ΓΔ: 2265.13 -0.49% Τζίρος: 245.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Shutterstock

Οι χώρες της Βαλτικής αποσυνδέονται από το ρωσικό δίκτυο ρεύματος

Η Λιθουανία ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσυνέδεσε πλέον το σύστημά της ηλεκτροδότησης από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ρωσίας. Ακολουθούν Λετονία και Εσθονία.

Η Λιθουανία διέκοψε τις συνδέσεις της με το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα το πρωί. Η Λετονία και η Εσθονία θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους στις 9 π.μ., ανέφερε το Reuters.

Το υπουργείο Ενέργειας της Λιθουανίας ανακοίνωσε ότι η διαδικασία ξεκίνησε στις 6 π.μ..

Οι δημοκρατίες της Βαλτικής εξήγησαν ότι στόχος τους είναι να ενοποιήσουν τα δίκτυά τους μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με εκείνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ενισχύσουν την ασφάλειά τους. Αφού πραγματοποιήσουν τις σχετικές δοκιμές, αύριο θα συγχρονίσουν τα δίκτυά τους με αυτό της Ε.Ε.

Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία είναι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που το 2004 εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Η αποσύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής τους ενέργειας με το ρωσικό ξεκίνησε πριν από χρόνια, ώστε η ηλεκτρική ενέργεια από τη Μόσχα να μην χρησιμοποιηθεί ως «μέσο γεωπολιτικού εκβιασμού εναντίον τους», όπως είπε ο Λιθουανός υπουργός Ενέργειας Zygimantas Vaičiūnas, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. 

Αυτή η διαδικασία επιταχύνθηκε μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τρία χρόνια.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Kaia Kallas, πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας, χαιρέτισε τη διακοπή των σχέσεων με το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ως «νίκη της δημοκρατίας».

Το υπουργείο Ενέργειας της Λιθουανίας είπε στο Reuters ότι έχουν εκπονηθεί σχέδια έκτακτης ανάγκης. Προβλέπουν την προσωρινή αποσύνδεση ορισμένων μεγάλων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως τα εργοστάσια, από το δίκτυο σε περίπτωση έλλειψης ρεύματος, ώστε να μην διαταραχθεί η παροχή ρεύματος στο σύνολό της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντλία πετρελαίου Rosneft
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Μείωση 24% στα έσοδα από πετρέλαιο-αέριο, χαμηλό 4ετίας

Τα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο μειώθηκαν το 2025 κατά 24%, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2020, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, καθώς ανήλθαν στα 8,48 τρισεκατομμύρια ρούβλια έναντι 11,13 τρισ. το 2024.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Χάρκοβο: Ρωσική επίθεση κατέστρεψε μεγάλη ενεργειακή εγκατάσταση

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν σημαντική ενεργειακή εγκατάσταση στο Χάρκοβο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιχόρ Τέρεχοφ. Δεν διευκρινίστηκε ο τύπος της εγκατάστασης, ενώ τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης επιχειρούν στο σημείο.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Το Καζακστάν ζητά βοήθεια ΗΠΑ-ΕΕ για μεταφορά πετρελαίου μετά επιθέσεις

Το Καζακστάν ζητά βοήθεια από ΗΠΑ και Ευρώπη για την ασφάλεια στη μεταφορά πετρελαίου, μετά από επιθέσεις drones σε δεξαμενόπλοια και τερματικό σταθμό στη Μαύρη Θάλασσα που διαχειρίζεται μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου εφοδιασμού.