ΓΔ: 2653.53 0.81% Τζίρος: 266.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία της Συρίας
Η ελεύθερη σημαία της Συρίας κυματίζει δυναμικά μπροστά σε καθαρό γαλάζιο ουρανό.

Συρία: Διάλυση της ισχυρής κουρδικής ένοπλης οργάνωσης ανακοινώθηκε

Ο Μαζλούμ Άμπντι ανακοίνωσε τη διάλυση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, εφαρμόζοντας συμφωνία με τον πρόεδρο Άχμαντ ας Σάρα, με στόχο την επανένωση της Συρίας. Η ανακοίνωση έγινε στη Δαμασκό μετά από συνάντηση κορυφής.

Τη διάλυση της ισχυρής οργάνωσης Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) ανακοίνωσε ο σύρος κούρδος ηγέτης Μαζλούμ Άμπντι, σε εφαρμογή συμφωνίας που είχε υπογραφεί νωρίτερα φέτος με τον σύρο de facto πρόεδρο Άχμαντ ας Σάρα. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, έρχεται να ενισχύσει τις προσπάθειες για την ενοποίηση της Συρίας μετά από χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο κ. Άμπντι δήλωσε ότι «ανακοινώνουμε σήμερα το τέλος της αποστολής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και δηλώνουμε, με κάθε υπευθυνότητα, τη διάλυσή τους ως ανεξάρτητης στρατιωτικής δύναμης». Η δήλωση πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό παλάτι στη Δαμασκό, παρουσία του προέδρου και άλλων Κούρδων στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών.

Η συμφωνία, που είχε υπογραφεί τον Ιανουάριο, προβλέπει την πλήρη ενσωμάτωση των κουρδικών θεσμών στον νέο κρατικό μηχανισμό. Ο de facto πρόεδρος, που ανέλαβε την εξουσία το 2024, έχει καταστήσει σαφές ότι στόχος του είναι η επανένωση της χώρας και η διάλυση όλων των ένοπλων οργανώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της συριακής επίσημης τηλεόρασης, η ανακοίνωση του κ. Άμπντι αφορά και τη διάλυση της αυτόνομης διοίκησης, όπως και όλων των δομών που σχετίζονταν με αυτήν, με στόχο την πλήρη ενσωμάτωση στον κρατικό μηχανισμό της Συρίας.

Ο κ. Άμπντι επισήμανε ότι η διάλυση των ΣΔΔ ακολουθεί τη συμφωνία με τον πρόεδρο Σάρα και την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης των δυνάμεών τους στον συριακό στρατό.

Διεθνείς αντιδράσεις και οικονομικές προεκτάσεις

Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία και ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Συρία, Τομ Μπαράκ, χαρακτήρισε την εξέλιξη «απόλυτα ιστορική», σημειώνοντας πως πρόκειται για «αληθινή ενσωμάτωση» που ενισχύει την εθνική κυριαρχία της Συρίας.

Η ανακοίνωση αυτή ακολούθησε την απόφαση των ΗΠΑ να αφαιρέσουν τη Συρία από τη λίστα των κρατών που κατηγορούνται για υποστήριξη της «τρομοκρατίας», γεγονός που θεωρείται κομβικής σημασίας για την ανοικοδόμηση και την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Οι ΣΔΔ, που ιδρύθηκαν το 2015 με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον, αποτέλεσαν τον στρατιωτικό βραχίονα της αυτόνομης κουρδικής διοίκησης στη Συρία και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη συντριβή του Ισλαμικού Κράτους, με τη στήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

Στο απόγειό τους, οι ΣΔΔ αριθμούσαν έως και 100.000 μαχητές, κυρίως Κούρδους και Άραβες, ελέγχοντας περιοχές πλούσιες σε πετρέλαιο στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία.

Νέα εποχή για τους Κούρδους της Συρίας

Η διάλυση των ΣΔΔ, που θεωρούνταν η καλύτερα οργανωμένη στρατιωτική δύναμη της χώρας, σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τους Κούρδους της Συρίας. Για δεκαετίες, η κουρδική μειονότητα διεκδικούσε μεγαλύτερη αυτονομία, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου.

Παρά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους το 2019, υπολείμματα της οργάνωσης παραμένουν ενεργά στη Συρία. Ο κ. Άμπντι τόνισε ότι «οι περιστάσεις άλλαξαν σήμερα κι η χώρα έχει μπει σε νέα φάση», κάνοντας λόγο για «ειρήνη» και «συμμετοχή».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο δικαίωμα της εκπαίδευσης στην κουρδική γλώσσα, το οποίο ο de facto πρόεδρος Σάρα έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί. Σημειώνεται ότι οι Κούρδοι υπολογίζεται πως αριθμούν 2 εκατομμύρια σε σύνολο πληθυσμού 20 εκατομμυρίων κατοίκων στη Συρία.

Τον Ιανουάριο, ο σύρος de facto πρόεδρος υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που αναγνωρίζει δικαιώματα στους Κούρδους και την κουρδική ως εθνική γλώσσα, για πρώτη φορά από την ανεξαρτησία της χώρας το 1946.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Τέλος η ένταξη της κουρδικής διοίκησης στο κράτος

Ο ηγέτης των Κούρδων της Συρίας, Μαζλούμ Αμπντί, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης των κουρδικών θεσμών στο συριακό κράτος, οκτώ μήνες μετά τη συμφωνία με τη Δαμασκό, εγκαινιάζοντας μια νέα φάση.
Σημαία της Συρίας ερείπια
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Αναστέλλεται η επιστροφή Κούρδων λόγω νέων επιθέσεων

Εκατοντάδες Κούρδοι εκτοπισμένοι από τη Ρας αλ Άιν προσπάθησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους βάσει συμφωνίας του Ιανουαρίου, όμως δέχθηκαν επιθέσεις από ένοπλες οργανώσεις και η διαδικασία ανεστάλη, με πολλούς τραυματίες.
Αστυνομικό όχημα Αυστρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία: Ο Σύρος κατηγορούμενος δήλωσε πως θα σκότωνε ξανά

24χρονος Κούρδος πρόσφυγας από τη Συρία που κατηγορείται για φονική επίθεση με μαχαίρι στο Φίλαχ, δήλωσε στο δικαστήριο πως θα το ξανάκανε. Ομολόγησε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και ριζοσπαστικοποιήθηκε μέσω TikTok.
Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε ο Κούρδος ηγέτης της Ροζάβας, Σάλεχ Μούσλιμ

Ο ηγέτης των Κούρδων της Συρίας, Σάλεχ Μούσλιμ, πέθανε στο ιρακινό Κουρδιστάν μετά από χρόνια ασθένεια. Υπήρξε συμπρόεδρος του PYD και βασικός υπερασπιστής της αυτονομίας στη Ροζάβα. Το κόμμα του ανακοίνωσε τον θάνατό του.
Κούρδοι στρατιώτες σε ταράτσα
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Κούρδος διοικητής αναλαμβάνει αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας

Ο Σεπάν Χάμο, ανώτατος διοικητής των Κούρδων, τοποθετήθηκε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, βάσει συμφωνίας μεταξύ συριακού κράτους και Κούρδων. Θα έχει ευθύνη για τις κουρδικές περιοχές, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δαμασκού.
Σύριοι στρατιώτες όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί στη Ράκα από επίθεση ΙΚ – Αποχώρηση ΗΠΑ σε έναν μήνα

Τέσσερα μέλη των συριακών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα, σε οδόφραγμα ελέγχου. Ένας δράστης σκοτώθηκε επίσης. Είναι η δεύτερη τέτοια επίθεση σε δύο ημέρες στην περιοχή.