Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι μετά την αποχώρηση του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) από τον κυβερνητικό συνασπισμό, θα ζητήσει από την Bundestag ψήφο εμπιστοσύνης στις 15 Ιανουαρίου.
Εφόσον οι βουλευτές το αποφασίσουν, οι εκλογές θα μπορούσαν να διενεργηθούν το αργότερο στο τέλος Μαρτίου, πρόσθεσε και σημείωσε ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει η Βουλή να ψηφίσει κρίσιμα νομοσχέδια, για το συνταξιοδοτικό και για την στήριξη της βιομηχανίας. Για τον σκοπό αυτό, ο καγκελάριος ανέφερε ότι θα συναντηθεί άμεσα με τον αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματυος (CDU) Φρίντριχ Μερτς.
Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία, ο κ. Σολτς αναφέρθηκε στην συμπεριφορά του αρχηγού του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, κάνοντας λόγο για διάρρηξη της σχέσης εμπιστοσύνης από την πλευρά του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο οποίος, όπως είπε ο καγκελάριος, προέταξε το κομματικό συμφέρον και σκηνοθέτησε την κρίση. «Πάρα πολλές φορές ο ομοσπονδιακός υπουργός Λίντνερ μπλόκαρε νόμους που ήταν άσχετοι, πάρα πολλές φορές χρησιμοποιούσε κομματικές τακτικές με μικροψυχία, πάρα πολλές φορές πρόδωσε την εμπιστοσύνη μου», είπε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς.
Τραγική εξέλιξη η διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού
Για «εντελώς τραγική» και «λάθος» εξέλιξη έκανε λόγο ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι), αναφερόμενος στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού «σε μια ημέρα σαν αυτή, κατά την οποία η Γερμανία θα έπρεπε να επιδείξει ενότητα και ικανότητα δράσης».
Ο κ. Χάμπεκ παραδέχθηκε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν είχε πάντα την καλύτερη φήμη, αλλά δεν ήταν απαραίτητο να οδηγηθεί σε διάλυση, καθώς, όπως είπε, «δεν κατέστη δυνατό να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, παρότι στο τραπέζι υπήρχαν πιθανές λύσεις, διότι το FDP δεν ήταν πρόθυμο για συμβιβασμό». Διαβεβαίωσε πάντως ότι «τώρα θα ανοίξουμε γρήγορα τον δρόμο για συντεταγμένες νέες εκλογές» και ότι «μέχρι τώρα, η κυβέρνηση βρίσκεται στο πόστο της και θα παρέχει την σταθερότητα που πρέπει και μπορεί να προσφέρει η Γερμανία στην Ευρώπη».
Αναφερόμενος στις αμερικανικές εκλογές, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ απευθύνθηκε «σε όσους φοβήθηκαν και ανησύχησαν», τονίζοντας ότι «αυτό το βράδυ θα πρέπει να είναι η αρχή μιας νέας ώθησης δύναμης».Οι Πράσινοι «έχουν μια στάση αισιοδοξίας και επιθυμίας για δημιουργίας», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι) δήλωσε ότι «σήμερα δεν είναι μια καλή ημέρα για την Γερμανία» και αναφέρθηκε κυρίως στο ζήτημα της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας ότι «ακριβώς σήμερα θα έπρεπε να υπάρξει ένα ψήφισμα το οποίο θα καθιστούσε σαφές ότι επενδύουμε περισσότερο στην ευρωπαϊκή μας ασφάλεια, ότι όχι μόνο δεν εγκαταλείπουμε την Ουκρανία, αλλά την ενισχύουμε περαιτέρω ώστε να συνεχίσει τον αγώνα για την ελευθερία μας».