ΓΔ: 2158.04 1.76% Τζίρος: 224.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κτίριο Ράιχσταγκ Βερολίνου
Το ιστορικό κτίριο Ράιχσταγκ στο Βερολίνο με γερμανικές σημαίες, σύμβολο δημοκρατίας και πολιτικής ζωής.

Γερμανία: Κατακραυγή για τις δηλώσεις Βανς περί συνεργασίας με την ακροδεξιά

Ο Βαυαρός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν θα γκρινιάξει» για τα νέα σχέδια της Ουάσιγκτον αλλά τόνισε ότι «ούτε όμως θα υποταχτούμε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ επέκρινε πριν από λίγο την παρέμβαση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς υπέρ μιας συνεργασίας των γερμανικών κομμάτων με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).

«Δεν πιστεύω ότι είναι σωστό κάποιος από μια φιλική ξένη χώρα να παρεμβαίνει με τόση ένταση και μονόπλευρα κατά την διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας», δήλωσε ο κ. Χέμπεστραϊτ και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολιτικές παραδόσεις σε αυτή τη χώρα και είναι καλή πρακτική να αποφασίζουν οι ίδιοι οι πολίτες μιας χώρας ποιες είναι οι αρχές τους χωρίς να λαμβάνουν για αυτό συμβουλές από άλλους».

Σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δήλωσε ότι στην αποψινή ομιλία του στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC) θα προτρέψει τους γερμανούς πολιτικούς να συνεργαστούν με όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένης και της AfD, καθώς, όπως είπε, με τον αποκλεισμό των ακροδεξιών κομμάτων περιφρονείται η λαϊκή βούληση, ενώ ανέφερε και ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ «ανησυχούν ότι οι Ευρωπαίοι φοβούνται τους ίδιους τους λαούς τους».

Τις δηλώσεις του κ. Βανς επέκρινε και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ, τονίζοντας ότι «η φιλία τελειώνει όταν τίθεται το ερώτημα ποιος πρέπει να σχηματίσει συνασπισμό με ποιον μετά τις εκλογές και λαμβάνουμε υπ'όψιν κάθε άποψη, αλλά αποφασίζουμε μόνοι μας με ποιον θα κάνουμε συνασπισμό». Απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση - ακόμη και από τις ΗΠΑ, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέντερ, ο οποίος χθες το απόγευμα υποδέχθηκε τον αμερικανό αντιπρόεδρο στο Μόναχο. Αναφερόμενος στην προοπτική της διμερούς συνεργασίας Γερμανίας - ΗΠΑ, ο Βαυαρός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν θα γκρινιάξει» για τα νέα σχέδια της Ουάσιγκτον, αλλά τόνισε ότι «ούτε όμως θα υποταχτούμε και για αυτό συμβουλεύουμε να συνεργαστούμε αντί να προχωρούμε μόνοι μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πύλη του Βρανδεμβούργου
ΔΙΕΘΝΗ

Το Βερολίνο εκφράζει μεγάλη ανησυχία για τη Βενεζουέλα

Το γερμανικό ΥΠΕΞ παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα και δεν σχολιάζει την αμερικανική στάση. Πολιτικές αντιδράσεις εκφράζονται στη Γερμανία, ενώ ζητείται ευρωπαϊκή αυτονομία στην εξωτερική πολιτική.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Η Ευρώπη πρέπει να διεκδικήσει τα συμφέροντά της για ειρήνη το 2026

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να υπερασπίζεται πιο δυναμικά τα συμφέροντά της ενόψει ρωσικής επιθετικότητας και μεταβαλλόμενων δεσμών με τις ΗΠΑ, ενώ η Γερμανία ενίσχυσε αμυντικές δαπάνες από το 2023.
Μαρκ Ρούτε πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούτε: Απόλυτη στήριξη ΗΠΑ σε ΝΑΤΟ και Ευρώπη, δηλώνει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

Διαβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι η πλήρης αμυντική ανεξαρτησία της ΕΕ δεν είναι απαραίτητη. Ζήτησε αυξημένες αμυντικές δαπάνες, αλλά πάντα σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ υπερασπίζεται την ελευθερία έκφρασης

Η ΕΕ θα υπερασπιστεί την ελευθερία λόγου, τόνισε η φον ντερ Λάιεν, μετά τις αμερικανικές κυρώσεις σε πέντε Ευρωπαίους. Ο Κόστα χαρακτήρισε τις κυρώσεις απαράδεκτες και διαβεβαίωσε πως η ΕΕ παραμένει ανυποχώρητη σε θέματα έκφρασης.
Στιβ Γουίτκοφ σε εκδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Στιβ Γουίτκφο θα συναντηθεί με Συμβούλους Ασφαλείας Ουκρανίας-ΕΕ

Ο Στιβ Γουίτκοφ συναντάται σήμερα στο Μαϊάμι με συμβούλους εθνικής ασφάλειας Ουκρανίας, Γερμανίας, Γαλλίας και ΗΒ. Ο ίδιος και ο Τζάρεντ Κούσνερ θα δουν ρωσική αντιπροσωπεία για προσπάθειες ειρήνευσης στην Ουκρανία.