ΓΔ: 2259.13 -0.64% Τζίρος: 411.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
γραμμή παραγωγής πυρομαχικών
Φώτο: Shutterstock

Γαλλία: Η ΕΕ να χρηματοδοτεί εξοπλισμό σχεδιασμένο στην Ευρώπη

«Δεν πρέπει να ξοδεύονται τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων για την παραγωγή αμερικανικού εξοπλισμού» ανέφερε ο υπουργός Ενοπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Αμυντική Βιομηχανία, το οποίο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, θα πρέπει να χρησιμοποιείται για στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει σχεδιαστεί στην Ευρώπη και του οποίου τουλάχιστον το 65% των εξαρτημάτων κατασκευάζεται στην ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Ενοπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί κατά την πρωτοχρονιάτικη τελετή για τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις χθες, Τρίτη, στο Παρίσι.

«Η ατζέντα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας είναι χρήσιμη, αλλά δεν πρέπει να οδηγεί στο να ξοδεύονται τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων για την παραγωγή αμερικανικού εξοπλισμού», υποστήριξε ο Γάλλος υπουργός, με την εφημερίδα La Tribune να επισημαίνει πως η εν λόγω αναφορά απευθύνεται πρωτίστως στον Ευρωπαίο Επίτροπο 'Αμυνας, Αντριους Κουμπίλιους ο οποίος δέχεται πιέσεις για να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα και τα αμερικανικά όπλα.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας, ο υπουργός εμφανίστηκε εξαιρετικά ικανοποιημένος δηλώνοντας ότι «το 2024 ήταν η δεύτερη καλύτερη χρονιά στην ιστορία μας, με παραγγελίες αξίας άνω των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 10 δισεκατομμύρια αφορούν εμβληματικές πλατφόρμες, όπως τα Rafale και τα υποβρύχια». Το 2025 διαφαίνεται επίσης θετικό, με την τελική υπογραφή μιας μακροχρόνιας διαπραγμάτευσης για την πώληση 14 ελικοπτέρων Airbus Helicopters Caracal στο Ιράκ, πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός, ο οποίος δήλωσε πως αναμένει «ένα νέο ρεκόρ με την εξαγωγή των φρεγατών, των υποβρυχίων, των ραντάρ, του πυροβολικού, των μαχητικών ελικοπτέρων και, φυσικά, των Rafale».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν ζητά άρση κυρώσεων των ΗΠΑ κατά αξιωματούχων της ΕΕ

Ο Μακρόν, με επιστολή του προς τον Τραμπ, ζήτησε την άρση των αμερικανικών κυρώσεων σε Ευρωπαίους, όπως τον Τιερί Μπρετόν και τον δικαστή Νικολά Γκιγιού, θεωρώντας τες άδικες, σύμφωνα με τη La Tribune.
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Το Παρίσι ζητά κοινή απάντηση ΕΕ στους δασμούς του Τραμπ

Η Γαλλία ζητά κοινή αντίδραση της ΕΕ στους νέους "παγκόσμιους" δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ, οι οποίοι αυξάνονται από 10% σε 15% και θα ισχύσουν από 24 Φεβρουαρίου για 150 ημέρες, σύμφωνα με δηλώσεις του Νικολά Φορισιέρ.
Γαλλική οικονομία νόμισμα
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ διαθέτει τα μέσα να απαντήσει στις ΗΠΑ, λέει ο Γάλλος Υπ. Εμπορίου

Ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου, Νικολά Φορισιέ, τόνισε στους Financial Times ότι η ΕΕ έχει τα μέσα να απαντήσει στη νέα αύξηση δασμών από τις ΗΠΑ, καλώντας τα κράτη-μέλη σε κοινή στάση και συντονισμό έναντι των μέτρων Τραμπ.
Στρατιώτης σε παρέλαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπροσωπεία της ΣΜΥ πραγματοποίησε επίσκεψη στη Γαλλία

Αντιπροσωπεία της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών επισκέφθηκε τη Safran Helicopter Engines στη Γαλλία, στο πλαίσιο Erasmus+, ενημερώθηκε για κινητήρες αεροσκαφών και απέκτησε σύγχρονες τεχνικές γνώσεις, ενισχύοντας την εκπαίδευσή της.