ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Η Αίγυπτος ζητά από τον ΟΗΕ να ανασταλούν οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι εντάσσεται στην πρωτοβουλία της Τουρκίας, την οποία στηρίζουν 52 χώρες, με την οποία ζητεί από τον ΟΗΕ να ανασταλούν οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι εντάσσεται στην πρωτοβουλία της Τουρκίας, την οποία στηρίζουν 52 χώρες, με την οποία ζητεί από τον ΟΗΕ να ανασταλούν οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, κάνοντας λόγο για ανησυχίες σχετικά με τη χρήση τους εναντίον των Παλαιστίνιων.

Η έκκληση αυτή έγινε την ώρα που το Ισραήλ εξακολουθεί να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας, όπου πολεμά εναντίον της Χαμάς εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, ενώ παράλληλα μάχεται και κατά της Χεζμπολάχ, συμμάχου της παλαιστινιακής οργάνωσης, στον Λίβανο.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη το βράδυ αναφέρεται ότι το Κάιρο συμμετέχει στην πρωτοβουλία αυτή της Άγκυρας στο πλαίσιο «των διεθνών προσπαθειών που έχουν στόχο να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ ώστε να σταματήσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Σκοπός της επίσης είναι να τερματιστούν «οι ισραηλινές παραβιάσεις» εις βάρος του παλαιστινιακού λαού και να προστατευθούν οι άμαχοι, πρόσθετε η ανακοίνωση.

Την Κυριακή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι η χώρα του είχε απευθύνει δύο ημέρες νωρίτερα αυτή την έκκληση στον ΟΗΕ.

«Πρέπει να επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία ότι η πώληση όπλων στο Ισραήλ σημαίνει συμμετοχή στη γενοκτονία που διαπράττει», εκτίμησε ο Φιντάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Τζιμπουτί όπου συμμετείχε στη σύνοδο συνεργασίας Τουρκίας- Αφρικής.

Μεταξύ των χωρών που συνυπέγραψαν την πρωτοβουλία αυτή είναι η Σαουδική Αραβία, η Βραζιλία, η Αλγερία, η Κίνα, το Ιράν και η Ρωσία όπως και δύο οργανισμοί: ο Αραβικός Σύνδεσμος και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας.

Τον προηγούμενο μήνα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει από τον ΟΗΕ να επιβάλει εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς το Ισραήλ εκτιμώντας ότι είναι «αποτελεσματική λύση» προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα.

Η Αίγυπτος, μαζί με το Κατάρ και τις ΗΠΑ, ενεργεί εδώ και μήνες ως μεσολαβήτρια στις έμμεσες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, χωρίς επιτυχία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

united, nations, OHE
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Λαπίντ-Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Ύστερα από μακρά περίοδο έντασης, το Ισραήλ και η Τουρκία ανακοίνωσαν στις 17 Αυγούστου την πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων και την επιστροφή των πρεσβευτών τους στις δύο χώρες.
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες σε Χριστοδουλίδη: Σύμφωνη γνώμη για διευρυμένη συνάντηση

Στο πλαίσιο της διάσκεψης στο Μπακού, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και συζήτησαν ξανά σε συνέχεια αυτών που συζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουδαπέστη.