ΓΔ: 2346.72 1.38% Τζίρος: 453.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:32
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
Ο Ντόναλντ Τραμπ φωτογραφίζεται με σοβαρή έκφραση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης.

Δασμούς αντιποίνων σε πολλές χώρες θα επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ

Μια τέτοια απόφαση θα εκπληρώσει την δέσμευσή να επιβάλει δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές ίσους με τους συντελεστές που επιβάλλουν οι εμπορικοί εταίροι στις αμερικανικές εξαγωγές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε χθες ότι σχεδιάζει να ανακοινώσει δασμούς αντιποίνων σε πολλές χώρες την επόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι οι πρόσθετες εισφορές θα μπορούσαν να συμβάλουν στη συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.

Η κίνηση αυτή θα εκπληρώσει μια προεκλογική υπόσχεση του Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές ίσους με τους συντελεστές που επιβάλλουν οι εμπορικοί εταίροι στις αμερικανικές εξαγωγές. Δεν ήταν άμεσα σαφές ποιες χώρες θα επηρεαστούν.

Ο Τραμπ ενημέρωσε τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές για τα σχέδιά του κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό στον Λευκό Οίκο την περασμένη Πέμπτη (6.2.2025), δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Ο Τραμπ και κορυφαίοι σύμβουλοι έχουν δηλώσει ότι σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν υψηλότερους δασμούς στις ξένες εισαγωγές για να βοηθήσουν στην πληρωμή της παράτασης των φορολογικών περικοπών του Τραμπ το 2017, οι οποίες, σύμφωνα με αναλυτές του προϋπολογισμού, θα μπορούσαν να προσθέσουν τρισεκατομμύρια δολάρια στο χρέος των ΗΠΑ.

Οι αυξημένοι δασμοί θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν μέρος αυτού του κόστους, αν και τα τελευταία χρόνια αντιστοιχούσαν μόνο στο 2% περίπου των ετήσιων εσόδων.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς 25% στον Καναδά και το Μεξικό το περασμένο Σάββατο (1.2.2025), αλλά τους ανέβαλε μετά την αρνητική αντίδραση των επενδυτών. Οι δύο μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ συμφώνησαν να αυξήσουν τις προσπάθειες επιβολής της νομοθεσίας στα σύνορα, μια κορυφαία προτεραιότητα του Τραμπ. Η Wall Street διεύρυνε τις απώλειες χθες μετά την αναφορά του Reuters για τη συζήτηση του Τραμπ με τους βουλευτές.

Ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι στοχεύουν να παρουσιάσουν το φιλόδοξο πακέτο φόρων και δαπανών τους αυτό το Σαββατοκύριακο, μετά από μια πεντάωρη συνάντηση στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη. Αντιμετωπίζει μια επικίνδυνη διαδρομή μέσω του Κογκρέσου, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν οριακή πλειοψηφία τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία. 

Το Bloomberg από την άλλη αναφέρει ακόμη ότι ο Τραμπ δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής δασμών με στόχο κυρίως τα αυτοκίνητα. Έχει βάλει ιδιαίτερα στο στόχαστρο τον φόρο προστιθέμενης αξίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναν ελάχιστο τυποποιημένο συντελεστή 15% που μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερος για ορισμένες χώρες, λέγοντας στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα (3.2.2025) ότι η εισφορά πήγε «στα ύψη». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Καρνέι: Οι απειλές Τραμπ για δασμούς είναι διαπραγματευτική τακτική

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ χαρακτήρισε τις απειλές του Τραμπ για δασμούς 100% μέρος στρατηγικής διαπραγματεύσεων και τόνισε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της USMCA με ΗΠΑ και Μεξικό.
ΗΠΑ και Κίνα χρήματα
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Η συμφωνία με Οτάβα δεν στρέφεται κατά τρίτων μετά τις απειλές Τραμπ

Η Κίνα ξεκαθάρισε πως η νέα εμπορική της συμφωνία με τον Καναδά δεν στρέφεται εναντίον άλλων χωρών, ενώ ο Καναδάς αναζητά νέες αγορές στην Ασία και Ευρώπη, εν μέσω αμερικανικών απειλών για αυξημένους δασμούς.
ΗΠΑ και Κίνα χρήματα
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΓ ΠΟΕ: Αποφύγετε εμπορικό πόλεμο για τη Γροιλανδία, καλεί στο Νταβός

Η επικεφαλής του ΠΟΕ, Ενγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, κάλεσε σε διάλογο για αποκλιμάκωση της κρίσης που προκάλεσε η απαίτηση των ΗΠΑ να αποκτήσουν τη Γροιλανδία, επισημαίνοντας τους κινδύνους ενός εμπορικού πολέμου με επιπτώσεις σε όλους.
Σκοτ Μπέσεντ χαμογελάει
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Μπέσεντ απορρίπτει την «υστερία» για τη Γροιλανδία

Ο Υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ δηλώνει σιγουριά για συμφωνία με την ΕΕ σχετικά με τη Γροιλανδία, υποβαθμίζει τις ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο. Η ΕΕ εξετάζει αντίμετρα έπειτα από αμερικανικούς δασμούς και συγκαλεί σύνοδο κορυφής την Πέμπτη.
Εμανουέλ Μακρόν και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς 200% σε γαλλικά κρασιά και σαμπάνιες

Ο Τραμπ απείλησε με τελωνειακούς δασμούς 200% σε γαλλικά κρασιά και σαμπάνιες λόγω άρνησης του Μακρόν να μπει στο «Συμβούλιο Ειρήνης». Το Παρίσι δηλώνει ότι δεν θα ανταποκριθεί θετικά στην αμερικανική πρόκληση προς το παρόν.