ΓΔ: 1431.19 0.30% Τζίρος: 359.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Japan, Iaponia
Φωτο: Shutterstock

Ανησυχία για υπερτουρισμό στην Ιαπωνία, σε χαμηλές πτήσεις η Κίνα

Η Ιαπωνία παραμένει «μαγνήτης» για τους ξένους επισκέπτες, ενώ στην Κίνα ο τουρισμός δεν έχει ξεπεράσει το σοκ της πανδημίας, με τη χωρητικότητα των πτήσεων να παραμένει χαμηλή.

Έτοιμη να υποδεχθεί αριθμό – ρεκόρ επισκεπτών είναι η Ιαπωνία για το 2024, με δεδομένο και το γεγονός ότι βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις πολλών καταλόγων που καταγράφουν τις «Κορυφαίες χώρες για ταξίδια», με την Κίνα να βρίσκεται αντιμέτωπη με πιο αργή ανάκαμψη του τουριστικού της τομέα. 

Οι δύο χώρες εγκατέλειψαν σχετικά αργά τους συνοριακούς περιορισμούς που σχετίζονται με το Covid - η Ιαπωνία τον Οκτώβριο του 2022 και η Κίνα τον Ιανουάριο του 2023 - αλλά οι πορείες ανάκαμψης τους μετά την πανδημία έχουν αποκλίνει έκτοτε.   

Ο τουρισμός της Κίνας βρίσκεται σε άνοδο, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Μετανάστευσης, η οποία ανακοίνωσε αύξηση 130% σε ετήσια βάση των ξένων επισκεπτών από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο. Τα καλοκαιρινά ταξίδια είναι επίσης αυξημένα, με τις εισερχόμενες κρατήσεις να έχουν διπλασιαστεί από το περασμένο καλοκαίρι, δήλωσε στο CNBC Travel εκπρόσωπος της ταξιδιωτικής ιστοσελίδας Trip.com.

Ωστόσο, οι αφίξεις εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερες από τα προ της πανδημίας επίπεδα. Το 2019, η Κίνα υποδέχτηκε περίπου 49,1 εκατομμύρια ταξιδιώτες - μέχρι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους είχαν φτάσει περίπου 17,25 εκατομμύρια ξένοι, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Ιαπωνία έχει προβλήματα, αλλά αυτά οφείλονται στη μεγάλη δημοτικότητά της. Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια διεθνείς ταξιδιώτες την επισκέπτονται κάθε μήνα από τον Μάρτιο - πολύ πάνω από τα επίπεδα του 2019. Πέρα από την πολιτιστική γοητεία που ασκεί η Ιαπωνία, η τρέχουσα πορεία της στον τομέα του τουρισμού είναι εν μέρει προϊόν πρωτοβουλιών που έχει θέσει σε εφαρμογή η ιαπωνική κυβέρνηση, όπως εκτιμά ο Τζ. Τσακραμπόρτι, αναλυτής στην ταξιδιωτική εφαρμογή Traveloka της Νοτιοανατολικής Ασίας.

«Η κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί εδώ και καιρό στο να καταστήσει την Ιαπωνία κορυφαίο ταξιδιωτικό προορισμό μέσω φιλοτουριστικών προσπαθειών, όπως η βελτίωση των εμπειριών των ταξιδιωτών και η απλούστευση της ταξιδιωτικής διαδικασίας για τους διεθνείς επισκέπτες», δήλωσε. Αυτές οι προσπάθειες επιταχύνθηκαν στη συνέχεια από την υποτίμηση του γεν, είπε.

Τώρα ο «υπερτουρισμός» στην Ιαπωνία γίνεται και πάλι πρωτοσέλιδο, καθώς τα πλήθη γεμίζουν τους φημισμένους ναούς του Κιότο. Η αγορά εργασίας της χώρας - μία από τις πιο σφιχτές στον προηγμένο κόσμο πριν από το χτύπημα της πανδημίας - προσπαθεί να αντεπεξέλθει. Φέτος, το 85% των επιχειρήσεων ταξιδίων και φιλοξενίας περιόρισε το ωράριο λειτουργίας λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με την Ιαπωνική Ομοσπονδία Συνδικάτων Εργαζομένων στις Βιομηχανίες Υπηρεσιών και Τουρισμού.

