ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

«Ανησυχεί» για τις διαπραγματεύσεις Βρετανίας - ΕΕ ο Μπαρνιέ

Σε παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώπιον φοιτητών της Εcole superieure de commerce de Paris, του πανεπιστημίου όπου φοίτησε, ο Μπαρνιέ είπε ότι διακατέχεται από «μια ανησυχία» προτού αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, που έχουν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.

Τις «ανησυχίες» του μετά τις πρόσφατες βρετανικές δηλώσεις για τη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας, εξέφρασε σήμερα ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ φοβούμενος μια «αποστασιοποίηση» σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από το Λονδίνο.

Σε παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώπιον φοιτητών της Εcole superieure de commerce de Paris (ESCP, Ανωτάτη Εμπορική), του πανεπιστημίου όπου φοίτησε, ο Μπαρνιέ είπε ότι διακατέχεται από «μια ανησυχία» προτού αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, που έχουν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.

«Ακούω τις ομιλίες στη Βρετανία, αυτές του πρωθυπουργού και υπουργών, διαβάζω κείμενα όπως την αποκαλούμενη υπουργική διακήρυξη της Βρετανίας και βλέπω μια αποστασιοποίηση μέσα σε αυτά τα κείμενα και σε αυτές τις ομιλίες σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί», δήλωσε.

Ο 69χρονος Γάλλος εκτιμά ότι παρατηρείται μια παρέκκλιση ταυτόχρονα τόσο από πλευράς της συμφωνίας αποχώρησης, η οποία διατυπώνει τους όρους του διαζυγίου, κυρίως περί της «καλής εφαρμογής αυτής της συμφωνίας για την Ιρλανδία» όσο και ως προς την πολιτική διακήρυξη που συνοδεύει τη συνθήκη.

Σε αυτό το κείμενο μη δεσμευτικού χαρακτήρα, «ο πρωθυπουργός ο ίδιος δεσμεύτηκε να αποφύγει μαζί με εμάς κάθε μορφή αθέμιτου ανταγωνισμού, στρέβλωσης», υπενθύμισε ο Μπαρνιέ. «Η έγνοια μας είναι το κείμενο αυτό της πολιτικής διακήρυξης να τηρηθεί και να ερμηνευτεί σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα της μέσα σε ένα νομικό κείμενο», επέμεινε.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι «αποφασισμένη να βρει μια καλή συμφωνία».

Ωστόσο, οι 27 «οδηγούνται σαφώς στο να προετοιμαστούν για όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης αυτής όπου πιθανόν να μην έχουμε συμφωνία στο τέλος της χρονιάς» και όπου όλες οι αλλαγές που επιφέρει το Brexit, όπως η επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα «θα ενισχυθούν από άλλες τριβές, δασμούς και ποσοστώσεις σε όλα τα υλικά», προειδοποίησε ο Μπαρνιέ.

Χθες, Τρίτη, οι 27 χώρες της Ένωσης ενέκριναν τη διαπραγματευτική εντολή του Μπαρνιέ. Το Λονδίνο έπραξε το ίδιο για τον διαπραγματευτή του, τον Ντέιβιντ Φορστ.

Οι δύο ομάδες αναμένεται να αρχίσουν τη Δευτέρα τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων, για τέσσερις ημέρες, τον οποίο θα ακολουθήσει ένας δεύτερος γύρος τον Μάρτιο στο Λονδίνο και έτσι θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις επί μήνες.

Η μεταβατική περίοδος, που ορίστηκε από τη συνθήκη αποχώρησης και έχει στόχο να βοηθήσει σε ένα φιλικό διαζύγιο, λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιμένει ότι η χώρα του δεν θα ζητήσει παράταση αν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση, κυρίως μια εμπορική συμφωνία, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μετανιωμένοι οι Βρετανοί καθώς διαπιστώνουν τις επιπτώσεις του Brexit

O αντίκτυπος του Brexit σε θέματα, όπως η οικονομία και η μετανάστευση, αντιμετωπίζεται τώρα πιο αρνητικά απ' ό,τι το 2019, με μεγάλο μέρος των Βρετανών που είχαν ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης να έχουν πλέον μετανιώσει.
Brexit-Nigel Farage
ΔΙΕΘΝΗ

Nάιντζελ Φάρατζ: Το Brexit απέτυχε - Οι Τόρις μας απογοήτευσαν

O ευρωσκεπτικιστής πολιτικός έκανε αυτή την τοποθέτηση στην δημοφιλή εκπομπή του BBC, Newsnight, στα μέσα Μαΐου όταν του παρουσιάστηκαν στοιχεία που έδειχναν ότι το Brexit έχει δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας.
Rishi Sunak, Vretania, Britain, Great Britain
ΔΙΕΘΝΗ

Το στοίχημα του Σουνάκ για το εμπόριο με την ΕΕ στη μετά Brexit εποχή

Το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού δίνει τη δυνατότητα στη Βρετανία να αποτρέπει την εφαρμογή νέων νόμων της ΕΕ σε προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία και στοχεύει να αποκλιμακώσει τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί μετά το Brexit.
ΔΙΕΘΝΗ

Τι σημαίνει η συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας σχετικά με το εμπόριο μέσω Β. Ιρλανδίας

Λονδίνο και Βρυξέλες, μετά από πολλές και σκληρές διαπραγματεύσεις πριν από περίπου τρία χρόνια, κατέληξαν σ' αυτή τη λύση για να μην επιβληθούν «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι βρετανοί «ευρωσκεπτικιστές» εναντίον μοντέλου Ελβετίας στο εμπόριο με την ΕΕ

Ο Σάιμον Κλαρκ, πρώην υπουργός, ήταν μεταξύ εκείνων που επέκρινε κάθε υπόνοια ότι η Βρετανία θα μπορούσε να επιδιώξει τέτοια συμφωνία. Είπε στο Twitter ότι ελπίζει και πιστεύει ότι μια συμφωνία ελβετικού τύπου «δεν είναι κάτι που εξετάζεται».
ΔΙΕΘΝΗ

Τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας διεκδικεί η Βρετανία

Νέα κόντρα Βρετανίας και ΕΕ στη μετά Brexit εποχή, με το Λονδίνο να κατηγορεί τις Βρυξέλλες πως δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η συμμετοχή της χώρας σε προγράμματα όπως το Horizon και το Copernicus.