ΓΔ: 2593.57 -0.90% Τζίρος: 244.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία του Ιράν

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι δεν θα ανοίξει άμεσα την πρεσβεία του στη Συρία

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η πρεσβεία του Ιράν στη Συρία βανδαλίστηκε, μια πράξη έως τότε αδιανόητη σε μια συμμαχική χώρα.

Το Ιράν δεν θα ξανανοίξει άμεσα την πρεσβεία του στη Συρία, δήλωσε σήμερα η ιρανική διπλωματία, μετά τον βανδαλισμό της αντιπροσωπείας της στη Δαμασκό κατά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Το εκ νέου άνοιγμα της πρεσβείας στη Δαμασκό χρειάζεται προετοιμασία … Θα συνεχίσουμε το έργο αυτό όταν θα πληρούνται οι απαραίτητες συνθήκες σε ό,τι αφορά την ασφάλεια», δήλωσε ο Εσμαΐλ Μπαγάι, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το σημαντικότερο είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια της πρεσβείας και του προσωπικού της», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Συρία και το Ιράν είχαν επί μακρόν φιλικές σχέσεις, χάρη στην προσέγγιση που έγινε τα χρόνια του 1970 από τον Χαφέζ αλ Άσαντ, τον πατέρα του Μπασάρ, πολύ πριν από τη δημιουργία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Αλλά η άνοδος στην εξουσία στη Δαμασκό από τους αντάρτες απειλεί να αλλάξει τα δεδομένα αυτά.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η πρεσβεία του Ιράν στη Συρία βανδαλίστηκε, μια πράξη έως τότε αδιανόητη σε μια συμμαχική χώρα.

Το Ιράν ενεπλάκη περισσότερο σε πολιτικό, οικονομικό αλλά και στρατιωτικό επίπεδο στη Συρία υπό τον Μπασάρ αλ Άσαντ, με την αποστολή «στρατιωτικών συμβούλων», όπως τους χαρακτήρισε η Τεχεράνη για να στηρίξουν τον στρατό του κατά τον εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε το 2011.

«Ήμασταν παρόντες στη χώρα έπειτα από πρόκληση της κυβέρνησης και για συμβουλευτικούς λόγους», δήλωσε ο Μπαγάι σε συνέντευξη Τύπου. «Ποτέ δεν ήμασταν στη Συρία για να στηρίξουμε ειδικά ένα πρόσωπο, μια οργάνωση ή ένα κόμμα», δήλωσε ο ίδιος.

Από την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, το Ιράν, πιστός υποστηρικτής του έκπτωτου προέδρου της Συρίας, επαναπάτρισε σχεδόν 4.000 υπηκόους. Περίπου 10.000 Ιρανοί ζούσαν τα τελευταία χρόνια στη Συρία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Την ίδια ώρα, γαλλική αποστολή υπό τον ειδικό απεσταλμένο για τη Συρία Ζαν-Φρανσουά Γκιγιόμ έφθασε σήμερα στη Δαμασκό και μετέβη στους χώρους της πρεσβείας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. Αρχικά επιφυλακτικές, οι δυτικές χώρες αυξάνουν τα αιτήματα για επαφές με τις νέες ισλαμιστικές αρχές στη Συρία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επίθεση των Φρουρών σε «κέντρο διοίκησης εχθρού» στη Συρία

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν πραγματοποίησαν επίθεση σε κέντρο διοίκησης των ΗΠΑ στην Ατ Τανφ, Συρία, ως αντίποινα για τον θάνατο στρατιωτών στην Ιρανσάρ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο IRNA.
Ορίζοντας Τεχεράνης Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Έκκληση για περιορισμό του ρεύματος μετά τα νέα αμερικανικά πλήγματα.

Το Ιράν ζήτησε περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος καθώς το δίκτυο πιέζεται μετά τα αμερικανικά πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές. Η Συρία διέψευσε ιρανική επίθεση στη βάση Αλ-Τανφ.
Έκρηξη στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επίθεση Φρουρών της Επανάστασης σε βάση Αλ-Τανφ στη Συρία

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν επιτέθηκαν στη βάση Αλ-Τανφ στη Συρία, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Η επίθεση έγινε ως αντίποινα για το φόνο Ιρανών στρατιωτών στην Ιρανσάχρ, μεταδίδει το πρακτορείο Tasnim.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Μίλησα με τον Σύρο ηγέτη για τη Χεζμπολάχ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως συζήτησε με τον πρόεδρο της Συρίας για την καταπολέμηση της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ενώ άσκησε κριτική στο Ισραήλ για τις απώλειες αμάχων και επαίνεσε τον Σύρο ηγέτη Άχμεντ αλ Σάρα.
Μαρία Ζαχάροβα συνέντευξη τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία καταδικάζει το σχέδιο της ΕΕ για πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο

Η Ρωσία καταδίκασε την απόφαση της ΕΕ για ελέγχους πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο σε ύποπτα πλοία με ρωσικό πετρέλαιο και προανήγγειλε νομικά μέτρα, κάνοντας λόγο για απειλή στη θαλάσσια ασφάλεια και πολιτικό εκφοβισμό.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Επαφές Φιντάν με ΗΠΑ και Ιράν για τον πόλεμο στη Γάζα

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν με τον Αμερικανό πρέσβη Τομ Μπάρακ βρέθηκαν ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και οι περιφερειακές εξελίξεις. Ο Φιντάν συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Ιρανό ομόλογό του.