ΓΔ: 2532.71 -2.13% Τζίρος: 161.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:59:40
Αστυνομικό όχημα Μάλι
Αστυνομικό Toyota GMS περιπολεί σε δρόμους του Μάλι εν μέσω αυξημένων μέτρων ασφαλείας.

Το δικτατορικό καθεστώς της Μπουρκίνα Φάσο διορίζει νέο πρωθυπουργό

Ο διορισμός έρχεται μία ημέρα αφότου ο κυβερνών στρατιωτικός ηγέτης της χώρας, λοχαγός Ιμπραχήμ Τραόρε, απέλυσε τον απερχόμενο πρωθυπουργό Απολλιναίρε Ταμπέλα και διέλυσε την κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας της Μπουρκίνα Φάσο διόρισε τον πρώην υπουργό Επικοινωνιών Ριμτάλμπα Ζαν Εμανουέλ Ουεντραόγκο πρωθυπουργό αργά το Σάββατο.

Ο διορισμός έρχεται μία ημέρα αφότου ο κυβερνών στρατιωτικός ηγέτης της χώρας, λοχαγός Ιμπραχήμ Τραόρε, απέλυσε τον απερχόμενο πρωθυπουργό Απολλιναίρε Ταμπέλα και διέλυσε την κυβέρνηση.

Δεν δόθηκε κανένας λόγος για την απομάκρυνσή του. Ο Ταμπέλα ήταν επικεφαλής τριών διαδοχικών κυβερνήσεων από τότε που ο Τραορέ κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 2022. Ο Oυεαντρόγκο, ο οποίος υπηρέτησε στο υπουργικό συμβούλιο του Ταμπέλα, είναι δημοσιογράφος στο επάγγελμα.

Ήταν πρώην αρχισυντάκτης και αργότερα διευθυντής του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου της χώρας του Σαχέλ. Ο Ουεαντρόγκο είναι επίσης στενός σύμμαχος του Τραόρε.

Μετά το πραξικόπημα του Σεπτεμβρίου 2022, ο Τραορέ επέλεξε τον Ουεαντρόγκο για να υπηρετήσει ως υπουργός επικοινωνιών και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παρέμεινε βασικό πολιτικό πρόσωπο στη στρατιωτική διοίκηση και παρέμεινε στο ρόλο σε τρεις ανασχηματισμούς του υπουργικού συμβουλίου.

Το κράτος της Μπουρκίνα Φάσο παλεύει με την αστάθεια μετά το πραξικόπημα του Ιανουαρίου 2022 υπό την ηγεσία ενός αντισυνταγματάρχη. Ο Νταμίμπα ανατράπηκε από τον Τραορέ περίπου οκτώ μήνες αργότερα. Υπό τον Τραορέ, η χώρα της Δυτικής Αφρικής, μαζί με τους γείτονές της υπό την ηγεσία της χούντας στο Μάλι και τον Νίγηρα, έχει αποστασιοποιηθεί από τον πρώην αποικιακό ηγέτη Γαλλία και στράφηκε προς τη Ρωσία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Niger, Nigiras
ΔΙΕΘΝΗ

Νίγηρας: Συγκρούσεις και απώθηση ανταρτών στο μέγαρο της προεδρίας

Σημαντική ένταση σημειώθηκε στη Νιαμέι, όταν η προεδρική φρουρά του Νίγηρα απέτρεψε απόπειρα εισβολής «στασιαστών» στο προεδρικό μέγαρο. Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στο αεροδρόμιο και στρατιωτική βάση.
Σομαλία τρομοκρατική επίθεση
ΔΙΕΘΝΗ

ΛΔ Κονγκό: 36 νεκροί από επιθέσεις ισλαμιστών ανταρτών

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επιθέσεις των ADF, που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος, στο βορειοανατολικό Κονγκό, σύμφωνα με το AFP και τοπικές πηγές. Οι επιθέσεις έγιναν στις επαρχίες Ιτούρι και Βόρειο Κίβου.
Διαχείριση κινδύνων επιχειρήσεων
ΔΙΕΘΝΗ

CARE: Οι 10 ξεχασμένες ανθρωπιστικές κρίσεις του 2025 και η έλλειψη κάλυψης

Έκθεση της CARE καταγράφει τις 10 λιγότερο προβεβλημένες ανθρωπιστικές κρίσεις του 2025, με πρώτη την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Η οργάνωση προειδοποιεί ότι χωρίς δημοσιότητα μειώνεται η χρηματοδότηση και πλήττονται ιδιαίτερα γυναίκες και κορίτσια.
Πλήθος σε διαδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

Να μπει τέλος στη δικτατορία στο Κογκό ζητά ο πρώην πρόεδρός του

«Η δικτατορία πρέπει να τελειώσει και η δημοκρατία, όπως και η καλή οικονομική και κοινωνική διακυβέρνηση, να αποκατασταθεί» είπε ο 53χρονος πρώην πρόεδρος (2001-19) σε μια σπάνια ανακοίνωση που έκανε μέσω του διαδικτύου.