ΓΔ: 2259.13 -0.64% Τζίρος: 411.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ράβδοι χρυσού κοντινό
Φώτο: Shutterstock

Ξεκινάει και πάλι την εξόρυξη μετάλλων και χρυσού το Ελ Σαλβαδόρ

Το Ελ Σαλβαδόρ ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγόρευσε, το 2017, οποιαδήποτε άδεια ή σύμβαση παραχώρησης της αξιοποίησης μεταλλείων. Πλέον η εξόρυξη και η εκμετάλλευση των μετάλλων θα γίνεται από το κράτος.

Το κοινοβούλιο του Σαλβαδόρ ενέκρινε χθες Δευτέρα σχέδιο νόμου που υποστήριξε ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε και προβλέπει την επανέναρξη της εξόρυξης πολύτιμων και άλλων μετάλλων στη χώρα, η οποία είχε απαγορευτεί το 2017.

«Ο γενικός νόμος για την εξόρυξη μετάλλων εγκρίνεται» με 57 ψήφους στη σαλβαδοριανή εθνική αντιπροσωπεία των 60 μελών, δήλωσε ο Ερνέστο Κάστρο, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, στο οποίο το κόμμα του κ. Μπουκέλε έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ενώ η ολομέλεια συζητούσε το νομοσχέδιο, περίπου 300 μέλη οργανώσεων υπεράσπισης του περιβάλλοντος διαδήλωναν σε δρόμο που οδηγεί στο κοινοβούλιο εναντίον της επανέναρξης της εξόρυξης μετάλλων. «Αυτή η καταραμένη εξόρυξη μετάλλων θα βλάψει τον κόσμο, θα μολύνει το νερό μας και τα ποτάμια μας, είναι επίθεση κατά της ζωής» τόνισε σε δημοσιογράφους η αγωνίστρια Βιδαλίνα Μοράλες.

Η επανέναρξη της αξιοποίησης κοιτασμάτων πολύτιμων μετάλλων, ιδίως χρυσού, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους υπερασπιστές του περιβάλλοντος: φοβούνται τη μόλυνση των πηγών νερού, πάνω απ’ όλα του ποταμού Λέμπα, από τον οποίο υδροδοτείται το 70% των κατοίκων της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ και των περιχώρων της.

Το Ελ Σαλβαδόρ ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγόρευσε, το 2017, οποιαδήποτε άδεια ή σύμβαση παραχώρησης της αξιοποίησης μεταλλείων, υπαίθριων ή υπόγειων, καθώς και τη χρήση ρυπαντικών χημικών προϊόντων όπως τα κυανίδια ή ο υδράργυρος.

Όμως ο πρόεδρος Μπουκέλε, που εξελέγη το 2019, τασσόταν υπέρ της άρσης της απαγόρευσης, ώστε να αρχίσουν διαδικασίες υποβολής προσφορών για την αξιοποίηση κοιτασμάτων χρυσού: κατ’ αυτόν, το Σαλβαδόρ έχει τη «μεγαλύτερη πυκνότητα στον κόσμο» στα κοιτάσματά του.

Σκοπός του νόμου είναι η ρύθμιση των δραστηριοτήτων του κράτους στην «εξερεύνηση, εκμετάλλευση και εξόρυξη» μετάλλων, εξηγείται στο άρθρο 1. Το άρθρο 6 του νόμου προβλέπει πως η εξόρυξη και η εκμετάλλευση των μετάλλων θα γίνεται από το κράτος, ωστόσο προσθέτει πως θα μπορεί να το κάνει μέσω εταιρειών στις οποίες θα υπάρχουν «ιδιωτικές» συμμετοχές ή με «μεικτά» σχήματα, δηλαδή μέσω συμπράξεων εταιρειών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Το κείμενο απαγορεύει τη χρήση υδραργύρου, χημικού προϊόντος που ρυπαίνει, στην εξόρυξη μετάλλων, που εξάλλου δεν μπορούν να γίνονται σε προστατευόμενες περιοχές, ούτε σε τομείς από όπου τροφοδοτείται το σύστημα υπογείων υδάτων.

Ο βουλευτής της πλειοψηφίας Γουίλιαμ Σοριάνο διαβεβαίωσε ότι η εξόρυξη μεταλλευμάτων θα «τονώσει την οικονομία» και θα «βελτιώσει την ποιότητα ζωής του πληθυσμού». Αντίθετα, για τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Φρανσίσκο Λίρα, η εξόρυξη μετάλλων είναι «αντιδημοφιλές μέτρο που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ράβδοι χρυσού
ΑΓΟΡΕΣ

Ανακάμπτει ο χρυσός μετά τη «βουτιά» από τα ιστορικά υψηλά των 5.000 δολαρίων

Ο χρυσός ανέκαμψε μετά τη χθεσινή πτώση κάτω από τα 5.000 δολάρια. Οι επενδυτές τώρα περιμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που μπορεί να δείξουν τι θα κάνει στη συνέχεια η Fed με τα επιτόκια.
Αστυνομικός Ιταλίας υπηρεσία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Άνδρας πέταξε κατά λάθος ράβδους χρυσού 120.000 ευρώ στα σκουπίδια

Στη νότια Ιταλία, αστυνομικοί βρήκαν και διέσωσαν κουτί με ράβδους χρυσού αξίας 120.000 ευρώ από μονάδα απορριμμάτων, μετά από λάθος ενός κατοίκου που τα πέταξε κατά λάθος στα σκουπίδια.
Ράβδοι χρυσού
ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσός: Από τα ιστορικά υψηλά στη βίαιη διόρθωση και την ανάκαμψη

Ο χρυσός γνώρισε ακραία μεταβλητότητα στις αρχές του 2026, με ιστορικά υψηλά, βίαιη διόρθωση και μερική ανάκαμψη, καθώς το δολάριο, η Fed, η γεωπολιτική και η κατοχύρωση κερδών αναδιαμόρφωσαν το κλίμα στις αγορές.
Ράβδοι χρυσού
ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσός: Πάνω από 5.000 δολάρια ξανά, μετά την έντονη μεταβλητότητα

Ο χρυσός επέστρεψε πάνω από τα 5.000 δολάρια η ουγγιά, παίρνοντας ώθηση από την υποχώρηση του δολαρίου και τις αναζωπυρωμένες γεωπολιτικές ανησυχίες. Σε τροχιά ανάκαμψης κινείται και το ασήμι.