ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Συμφωνία Ελβετίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρόσβαση στην ενιαία αγορά

Η αίσια κατάληξη ανακοινώθηκε από την Ελβετίδα πρόεδρο Βιόλα Αμχερντ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη, την οποία η επικεφαλής της Κομισιόν χαρακτήρισε «ιστορική».

Σε συμφωνία για τη διασφάλιση της πρόσβασης της χώρας στην ενιαία αγορά, μετά από μακροχρόνιες και έντονες συνομιλίες κατέληξαν η Ελβετία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πριν από τρία χρόνια η Ελβετία αποχώρησε από την τελευταία απόπειρα σύναψης συνολικής συμφωνίας, σε μια κίνηση σοκ που γύρισε προς τα πίσω τις σχέσεις μεταξύ των πλευρών. Χωρίς νέες υπογραφές, η ΕΕ είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανανέωνε αυτόματα τις διμερείς συμφωνίες, απειλώντας με αναστάτωση τομείς όπως το εμπόριο, γράφει το Bloomberg.

Η αίσια κατάληξη ανακοινώθηκε από την Ελβετίδα πρόεδρο Βιόλα Αμχερντ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη, την οποία η επικεφαλής της Κομισιόν χαρακτήρισε «ιστορική». Αξιωματούχοι της ΕΕ και της Ελβετίας θα επεξεργαστούν τώρα τα σχετικά νομικά έγγραφα, πριν από την τελική έγκριση.

Παρά την πρόοδο, πρέπει ακόμη να ξεπεραστούν μεγάλα εμπόδια, με πιο κρίσιμο το δημοψήφισμα στην Ελβετία. Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν εκφράσει ανησυχία για το πόσο δύσκολο είναι να «πουληθεί» η συμφωνία στο κοινό, επισημαίνοντας ότι η επικύρωση δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

Κομβικό σημείο στις συνομιλίες ήταν η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, θέμα στο οποίο η ελβετική κυβέρνηση αντιμετωπίζει εσωτερική πίεση, με επικεφαλής δεξιούς πολιτικούς με αντιμεταναστευτική ατζέντα. Οι δύο πλευρές κατέληξαν πρόσφατα σε συμβιβασμό που περιλαμβάνει αναθεωρημένη ρήτρα διασφάλισης.

Οι διαπραγματεύσεις αφορούν επίσης τη χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας, τις σιδηροδρομικές μεταφορές, αλλά και την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς ελβετικά επιχειρηματικά λόμπι άσκησαν πιέσεις για στενότερη συνεργασία με τις Βρυξέλλες, ώστε να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός και να ενισχυθεί η σταθερότητα του δικτύου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Κανείς στην ΕΕ χωρίς τήρηση των κανόνων μας

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως κανείς δεν θα εισέρχεται στην ΕΕ χωρίς να τηρεί τους κανόνες. Ανακοίνωσε ενίσχυση της στήριξης στην Ισπανία και συνεργασία με το Μαρόκο, ζητώντας άμεσο τερματισμό παράνομων διελεύσεων.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Επαφές της Κομισιόν με Μαρόκο για κρίση Θέουτα, λέει φον ντερ Λάιεν

Η ΕΕ διατηρεί επαφές με τις αρχές του Μαρόκου για την αντιμετώπιση της κρίσης με τους μετανάστες στη Θέουτα, σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία χαρακτήρισε τις εικόνες από τη Θέουτα απαράδεκτες.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Φον ντερ Λάιεν συλλυπείται για τον χαμό των τριών πυροσβεστών

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν εξέφρασε τη θλίψη της για τους τρεις πυροσβέστες που χάθηκαν, τόνισε τη γενναιότητά τους και δήλωσε ότι η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα, προαναγγέλλοντας επιπλέον βοήθεια από την ΕΕ.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας για κοινή παραγωγή drones

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στο Κίεβο νέα συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας για κοινή παραγωγή drones, τονίζοντας τη συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκής βιομηχανίας και ουκρανικής επινοητικότητας. Λεπτομέρειες δεν δόθηκαν.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ και Ουκρανία ενώνουν δυνάμεις για κοινή παραγωγή drones

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στην Ουκρανία νέα συμφωνία Ε.Ε.-Ουκρανίας για κοινή παραγωγή drones, παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας τη στρατηγική συνεργασία των δύο πλευρών στον τομέα αυτό.