ΓΔ: 2130.37 -2.43% Τζίρος: 317.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία της Συρίας
Η ελεύθερη σημαία της Συρίας κυματίζει δυναμικά μπροστά σε καθαρό γαλάζιο ουρανό.

Οι δυνάμεις των Κούρδων μπορεί να ενσωματωθούν στον συριακό στρατό

Ο Αχμεντ αλ-Σάρα, ντε φάκτο ηγέτης της Συρίας, ανέφερε σε συνέντευξή του στο Al Arabiya ότι για την οργάνωση εκλογών στη χώρα μπορεί να απαιτηθούν έως τέσσερα χρόνια.

Η διεξαγωγή εκλογών στην Συρία μπορεί να χρειασθεί έως και τέσσερα χρόνια, δήλωσε ο ντε φάκτο ηγέτης της χώρας Αχμεντ αλ-Σάρα σε συνέντευξή του στο δίκτυο Al Arabiya αναφερόμενος για πρώτη φορά σε πιθανό εκλογικό χρονοδιάγραμμα από την πτώση του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Για την κατάρτιση νέου συντάγματος είναι πιθανόν να χρειασθούν έως και τρία χρόνια, δήλωσε ο Αχμεντ αλ-Σάρα, ο αρχηγός της ισλαμιστικής, ριζοσπαστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) που είναι επικεφαλής του συνασπισμού ο οποίος ανέτρεψε τον Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που στηρίζονται από τις ΗΠΑ και βασική συνιστώσα των οποίων είναι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), ο Σάρα είπε ότι θα πρέπει να ενταχθούν στον μελλοντικό στρατό της Συρίας.

«Τα όπλα θα πρέπει να βρίσκονται αποκλειστικά στα χέρια του κράτους. Όποιος ήταν ένοπλος και έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί στο υπουργείο Άμυνας, θα είναι καλοδεχούμενος» διαβεβαίωσε. «Υπό αυτούς τους όρους και τα κριτήρια» είπε ότι θα γίνουν «διαπραγματεύσεις» με τις SDF «με την ελπίδα να βρεθεί η αρμόζουσα λύση».

Αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με το Ιράν, ο Σάρα είπε ότι θα πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο «σεβασμό» της «εθνικής κυριαρχίας».

«Η Συρία δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς να έχει σχέσεις με μια μεγάλη χώρα με ειδικό βάρος στην περιοχή, όπως είναι το Ιράν. Όμως πρέπει οι σχέσεις αυτές να βασίζονται στον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας των δύο χωρών, χωρίς παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις» είπε σε αυτήν τη συνέντευξη που μεταδόθηκε απόψε από το σαουδαραβικό κανάλι.

Για τη Ρωσία, είπε ότι η υπάρχουν «βαθύτατα στρατηγικά συμφέροντα» μεταξύ της χώρας του και της Μόσχας και εξέφρασε την επιθυμία να ανοικοδομήσει τις σχέσεις της Δαμασκού με τον βασικό σύμμαχο του ανατραπέντος προέδρου Άσαντ. «Η Ρωσία είναι σημαντική χώρα (…) Υπάρχουν βαθιά στρατηγικά συμφέροντα μεταξύ της Ρωσίας και της Συρίας» είπε, διευκρινίζοντας ότι «όλος ο συριακός οπλισμός είναι ρωσικής προέλευσης και πολλούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τους διαχειρίζονται Ρώσοι ειδικοί».

«Δεν θέλουμε η Ρωσία να εγκαταλείψει τη Συρία με τον τρόπο που θα επιθυμούσαν ορισμένοι», πρόσθεσε.

Ο Άχμεντ αλ Σάρα κάλεσε εξάλλου τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της χώρας του. «Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν στη Συρία λόγω των εγκλημάτων που διέπραττε το καθεστώς (του Άσαντ) εναντίον των θυμάτων. Σήμερα, τα θύματα ανέτρεψαν το καθεστώς (…) επομένως οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν αυτόματα», εκτίμησε.

«Ελπίζουμε ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση (θα άρει τις κυρώσεις χωρίς να χρειαστεί να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε ο Κούρδος ηγέτης της Ροζάβας, Σάλεχ Μούσλιμ

Ο ηγέτης των Κούρδων της Συρίας, Σάλεχ Μούσλιμ, πέθανε στο ιρακινό Κουρδιστάν μετά από χρόνια ασθένεια. Υπήρξε συμπρόεδρος του PYD και βασικός υπερασπιστής της αυτονομίας στη Ροζάβα. Το κόμμα του ανακοίνωσε τον θάνατό του.
Κούρδοι στρατιώτες σε ταράτσα
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Κούρδος διοικητής αναλαμβάνει αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας

Ο Σεπάν Χάμο, ανώτατος διοικητής των Κούρδων, τοποθετήθηκε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, βάσει συμφωνίας μεταξύ συριακού κράτους και Κούρδων. Θα έχει ευθύνη για τις κουρδικές περιοχές, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δαμασκού.
Σύριοι στρατιώτες όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί στη Ράκα από επίθεση ΙΚ – Αποχώρηση ΗΠΑ σε έναν μήνα

Τέσσερα μέλη των συριακών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα, σε οδόφραγμα ελέγχου. Ένας δράστης σκοτώθηκε επίσης. Είναι η δεύτερη τέτοια επίθεση σε δύο ημέρες στην περιοχή.
ΗΠΑ και ΕΕ σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση ΥΠΕΞ Ρούμπιο με Σύρους αξιωματούχους και Κούρδους στο Μόναχο

Ο Σύρος ΥΠΕΞ Ασάντ αλ Σαϊμπάνι και ο Αμερικανός Μάρκο Ρούμπιο συναντήθηκαν στη Διάσκεψη Μονάχου, συζητώντας τη νέα συμφωνία με τους Κούρδους και τονίζοντας την ενότητα και ακεραιότητα της Συρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Σύριοι στρατιώτες όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Συριακές δυνάμεις εισέβαλαν στην κουρδική πόλη Καμισλί

Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις μπήκαν σήμερα στην κυρίως κουρδική πόλη Καμισλί, ακολουθώντας συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων. Σύμφωνα με το Sana, η φάλαγγα τεθωρακισμένων και οχημάτων εισήλθε στην πόλη της βορειοανατολικής Συρίας.
Σύριοι στρατιώτες όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Συριακές δυνάμεις μπήκαν σε περιοχή υπό κουρδικό έλεγχο

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις μπήκαν στη Χασακέ, προπύργιο των Κούρδων, μετά από συμφωνία με τη Δαμασκό που προβλέπει κοινή διοίκηση και ένταξη των κουρδικών δυνάμεων στο συριακό κράτος, σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP.