Το ξέσπασμα της ειδημίας του κοροναϊού που ξεκίνησε στηνη Κίνα, επεκτάθηκε με ταχύτητα ανά την υφήλιο με χιλιάδες κρούσματα. Αυτή η εξάπλωση έπληξε την οικονομική δραστηριότητα με επιχειρήσεις και καταναλωτές να μετρούν το κόστος. Το BBC φρόντισε να συγκεντρώσει και απεικονίσει μέσω διαγραμμάτων πέντε δεινά αλλά και ένα σχετικό κέρδος που έχει υπάρξει από τον κοροναϊό.
Πλήγμα στην ανάπτυξη
Εάν η οικονομία αναπτύσσεται, αυτό σημαίνει γενικά δημιουργία περισσότερου πλούτου και περισσότερες νέες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το 2020 η παγκόσμια ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 εξαιτίας της εξάπλωσης του κοροναϊού.
Όπως εκτιμά ο διεθνής οργανισμός η διεθνής ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 2,4% φέτος, ενώ εάν η επιδημία επιδεινωθεί και διαρκέσει πολύ μεγαλύτερο από το εκτιμώμενο, αυτή τη στιγμή, χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει την ανάπτυξη ακόμη χαμηλότερα, κοντά στο 1,5%.
Ισχυρές πιέσεις στις αγορές
Οι επενδυτές ανησυχούν για την επίδραση του κοροναϊού καθώς εξαπλώνεται εκτός Κίνας.
Οι μεγάλες μεταβολές στις χρηματιστηριακές αγορές, μπορούν να επηρεάσουν τις επενδύσεις σε ορισμένους τύπους συνταξιοδοτικών ή ατομικών λογαριασμών ταμιευτηρίου (Isas). Την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου μεγάλες χρηματαγορές εμφάνισαν τη χειρότερη πορεία τους από την κρίση του 2008 έως και σήμερα.
Οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές έχουν ανακάμψει καθώς ελπίζουν ότι οι χώρες θα παρέμβουν για να προστατεύσουν τις οικονομίες από την επιδημία. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα, για παράδειγμα, μείωσε τα επιτόκια ως απάντηση σε αυξανόμενες ανησυχίες. Αυτό θα πρέπει, θεωρητικά, να κάνει το δανεισμό φθηνότερο και να ενθαρρύνει τις δαπάνες για την τόνωση της οικονομίας.
Υποχώρηση της μεταποίησης
Ένας από τους κλάδους που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα ήταν αυτός της μεταποίησης, ένας τομέας για τον οποίο η Κίνα καλύπτει το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής, όντας ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγαθών διεθνώς. Οι αρχικοί περιορισμοί στην Κίνα έπληξαν κορυφαίες πολυεθνικές επιχειρήσεις, όπως οι Diageo, JCB και Nissan.
Πτώση στην κατανάλωση
Ο φόβος της επιδημίας του κοροναϊού σημαίνει ότι ορισμένοι άνθρωποι επιλέγουν να αποφύγουν δραστηριότητες που ενδέχεται να τους εκθέσουν σε κίνδυνο μόλυνσης, όπως η έξοδος για αγορές. Τα εστιατόρια, οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και τα καταστήματα έχουν αναφέρει μείωση της ζήτησης .
Οι κινεζικές πωλήσεις αυτοκινήτων, για παράδειγμα, μειώθηκαν κατά 92% κατά το πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου. Περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Tesla ή η Geely, πωλούν τώρα αυτοκίνητα στο διαδίκτυο καθώς οι πελάτες παραμένουν μακριά από εκθεσιακούς χώρους. Οι αποστολές smartphones αναμένεται επίσης να δεχθούν ένα μεγάλο χτύπημα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, πριν να κατορθώσουν να ανακάμψουν
Η Apple ήταν ο πρώτος τεχνολογικός όμιλος που ανέφερε την πτώση πωλήσεων εξαιτίας και των ανησυχιών για τον κοροναϊό.
Ο «δυστυχής» ταξιδιωτικός κλάδος
Αρκετές χώρες έχουν λάβει μέτρα περιορισμού των ταξιδιωτών καθώς τα κρούσματα αυξάνονται σε καθημερινή βάση.
Ο ταξιδιωτικός κλάδος ήταν ο πρώτος που δέχθηκε ισχυρό πλήγμα, με ματαιώσεις πτήσεων και ακύρωση ταξιδιών είτε για λόγους διασκέδασεις είτε για δουλειά. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών ForwardKeys οι διεθνείς πτήσεις από την Κίνα είναι 55,9% χαμηλότερα στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Οι λίγοι κερδισμένοι
Υπάρχουν και ορισμένοι που αποδεικνύεται ότι εξέρχονται κερδισμένοι, όπως η εταιρεία Reckitt Benckiser, παραγωγός του γνωστού απολυμαντικού Dettol.
Σε επίπεδο αγορών κερδισμένος αποδείχθηκε ο χρυσός με την τιμή spot να φθάνει τον Φεβρουάριο τα 1.682,35 δολάρια η ουγκιά, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο επτά ετών.