ΓΔ: 2437.47 -1.55% Τζίρος: 207.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:33:36
Germany, Germania, Greens, Prasinoi, Annalena Baerbock
Φωτο: Shutterstock

Γερμανία: Η Μπέρμποκ πιέζει για άμεση έγκριση της στήριξης 3 δισ. για Ουκρανία

Η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Ανναλένα Μπέρμποκ, ζήτησε την άμεση έγκριση στρατιωτικού πακέτου αξίας 3 δισεκ. ευρώ, για να αποσταλεί στην Ουκρανία πριν από τις πρόωρες εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου στη Γερμανία.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ κάλεσε χθες Κυριακή να εγκριθεί άμεσα πακέτο στρατιωτικών εξοπλισμών αξίας 3 δισεκ. ευρώ ώστε να παραδοθεί από τη χώρα της στην Ουκρανία πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου στη Γερμανία.

Η κυρία Μπέρμποκ είπε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD πως ελπίζει ότι η επιτροπή προϋπολογισμού θα οριστικοποιήσει την έγκριση του μέσα σε αυτή την εβδομάδα.

«Ο Ρώσος πρόεδρος δεν δίνει δεκάρα για το ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική εκστρατεία κι οδεύουμε σε πρόωρες εκλογές», πέταξε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η αξίωσή της να εγκριθεί άμεσα το πακέτο εξοπλισμών αυτό έχει πυροδοτήσει σύγκρουση ανάμεσα στην υπουργό Μπέρμποκ, που ανήκει στο κόμμα των Πρασίνων, και τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Ο κ. Σολτς αντέτεινε πως το πακέτο θα εγκριθεί μόνο εάν ανασταλεί το λεγόμενο φρένο χρέους, το οποίο προβλέπει αυστηρά όρια δανεισμού, ώστε να διευκολυνθεί η εξεύρεση χρηματοδότησης.

Όμως η κυρία Μπέρμποκ και οι Πράσινοι, όπως και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) και η κεντροδεξιά Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), επιχειρηματολογούν πως είναι εφικτή η χρηματοδότηση του πακέτου αυτού με την επίκληση απαραίτητων «έκτακτων δαπανών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Κρεμλίνο της Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο επικρίνει τον Μερτς για τις εγγυήσεις στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο επέκρινε δηλώσεις του Μερτς για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν γίνεται χωρίς τη Ρωσία. Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι είναι σε αδιέξοδο και κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τη διαδικασία.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Βερολίνο χρηματοδοτεί 50.000 drones για την Ουκρανία

Η Γερμανία θα χρηματοδοτήσει 50.000 επιθετικά drones για την Ουκρανία, σε μία από τις μεγαλύτερες σχετικές παραγγελίες από δυτική χώρα, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις βασίζονται σε drones για τον συνεχιζόμενο πόλεμο κατά της Ρωσίας.
Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Ο εισαγγελέας Ουκρανίας: Δεν ευθύνεται το Κίεβο για τη δολιοφθορά Nord Stream

Ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας διέψευσε κάθε ανάμειξη της Ουκρανίας στη δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream το 2022 και πρότεινε κοινή έρευνα με τη Γερμανία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις εμπλοκής Ουκρανών αξιωματούχων.
Φρίντριχ Μερτς
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία του Μερτς με τον Ζελένσκι ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησαν τις ρωσικές επιδρομές ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου θα εξεταστεί στρατιωτική βοήθεια 70 δισ. ευρώ για την Ουκρανία.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνες στη Γερμανία για Ουκρανή ύποπτη της επίθεσης στο Μονακό

Οι αρχές αναζητούν 39χρονη Ουκρανή με μόνιμη κατοικία στη Γερμανία, ως ύποπτη για την έκρηξη στο Μονακό που τραυμάτισε τρεις. Έρευνες έγιναν σε σπίτι και όχημά της, ενώ θεωρείται πιθανό να είχε συνεργούς.
Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Εισαγγελία κατηγορεί Ουκρανία για δολιοφθορά στους Nord Stream

Η γερμανική εισαγγελία κατηγορεί ουκρανικές αρχές για εντολή δολιοφθοράς στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 μετά τη ρωσική εισβολή. Ένας Ουκρανός ύποπτος βαρύνεται με κατηγορίες για συνέργεια σε έγκλημα πολέμου και καταστροφή.