατολικά της νήσου Γκότλαντ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα καλώδια επικοινωνίας συνδέουν διάφορα κράτη μέλη μεταξύ τους, συνδέουν τα νησιά με την ηπειρωτική χώρα της ΕΕ και συνδέουν την ΕΕ με τον υπόλοιπο κόσμο, μεταφέροντας το 99 % της διηπειρωτικής κίνησης στο διαδίκτυο. Τα υποθαλάσσια καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας διευκολύνουν την ενοποίηση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας των κρατών μελών, ενισχύουν την ασφάλεια εφοδιασμού τους και παρέχουν υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην ηπειρωτική χώρα. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, τα περιστατικά υποβρυχίων καλωδίων κινδυνεύουν να προκαλέσουν σοβαρές διαταραχές σε βασικές λειτουργίες και υπηρεσίες στην ΕΕ, επηρεάζοντας την καθημερινή ζωή των πολιτών της ΕΕ.

Το σχέδιο προβλέπει στήριξη προς όλα τα κράτη μέλη. Τα βασικά μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση των ικανοτήτων παρακολούθησης των απειλών ανά θαλάσσια λεκάνη, όπως η Μεσόγειος ή η Βαλτική Θάλασσα, για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης εικόνας της κατάστασης. Αυτό θα επιτρέψει την έγκαιρη προειδοποίηση και την αποτελεσματικότερη αντίδραση. Προβλέπεται, επίσης, η ταχεία δράση σε περίπτωση συμβάντων που επηρεάζουν υποβρύχια καλώδια και αύξηση της ικανότητας επισκευής, καθώς και επιβολή κυρώσεων και διπλωματικών μέτρων κατά εχθρικών παραγόντων και του «σκιώδους στόλου», αξιοποιώντας πλήρως την εργαλειοθήκη υβριδικών μέσων για την αντιμετώπιση υβριδικών εκστρατειών.

Οι εν λόγω στρατηγικές δράσεις συμπληρώνουν τις τρέχουσες εργασίες της ομάδας εμπειρογνωμόνων για την υποβρύχια καλωδιακή υποδομή, η οποία απαρτίζεται από τα κράτη μέλη και τον Οργανισμό της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA). Οι δράσεις είναι συμπληρωματικές προς τις υφιστάμενες δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και στηρίζουν τις εθνικές και περιφερειακές προσπάθειες, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Ευρώπης για την προστασία των υποβρυχίων υποδομών ζωτικής σημασίας, η οποία είναι απαραίτητη για τις παγκόσμιες επικοινωνίες και την ενεργειακή ασφάλεια.

Η Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος θα αναπτύξουν προοδευτικά συγκεκριμένες δράσεις το 2025 και το 2026 από κοινού με τα κράτη μέλη και τον Οργανισμό της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια, ENISA. Έως το τέλος του 2025, η Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος αναμένεται να παρουσιάσουν, μεταξύ άλλων δράσεων, τη χαρτογράφηση των υφιστάμενων και προγραμματισμένων υποδομών υποβρύχιων καλωδίων, μια συντονισμένη εκτίμηση κινδύνου για τα υποβρύχια καλώδια, μια εργαλειοθήκη για την ασφάλεια καλωδίων με μέτρα μετριασμού και έναν κατάλογο προτεραιοτήτων για τα καλωδιακά έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολεμικά πλοία ασκήσεων
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό αναχαίτισε ύποπτο ρωσικό τάνκερ στη Μεσόγειο

Γαλλικό πολεμικό πλοίο ανέκοψε τάνκερ ανοιχτά της Σικελίας, το οποίο θεωρείται μέλος της ρωσικής σκιώδους αρμάδας που παρακάμπτει κυρώσεις. Πρόκειται για το πέμπτο ύποπτο πλοίο που σταματά η Γαλλία από τον Σεπτέμβριο του 2023.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Οι επιθέσεις ουκρανικών drone επιχειρούν αποσταθεροποίηση της Ρωσίας

Ο Πούτιν κατηγορεί την Ουκρανία για επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές στη Ρωσία, επισημαίνοντας αύξηση επιθέσεων σε διυλιστήρια πετρελαίου. Τονίζει πως δεν βλέπει προοπτική για διαπραγματεύσεις με τον Ζελένσκι.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ: Η Ρωσία επιβάλει «ψηφιακό σιδηρούν παραπέτασμα» στις ξένες εφαρμογές

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως οι ρωσικοί περιορισμοί σε ξένες εφαρμογές αποκαλύπτουν τις επιπτώσεις του πολέμου στην ίδια τη Ρωσία, σημειώνοντας ότι η χώρα υψώνει ένα «ψηφιακό σιδηρούν παραπέτασμα» για τον λαό της.
Καπιτώλιο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προς ολομέλεια το νομοσχέδιο για την Πύλη Ανατολικής Μεσογείου

Το Eastern Mediterranean Gateway Act προχωρά στη νομοθετική διαδικασία, μετά την έγκρισή του από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ώστε η Ανατολική Μεσόγειος να καταστεί στρατηγικός πυλώνας της πολιτικής των ΗΠΑ.
Μαρία Ζαχάροβα συνέντευξη τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία καταδικάζει το σχέδιο της ΕΕ για πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο

Η Ρωσία καταδίκασε την απόφαση της ΕΕ για ελέγχους πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο σε ύποπτα πλοία με ρωσικό πετρέλαιο και προανήγγειλε νομικά μέτρα, κάνοντας λόγο για απειλή στη θαλάσσια ασφάλεια και πολιτικό εκφοβισμό.