ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01

Ερντογάν - Πούτιν: Στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας Ουκρανία και Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες «για να διευκολύνει μια έντιμη και βιώσιμη λύση στη σύγκρουση».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η 'Αγκυρα παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και επανέλαβε την ετοιμότητα της 'Αγκυρας να προσφέρει υποστήριξη στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες «για να διευκολύνει μια έντιμη και βιώσιμη λύση στη σύγκρουση».

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε είδους υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, για να διασφαλίσουμε μια έντιμη και διαρκή ειρήνη», φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τη σημασία της διασφάλισης της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα πάντα με την τουρκική ανακοίνωση, ο Ταγίπ Ερντογάν «εξέφρασε την άποψη ότι τα μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή θα συμβάλουν στην ευρύτερη ειρηνευτική διαδικασία, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της Τουρκίας να αποτρέψει την μετατροπή της Μαύρης Θάλασσας σε ζώνη συγκρούσεων».

Η κατάσταση στη Συρία ήταν ένα άλλο βασικό θέμα της συνομιλίας των δύο προέδρων.

Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να τόνισε ότι η 'Αγκυρα αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία με τη Ρωσία στη Συρία, ιδίως για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και την επίτευξη διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας. Επισήμανε ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν για να αποτρέψουν τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών που τροφοδοτούν τον εθνοτικό και θρησκευτικό διχασμό.

«Είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα της Συρίας να μην αποτελεί πλέον κατάλληλη περιοχή για τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε στο Ρώσο πρόεδρο ο Ταγίπ Ερντογάν. Με τον όρο τρομοκρατικές οργανώσεις η Τουρκία αναφέρεται στις κουρδικές δυνάμεις, τις οποίες ταυτίζει με το ΡΚΚ που δρα κατά της Τουρκίας και στο Ισλαμικό Κράτος. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας για τη διάλυση των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και την ενσωμάτωσή τους στον υπό συγκρότηση συριακό στρατό που θα ελέγχεται από την κεντρική κυβέρνηση στη Δαμασκό.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και μελλοντικές συζητήσεις για στρατηγικά θέματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό drone χτύπησε τουρκικό πλοίο στην Ουκρανία: Ένας νεκρός

Τουλάχιστον ένας νεκρός και ένας τραυματίας από ρωσική επίθεση drone σε τουρκικό εμπορικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο Ζελένσκι. Δεκαένας ναυτικοί διασώθηκαν, ενώ αγνοείται ακόμη ένα άτομο. Το πλοίο μετέφερε καλαμπόκι.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν σε Ζελένσκι: Ανεξήγητες οι επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Ζελένσκι να σταματήσουν οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας ότι η Τουρκία θα συμβάλει για τερματισμό του πολέμου και την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τη τουρκική προεδρία.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία έτοιμη για εκεχειρία στη θάλασσα, καλεί Ρωσία

Ο Ζελένσκι δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πως η Ουκρανία είναι έτοιμη για ναυτική εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα, προτείνοντας απαγόρευση επιθέσεων σε ενέργεια και ναυτιλία, και κάλεσε τη Ρωσία να απαντήσει στις προτάσεις.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Δύσκολος συμβιβασμός Ουκρανίας-Ρωσίας για τις επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι Ουκρανία και Ρωσία έχουν δύσκολες προς συμβιβασμό θέσεις για τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ προτεραιότητα αποτελεί η μεταφορά σιτηρών που είναι απαραίτητη παγκοσμίως.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Άγκυρα: Πρόταση σε Ουκρανία και Ρωσία για παύση επιθέσεων σε πλοία

Η Τουρκία πρότεινε πρωτόκολλο σε Κίεβο και Μόσχα για τερματισμό των επιθέσεων σε εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, με δεδομένες τις πολλές επιθέσεις που έχουν δεχτεί τουρκικά πλοία από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.