ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Syria
Shutterstock

Συρία: Στάση αναμονής από τον ΟΗΕ, χαρακτηρίζει «ρευστή» την κατάσταση

Έκπληξη προκάλεσε η ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αναμένουν τις εξελίξεις στη χώρα, με αρκετά ερωτηματικά για το μέλλον της.

Καθώς «εξεπλάγησαν» από την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προτιμούν προς το παρόν να τηρήσουν στάση αναμονής όσον αφορά τη «ρευστή» κατάσταση στη Συρία, σύμφωνα με πρεσβευτές που συμμετείχαν χθες Δευτέρα σε έκτακτη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου κεκλεισμένων των θυρών, συγκληθείσα κατόπιν ρωσικού αιτήματος.

«Το Συμβούλιο, νομίζω, ήταν λίγο ως πολύ ενωμένο όσον αφορά την ανάγκη να προστατευτεί η εδαφική ακεραιότητα και η ενότητα της Συρίας, να διασφαλιστεί η προστασία των αμάχων, να εξασφαλιστεί πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια», είπε στον Τύπο ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια.

«Όμως όλοι εξεπλάγησαν από τις εξελίξεις — όλος ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Συμβουλίου. Τώρα λοιπόν πρέπει να περιμένουμε» πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως το ΣΑ δεν είναι ακόμη έτοιμο να εκφραστεί γι’ αυτήν.

«Κανένας δεν περίμενε ότι οι συριακές δυνάμεις θα κατέρρεαν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα», πλειοδότησε ο Αμερικανός αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ρόμπερτ Γουντ.

«Όπως είπαν πολλοί κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων (...) η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή και πιθανόν θα αλλάζει από μέρα σε μέρα για την ώρα. Επομένως πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχτεί», πρόσθεσε.

Παρ’ όλ’ αυτά, «σχεδόν όλοι μίλησαν για την ανάγκη να τύχουν σεβασμού η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και (εξέφρασαν) ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση», συνέχισε, σημειώνοντας ακόμη πως το ΣΑ θα εργαστεί ώστε να προετοιμαστεί δήλωσή του, να «μιλήσει με μια φωνή».

«Θα δούμε αν θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ενιαίο μήνυμα τις επόμενες ημέρες (...). Πολλοί περιμένουν να πάρει τον λόγο το Συμβούλιο», επέμεινε.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011, το ΣΑ είχε σε μεγάλο βαθμό παραλύσει για τον φάκελο· η Ρωσία ασκούσε συχνά το δικαίωμα βέτο της για να προστατεύει το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ερωτηθέντες για το ενδεχόμενο να αφαιρεθεί από τον κατάλογο κυρώσεων του ΟΗΕ η ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), αιχμή του δόρατος της συμμαχίας ανταρτών που προκάλεσε την πτώση του προέδρου Άσαντ, οι πρεσβευτές τόσο της Ρωσίας όσο και των ΗΠΑ ανέφεραν πως το Συμβούλιο δεν έθιξε το ζήτημα, προς το παρόν.

Ισχυρές εκρήξεις στην πρωτεύουσα της Συρίας

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα στη Δαμασκό, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, που μετέδωσαν την πληροφορία αυτή λίγη ώρα αφού ΜΚΟ ανέφερε πως η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ εξαπέλυσε κάπου 250 επιδρομές στη Συρία από προχθές Κυριακή, όταν ανατράπηκε ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πλήττουν από προχθές τις κυριότερες εγκαταστάσεις των συριακών ενόπλων δυνάμεων για να καταστρέψουν δυνατότητές τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Αναφορές στα εμπλεκόμενα μέρη Κύπρου όταν διευκολύνει τη διαδικασία

Ο Φαρχάν Χακ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ, παρέπεμψε στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ του 1970, απαντώντας σε ερώτηση για τις διαφορές στις δηλώσεις Γκουτέρες σχετικά με τη Συρία και την Κύπρο που επισήμανε Ισραηλινός δημοσιογράφος.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πραγματοποίησε επίσκεψη στη Συρία

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επισκέφτηκε για πρώτη φορά τη Συρία μετά το 2009, για να υποστηρίξει την πολιτική μετάβαση της χώρας μετά από 13 χρόνια πολέμου. Υποδέχθηκε ο ΥΠΕΞ της Συρίας στο αεροδρόμιο της Δαμασκού.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτη επίσκεψη Γκουτέρες στη Συρία για συναντήσεις με αξιωματούχους

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επισκέπτεται για πρώτη φορά ως ΓΓ ΟΗΕ τη Συρία, έπειτα από πρόσκληση της κυβέρνησης. Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και αξιωματούχους και θα επαναβεβαιώσει τη στήριξη του ΟΗΕ προς τον συριακό λαό.
Σημαία της Συρίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΗΕ: Κρίσιμη η πολιτική μετάβαση και ανεπαρκής η βοήθεια στη Συρία

Ο Κλαούντιο Κορντόνε τόνισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως η πολιτική μετάβαση στη Συρία είναι εύθραυστη. Υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης θεσμών, εκπροσώπησης γυναικών και λογοδοσίας για εγκλήματα, πέρα από το καθεστώς Άσαντ.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΗΕ: Πρόοδος στη δικαιοσύνη στη Συρία και επαίνους από την Ελλάδα

Η Συρία διανύει μια δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα περίοδο, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, επισημαίνοντας πρόοδο στη λογοδοσία, την πολιτική μετάβαση και την ανθρωπιστική βοήθεια, παρά τις προκλήσεις σε οικονομία και ασφάλεια.