Η πορεία της Κίνας

Η χωρητικότητα των πτήσεων προς την Κίνα εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από τα προ της πανδημίας επίπεδα από πολλές χώρες, ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες (-77%), σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης ταξιδιών Cirium.

Αλλά και οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αντίκτυπο, σύμφωνα με το East Asia Forum. «Η σκλήρυνση των κοινωνικών κανονισμών από την κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει δυσφορία στους ξένους ταξιδιώτες στην Κίνα», αναφέρει άρθρο στον ιστότοπό του με τίτλο “Οι πολιτικές χωρίς βίζα από μόνες τους δεν θα αναζωογονήσουν τον εισερχόμενο τουρισμό της Κίνας”.  

Η επέκταση των πολιτικών της Κίνας για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης ωθεί τη ζήτηση για επισκέψεις. Περίπου το 58% των αφιχθέντων ταξιδιωτών το πρώτο εξάμηνο του 2024 προήλθε από χώρες με τέτοιες ρυθμίσεις, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Μετανάστευσης της.

Αλλά μια έκθεση του Pew Research Center δείχνει ότι, μεταξύ 35 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, περισσότερες από τις μισές έχουν δυσμενείς απόψεις για την Κίνα. Σύμφωνα με την έκθεση του Ιουλίου, ορισμένες από τις χώρες με τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές δαπάνες παγκοσμίως -όπως αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας- διατηρούν σε μεγάλο βαθμό αρνητικές απόψεις για την Κίνα.

Οι ευνοϊκές απόψεις για την Κίνα στην έκθεση είναι υψηλότερες στην υποσαχάρια Αφρική καθώς και στην Ασία, αν και οι απόψεις είναι ανάμεικτες στην τελευταία. «Οι απόψεις τείνουν να είναι μεταξύ των πιο θετικών και των λιγότερο θετικών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού - πιο θετικές σε χώρες μεσαίου εισοδήματος όπως η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη, και πιο αρνητικές σε χώρες υψηλού εισοδήματος όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα», αναφέρει η έκθεση.

Ένα άλλο πρόβλημα έγκειται στο δημοφιλές εντός Κίνας πρόγραμμα WeChat, μέσω του οποίου ένας ξένος επισκέπτης μπορεί να «κλείσει» εισιτήρια και διαμονή. Όμως αρκετοί τουρίστες δυσκολεύονται στη χρήση του. 

«Η κράτηση εισιτηρίων τρένων υψηλής ταχύτητας ή εισιτηρίων εισόδου σε δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα απαιτεί τη χρήση του ενσωματωμένου προγράμματος του WeChat», σημειώνεται. «Πολλές εγκαταστάσεις δέχονται αποκλειστικά το WeChat Pay ή το AliPay, αφήνοντας τους ξένους τουρίστες σε δύσκολη θέση αν βασίζονται αποκλειστικά σε μετρητά ή πιστωτικές κάρτες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Japan Airlines, Iapvnia, Aerometafores
ΔΙΕΘΝΗ

Αναθέρμανση του τουριστικού ρεύματος στην Ιαπωνία μετά την πανδημία

Στα 1,82 εκατ. ανήλθαν οι επισκέπτες στη χώρα τον Μάρτιο συνεχίζοντας την ανοδική πορεία της επιβατικής κίνησης μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών. Ωστόσο οι αφίξεις παραμένουν κατά 34% χαμηλότερες σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.
south Korea
ΔΙΕΘΝΗ

Νότια Κορέα και Κίνα ξεκινούν διπλωματικό διάλογο και διάλογο ασφάλειας

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας και ο Κινέζος πρωθυπουργός είχαν συνομιλίες ενόψει συνόδου κορυφής που θα έχουν με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Φούμιο Κισίντα--την πρώτη τριμερή συνάντησή τους την τελευταία τετραετία και πλέον.
ΔΙΕΘΝΗ

Το εφιαλτικό σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των πολιτών της Κίνας

Ο ιδιότυπος... Τειρεσίας του Πεκίνου καταγράφει και βαθμολογεί την κοινωνική συμπεριφορά πολιτών και επιχειρήσεων, ενώ όσοι παίρνουν χαμηλές βαθμολογίες αντιμετωπίζουν σοβαρές συνέπειες.