ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Λευκός Οίκος εξωτερικό
Ο Λευκός Οίκος στην Ουάσιγκτον, κατοικία του Προέδρου των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ επαναπάτρισαν σήμερα στην Ινδία 104 παράτυπους μετανάστες

Χιλιάδες παράτυποι μετανάστες έχουν συλληφθεί στις ΗΠΑ μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, στις 20 Ιανουαρίου.

Αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, το οποίο μετέφερε περισσότερους από 100 Ινδούς παράτυπους μετανάστες που απελάθηκαν, προσγειώθηκε σήμερα στη βόρεια Ινδία, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, το αεροσκάφος μετέφερε 104 μετανάστες, όμως ούτε η Ουάσινγκτον ούτε το Νέο Δελχί σχολίασαν τις απελάσεις αυτές.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ινδία περιορίστηκε να σχολιάσει ότι η Ουάσινγκτον «επιβάλλει αυστηρά τον σεβασμό των συνόρων της, ενισχύει τη νομοθεσία για τη μετανάστευση και απελαύνει παράτυπους μετανάστες».

Χιλιάδες παράτυποι μετανάστες έχουν συλληφθεί στις ΗΠΑ μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, στις 20 Ιανουαρίου.

Οι αρχές εκτιμούν ότι περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις ΗΠΑ χωρίς να διαθέτουν νόμιμα έγγραφα, εκ των οποίων πολλοί έχουν φύγει από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τη βία και τις οικονομικές δυσκολίες.

Δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία Τραμπ, ο Ραντχίρ Τζαϊσουάλ, εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών, είχε δηλώσει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να επαναπατρίσει τους πολίτες της που ζουν παράνομα στις ΗΠΑ.

«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι (…) στην παράνομη μετανάστευση, ακόμη περισσότερο επειδή συνδέεται με άλλες μορφές του οργανωμένου εγκλήματος», είχε τονίσει.

«Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ της Ινδίας και των ΗΠΑ στο θέμα της μετανάστευσης (…) οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν σε μια διαδικασία που έχει στόχο να αποθαρρύνει την παράνομη μετανάστευση, δημιουργώντας παράλληλα περισσότερες δυνατότητες νόμιμης μετανάστευσης από την Ινδία προς τις ΗΠΑ», είχε προσθέσει ο Τζαϊσουάλ.

Η Ινδία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, με το ΑΕΠ της να παρουσιάζει αλματώδη άνοδο. Ωστόσο εκατοντάδες χιλιάδες Ινδοί εξακολουθούν να φεύγουν από τη χώρα κάθε χρόνο αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες στο εξωτερικό.

Αν και η ινδική διασπορά ζει σε όλο τον κόσμο, οι ΗΠΑ παραμένουν ο προορισμός που προτιμά.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη αμερικανική απογραφή, ο πληθυσμός των ΗΠΑ με ινδική καταγωγή αυξήθηκε κατά 50% για να φτάσει τα 4,8 εκατ. ανθρώπους στη διάρκειας της δεκαετίας που ολοκληρώθηκε το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Το 2022 περισσότερο από το ένα τρίτο του περίπου 1,3 εκατομμυρίου νέων Ινδών που πήγαν να σπουδάσουν στο εξωτερικό επέλεξαν τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είχαν θερμές σχέσεις κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, από το 2017 ως το 2021.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έλον Μασκ και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μασκ σε τηλεδιάσκεψη Τραμπ - Ινδού πρωθυπουργού, λένε NYT

Ο Ίλον Μασκ συμμετείχε σε τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ναρέντρα Μόντι για τον πόλεμο στο Ιράν, σύμφωνα με τους New York Times. Δεν διευκρινίζεται ο ρόλος του Μασκ στη συζήτηση.
Ομιλητής Balkan Forum
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΓ ΔΟΣ: Το διεθνές σύστημα οικονομικών κανόνων ανήκει στο παρελθόν

Ο Δ. Σκάλκος δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία είναι επαρκώς θωρακισμένη ενεργειακά και δημοσιονομικά, ενώ τόνισε την ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης σε παρατεταμένη γεωπολιτική κρίση, σε εκδήλωση του ΣΕΒΕ στο Money Show 2026.
Ναρέντρα Μόντι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Με τον Μασούντ Πεζεσκιάν συνομίλησε ο Ναρέντρα Μόντι

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν ζήτησε άμεση διακοπή της επίθεσης ΗΠΑ-Ισραήλ και εγγυήσεις για να μην επαναληφθεί. Στη συνομιλία με τον Μόντι, κάλεσε τους BRICS να αναλάβουν ενεργό ρόλο για τον τερματισμό των επιθέσεων κατά του Ιράν.
Λευκός Οίκος ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ενδεχόμενο άρσης κυρώσεων για περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε πως εξετάζεται η άρση επιπλέον κυρώσεων σε ρωσικό πετρέλαιο, μετά τη χορήγηση 30ήμερης εξαίρεσης για πωλήσεις πετρελαίου που βρίσκεται εν πλω προς την Ινδία.
Ναρέντρα Μόντι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μόντι καλεί Νετανιάχου να τερματίσει άμεσα τον πόλεμο με το Ιράν

Ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι κάλεσε τον Νετανιάχου να σταματήσουν γρήγορα οι εχθροπραξίες με το Ιράν, τονίζοντας την ανάγκη τερματισμού τους και υπογραμμίζοντας πως πρώτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των αμάχων.