ΓΔ: 2632.17 -0.08% Τζίρος: 177.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Μαρκ Ρούτε ότι θα γίνει επικεφαλής του NATO

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός θεωρείται γενικά ο επικρατέστερος διάδοχος του Γενς Στόλτενμπεργκ, του Νορβηγού που θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ως τα τέλη του 2024.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα «συγκρατημένα αισιόδοξος» όσον αφορά την πιθανότητα η Ουγγαρία να τερματίσει την εναντίωσή της στο να αναλάβει το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του NATO, αφού συζήτησε το ζήτημα με τον Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Όρμπαν.

Ο κ. Ρούτε θεωρείται γενικά ο επικρατέστερος διάδοχος του Γενς Στόλτενμπεργκ, του Νορβηγού που θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού ως τα τέλη του 2024, αφού έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των περισσότερων κρατών μελών της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Όμως μέχρι σήμερα στην υποψηφιότητα του εναντιώνεται ο κ. Όρμπαν, ενώ έχει επίσης ανταγωνιστή, τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος όσον αφορά την Ουγγαρία», δήλωσε ο κ. Ρούτε σε δημοσιογράφους έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον κ. Όρμπαν, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής των 27 χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Όρμπαν έχει δηλώσει διατεθειμένος να τερματίσει την εναντίωσή του στην υποψηφιότητα του κ. Ρούτε αν ο Ολλανδός πρωθυπουργός ζητήσει συγγνώμη για σχόλια του σχετικά με την Ουγγαρία, τα οποία ο δεξιός εθνικιστής πρωθυπουργός θεώρησε προσβλητικά, κι αν η Βουδαπέστη εξαιρεθεί από τη σχεδιαζόμενη αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει η συμμαχία στην Ουκρανία.

Ωστόσο ο κ. Ρούτε είπε πως ο κ. Όρμπαν «δεν αξίωσε συγγνώμες» και «υπογράμμισα πως ασφαλώς, κατέγραψα» την αντίδραση της ουγγρικής κοινωνίας «σε αυτό που είχα πει πριν από δυο χρόνια».

«Μείναμε εκεί, στο ότι καταγράφουμε, κοιτώντας προς το μέλλον, και δεν απαίτησε συγγνώμες», επέμεινε.

Τα κράτη μέλη του NATO θέλουν να κλειστεί συμφωνία για τον διάδοχο του κ. Στόλτενμπεργκ πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών τους στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη κατέρριψαν drone στον εναέριο χώρο της Λετονίας

Το Υπουργείο Άμυνας Λετονίας ανακοίνωσε ότι μαχητικό του ΝΑΤΟ κατέρριψε άγνωστο drone στον εναέριο χώρο στα ανατολικά της χώρας, χωρίς να διευκρινίζεται η προέλευσή του. Το περιστατικό επιβεβαιώθηκε από τη Συμμαχία.
Σημαία Τουρκίας και χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Αμυντική συμφωνία με Πακιστάν-Σ. Αραβία ισοδυναμεί με Άρθρο 5 NATO

Η Τουρκία, Πακιστάν και Σαουδική Αραβία υπέγραψαν αμυντική συμφωνία αντίστοιχη με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Στη συμμαχία ίσως προστεθεί η Αίγυπτος, ενώ η συμφωνία δεν στρέφεται κατά του Ιράν.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι σε γγ ΝΑΤΟ: Χρειάζεται επιπλέον στήριξη αντιαεροπορικής άμυνας

Ο Ζελένσκι συζήτησε με τον γγ του ΝΑΤΟ Ρούτε για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας με περισσότερους πυραύλους. Ο Ρούτε τόνισε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει τρόπους άμεσης στήριξης της χώρας.
κράνος ΕΕ άμυνας
ΔΙΕΘΝΗ

Δανία: Τριπλασιάζεται η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας

Η Δανία αύξησε τη στρατιωτική θητεία σε 11 μήνες, συμπεριλαμβάνοντας και τις γυναίκες, λόγω της ρωσικής απειλής. Η αλλαγή ισχύει από φέτος για 1.600 νέους που ξεκίνησαν την υπηρεσία τους, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι και Αμερικανός πρέσβης στο ΝΑΤΟ συζήτησαν αντιαεροπορική άμυνα

Ο Ζελένσκι συζήτησε με τον Αμερικανό πρέσβη στο ΝΑΤΟ το θέμα των αδειών για τα αντιαεροπορικά Patriot, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας μέσω του προγράμματος PURL λόγω των συνεχιζόμενων ρωσικών επιθέσεων.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Συμμαχία Ετοιμότητας: Το νέο στρατηγικό πλάνο του ΝΑΤΟ

Η Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα δίνει έμφαση στην ενίσχυση της αποτροπής με συνδυασμό στρατιωτικής ισχύος, τεχνολογικής ανάπτυξης, ετοιμότητας και ανθεκτικότητας για τη διατήρηση του πλεονεκτήματος.