ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο

Επενδυτικό πακέτο ύψους 3 δισ. ευρώ για την Ιορδανία χορηγεί η ΕΕ

Με αυτήν την εταιρική σχέση, η ΕΕ και η Ιορδανία θα συνεργαστούν σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών σχέσεων και της περιφερειακής συνεργασίας.

Επενδυτικό πακέτο ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ιορδανία, την περίοδο 2025-2027, θα χορηγήσει η ΕΕ, στο πλαίσιο της νέας εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιορδανίας. Αυτό ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα, κατά την επίσκεψη του Βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιορδανία απογειώνουν τη μοναδική τους σχέση υπογράφοντας μια στρατηγική και συνολική εταιρική σχέση. Με αυτήν την εταιρική σχέση, η ΕΕ και η Ιορδανία εμβαθύνουν μια μακροχρόνια σχέση και ισχυρή φιλία, για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις κοινές προκλήσεις και να προωθήσουν τις κοινές αξίες της ειρήνης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζει η Πρόεδρος της Επιτροπής, σε δήλωσή της, μετά την υπογραφή της στρατηγικής και συνολικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιορδανίας.

«Η Ιορδανία είναι βασικός εταίρος για την Ευρώπη στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, λειτουργώντας ως πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας. Η Ιορδανία έχει επιδείξει τεράστια γενναιοδωρία φιλοξενώντας εκατομμύρια πρόσφυγες και δεσμεύεται ολόψυχα στην προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και παγκοσμίως. Η Ιορδανία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο για την εδραίωση της εκεχειρίας στη Γάζα και η ΕΕ αναγνωρίζει τη σημασία της Ιορδανίας ως περιφερειακού κόμβου για την ανθρωπιστική βοήθεια. Η ηγεσία της Ιορδανίας στην υποστήριξη της μετάβασης της Συρίας υπογραμμίζει τον κεντρικό της ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της περιοχής».

Η Στρατηγική και Συνολική Εταιρική Σχέση ΕΕ-Ιορδανίας επικεντρώνεται σε τρεις κύριους στόχους: υποστήριξη της σταθερότητας της Ιορδανίας, συμβολή στο πολιτικό, οικονομικό και διοικητικό όραμα εκσυγχρονισμού του Βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ και ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας. Αυτή η εταιρική σχέση υποστηρίζεται από ένα οικονομικό και επενδυτικό πακέτο για την περίοδο 2025-2027, το οποίο εκτιμάται σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ — μια σημαντική αύξηση που αντανακλά τον επείγοντα χαρακτήρα και την κλίμακα των προκλήσεων στη Μέση Ανατολή, τονίζει η Επιτροπή.

Με αυτήν την εταιρική σχέση, η ΕΕ και η Ιορδανία θα συνεργαστούν σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών σχέσεων και της περιφερειακής συνεργασίας, της ασφάλειας και της άμυνας, της οικονομικής ανθεκτικότητας, του εμπορίου και των επενδύσεων, της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων, της μετανάστευσης και της στήριξης των προσφύγων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα και επενδύσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον Πειραιά το 2ο Ευρωμεσογειακό Οικονομικό Φόρουμ, 18-19 Νοεμβρίου

Στις 18-19 Νοεμβρίου 2026, στον Πειραιά, θα διεξαχθεί το 2ο Ευρωμεσογειακό Οικονομικό και Επιχειρηματικό Φόρουμ με θέμα το Σύμφωνο για τη Μεσόγειο, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν-Τραμπ: Τηλεφωνική συνομιλία για Μέκκα, Υεμένη και Ουκρανία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ για τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, δίνοντας έμφαση σε διπλωματικές πρωτοβουλίες και αμυντική συνεργασία.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Το κράτος που λειτουργεί σωστά είναι το καλύτερο κίνητρο

Ο Κ. Πιερρακάκης τόνισε πως το αποτελεσματικό κράτος είναι το καλύτερο επενδυτικό κίνητρο, αναφέρθηκε στη σταθερότητα τραπεζών και τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει διεθνής κόμβος εκπαίδευσης και τουρισμού με επενδύσεις στις υποδομές.
Γερμανικό κοινοβούλιο κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανία: Πλήρης στήριξη στην Ελλάδα για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Η Γερμανική κυβέρνηση, μέσω της εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, εξέφρασε απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, επαναλαμβάνοντας την ευρωπαϊκή θέση υπέρ σεβασμού των συνόρων και του διεθνούς δικαίου στη Μεσόγειο.
Χάρης Θεοχάρης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χ. Θεοχάρης: Ενέργεια, συνδεσιμότητα και AI στις προτεραιότητες Ελλάδας-ΗΑΕ

Ο Χάρης Θεοχάρης τόνισε τη σημασία ισχυρότερων διασυνδέσεων Ελλάδας-ΗΑΕ λόγω γεωπολιτικής αβεβαιότητας, δίνοντας έμφαση στην ελευθερία ναυσιπλοΐας και την ανάγκη συνεργασίας σε επενδύσεις, τεχνολογία και καινοτομία.