ΓΔ: 2013.59 -2.04% Τζίρος: 145.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:25:38
Σημαία της Συρίας
Η ελεύθερη σημαία της Συρίας κυματίζει δυναμικά μπροστά σε καθαρό γαλάζιο ουρανό.

Η Συρία προσβλέπει σε «στρατηγικές συμπράξεις» με την Ουκρανία

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι το Κίεβο απέστειλε στην Δαμασκό το πρώτο φορτίο επισιτιστικής βοήθειας, 500 τόνους σιτάλευρου.

Η Συρία προσβλέπει σε «στρατηγικές συμπράξεις» με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στην Δαμασκό ο νέος υπουργός Εξωτερικών στον ουκρανό ομόλογό του Αντριι Σιμπίχα, ο οποίος ηγείται ουκρανικής αντιπροσωπείας που πραγματοποιεί επίσκεψη στην συριακή πρωτεύουσα.

«Είναι βέβαιο ότι ο συριακός και ο ουκρανικός λαός έχουν τις ίδιες εμπειρίες και τα ίδια δεινά με αυτά που υποστήκαμε τα τελευταία 14 χρόνια», δήλωσε ο νεοδιορισθείς Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ασααντ Χασάν αλ-Σιμπάνι στους Ουκρανό ομόλογό του αναφερόμενος στον πολυετή εμφύλιο πόλεμο στην Συρία και στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Θα υπάρξουν στρατηγικές συμπράξεις ανάμεσα σε εμάς και την Ουκρανία σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, καθώς και επιστημονικές συνεργασίες», πρόσθεσε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Αντριι Σιμπίχα, ο οποίος συναντήθηκε και με τον ντε φάκτο ηγέτη της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα, δήλωσε ότι η Ουκρανία θα στείλει και νέα φορτία επισιτιστικής βοήθειας στην Συρία.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι το Κίεβο απέστειλε στην Δαμασκό το πρώτο φορτίο επισιτιστικής βοήθειας, 500 τόνους σιτάλευρου, στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας «Grain from Ukraine» του Κιέβου σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας από την πλευρά του ζήτησε από την Δαμασκό την «απάλειψη» της ρωσικής παρουσίας στην Συρία.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι, σε μία στρατηγική προοπτική, η απάλειψη της ρωσικής παρουσίας στη Συρία θα συμβάλει στην σταθερότητα όχι μόνο του συριακού κράτους, αλλά επίσης του συνόλου της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής», δήλωσε ο Αντριι Σιμπίχα μετά την συνάντησή του με τον Αχμεντ αλ-Σάρα.

Η Ουκρανία διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Συρία το 2022, έπειτα από την αναγνώριση από την Δαμασκό της προσάρτησης της Κριμαίας από την Ρωσία.

«Κατά την διάρκεια των προηγουμένων ετών, οι δύο λαοί μας έχουν υποφέρει πολύ από τα εγκληματικά καθεστώτα της Ρωσίας και του Ιράν», πρόσθεσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον σύρο ομόλογό του. Πρόσθεσε ότι ελπίζει πως «η νέα Συρία θα είναι ένας κράτος που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας».

«Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την επανάληψη των διπλωματικών σχέσεων, του πολιτικού διαλόγου και του έργου των διπλωματικών αποστολών», είπε.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση σε τουρκικό δεξαμενόπλοιο LPG κοντά στην Οδησσό

Ρωσικό πλήγμα έπληξε τουρκικό δεξαμενόπλοιο LPG με 4.000 τόνους υγραερίου στο Ισμαήλ Οδησσού, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ. Οι 16 ναυτικοί είναι ασφαλείς. Πυρκαγιά ξέσπασε στο πλοίο, με πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν κατάσβεση.
Μακρόν και Ζελένσκι κοντά
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η Ρωσία δεν πρέπει να περιμένει «ευρωπαϊκή κόπωση» για Ουκρανία

Ο Μακρόν τόνισε ότι η Γαλλία θα στηρίξει την Ουκρανία σε στρατιωτικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο και ότι η Ευρώπη δεν θα κουραστεί να στέκεται δίπλα της. Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία για τα Rafale.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο ελπίζει σε συνάντηση Πούτιν-Τραμπ και μιλά για ανταλλαγή αιχμαλώτων

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ελπίζει σε σύνοδο κορυφής Πούτιν-Τραμπ, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες προετοιμασίες. Οι προηγούμενες προσπάθειες απέβησαν άκαρπες, με την πιο πρόσφατη συνάντηση να ακυρώνεται από τον Τραμπ.