ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Κυβερνητική κρίση στη Γερμανία, ψήφο εμπιστοσύνης στις 15.1 θα ζητήσει ο Σολτς

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία, ο κ. Σολτς αναφέρθηκε στην συμπεριφορά του αρχηγού του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, κάνοντας λόγο για διάρρηξη της σχέσης εμπιστοσύνης από την πλευρά του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι μετά την αποχώρηση του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) από τον κυβερνητικό συνασπισμό, θα ζητήσει από την Bundestag ψήφο εμπιστοσύνης στις 15 Ιανουαρίου.

Εφόσον οι βουλευτές το αποφασίσουν, οι εκλογές θα μπορούσαν να διενεργηθούν το αργότερο στο τέλος Μαρτίου, πρόσθεσε και σημείωσε ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει η Βουλή να ψηφίσει κρίσιμα νομοσχέδια, για το συνταξιοδοτικό και για την στήριξη της βιομηχανίας. Για τον σκοπό αυτό, ο καγκελάριος ανέφερε ότι θα συναντηθεί άμεσα με τον αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματυος (CDU) Φρίντριχ Μερτς.

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία, ο κ. Σολτς αναφέρθηκε στην συμπεριφορά του αρχηγού του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, κάνοντας λόγο για διάρρηξη της σχέσης εμπιστοσύνης από την πλευρά του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο οποίος, όπως είπε ο καγκελάριος, προέταξε το κομματικό συμφέρον και σκηνοθέτησε την κρίση. «Πάρα πολλές φορές ο ομοσπονδιακός υπουργός Λίντνερ μπλόκαρε νόμους που ήταν άσχετοι, πάρα πολλές φορές χρησιμοποιούσε κομματικές τακτικές με μικροψυχία, πάρα πολλές φορές πρόδωσε την εμπιστοσύνη μου», είπε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς.

Τραγική εξέλιξη η διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού

Για «εντελώς τραγική» και «λάθος» εξέλιξη έκανε λόγο ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι), αναφερόμενος στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού «σε μια ημέρα σαν αυτή, κατά την οποία η Γερμανία θα έπρεπε να επιδείξει ενότητα και ικανότητα δράσης».

Ο κ. Χάμπεκ παραδέχθηκε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν είχε πάντα την καλύτερη φήμη, αλλά δεν ήταν απαραίτητο να οδηγηθεί σε διάλυση, καθώς, όπως είπε, «δεν κατέστη δυνατό να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, παρότι στο τραπέζι υπήρχαν πιθανές λύσεις, διότι το FDP δεν ήταν πρόθυμο για συμβιβασμό». Διαβεβαίωσε πάντως ότι «τώρα θα ανοίξουμε γρήγορα τον δρόμο για συντεταγμένες νέες εκλογές» και ότι «μέχρι τώρα, η κυβέρνηση βρίσκεται στο πόστο της και θα παρέχει την σταθερότητα που πρέπει και μπορεί να προσφέρει η Γερμανία στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος στις αμερικανικές εκλογές, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ απευθύνθηκε «σε όσους φοβήθηκαν και ανησύχησαν», τονίζοντας ότι «αυτό το βράδυ θα πρέπει να είναι η αρχή μιας νέας ώθησης δύναμης».Οι Πράσινοι «έχουν μια στάση αισιοδοξίας και επιθυμίας για δημιουργίας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι) δήλωσε ότι «σήμερα δεν είναι μια καλή ημέρα για την Γερμανία» και αναφέρθηκε κυρίως στο ζήτημα της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας ότι «ακριβώς σήμερα θα έπρεπε να υπάρξει ένα ψήφισμα το οποίο θα καθιστούσε σαφές ότι επενδύουμε περισσότερο στην ευρωπαϊκή μας ασφάλεια, ότι όχι μόνο δεν εγκαταλείπουμε την Ουκρανία, αλλά την ενισχύουμε περαιτέρω ώστε να συνεχίσει τον αγώνα για την ελευθερία μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πετρέλαιο και χρήματα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Αμετάβλητος ο εφοδιασμός πετρελαίου, σύμφωνα με το υπουργείο

Η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει μείωση στην τροφοδοσία πετρελαίου, ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας, τονίζοντας ότι δεν χρειάστηκε να αξιοποιηθούν ούτε τα προβλεπόμενα αποθέματα.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Πρόταση για αύξηση φοροαπαλλαγής σε ημερήσιες μετακινήσεις

Η Γερμανίδα υπουργός Οικονομίας Κατερίνα Ράιχε πρότεινε αύξηση της φοροαπαλλαγής για καθημερινούς μετακινούμενους και μείωση φόρων στα φορτηγά, απορρίπτοντας τη φορολογία στο πλεόνασμα ενεργειακών κερδών.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ο ΥΠΕΞ Βάντεφουλ καλεί το Ιράν να τηρήσει την εκεχειρία

Ο ΥΠΕΞ Βάντεφουλ κάλεσε το Ιράν να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός και να διασφαλίσει ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ. Η Κατερίνα Ράιχε χαρακτήρισε τα Στενά σημαντική, αλλά εύθραυστη πηγή αβεβαιότητας για την αγορά ενέργειας.
Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Φόβοι για κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μ. Ανατολή

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, προειδοποίησε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο απειλούν να τινάξουν στον αέρα την ειρηνευτική διαδικασία ΗΠΑ-Ιράν για τη Μέση Ανατολή, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση.
Ντόναλντ Τραμπ πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ πιέζει τους Ευρωπαίους για στρατιωτική στήριξη στα Στενά του Ορμούζ

Ο Τραμπ πιέζει τους Ευρωπαίους για στρατιωτική στήριξη στα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με το Der Spiegel. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ζήτησε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ενώ Ευρωπαίοι διπλωμάτες βλέπουν τις αμερικανικές απαιτήσεις ως τελεσίγραφο.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλία Μερτς-Τραμπ για την εκεχειρία στο Ιράν

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Τραμπ, συζητώντας για κατάπαυση του πυρός στον Περσικό Κόλπο και διπλωματικές προσπάθειες στα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ.