ΓΔ: 2653.53 0.81% Τζίρος: 266.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πυροσβέστης σε πυρκαγιά
Φωτο: Nephele Nomikou/ SOOC

Πυρκαγιές στο νότιο Λίβανο έπειτα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

«Το Ισραήλ βομβαρδίζει εσκεμμένα τις δασικές ζώνες με φώσφορο, προκειμένου να προκαλέσει πυρκαγιές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλί Αμπάς, ένας διασώστης της οργάνωσης Αλ Ρισάλα, που σχετίζεται με το κίνημα Amal, σύμμαχο της Χεζμπολάχ.

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν μεγάλες πυρκαγιές σε περιοχές στον νότιο Λίβανο σήμερα, μετέδωσε ένα κρατικό μέσο ενημέρωσης και είπε ένας διασώστης, συνεργαζόμενος με το κίνημα Αμάλ, σύμμαχο της Χεζμπολάχ.

Από την έναρξη, πριν από οκτώ και πλέον μήνες, του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανταλλάσει συχνά πυρά με τον ισραηλινό στρατό, για να συμπαρασταθεί στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι εχθροπραξίες έχουν ενταθεί και οι ανταλλαγές πυρών έχουν προκαλέσει μεγάλες πυρκαγιές στις δύο πλευρές των συνόρων.

«Το ισραηλινό πυροβολικό βομβάρδισε με φώσφορο τα περίχωρα του Άλμα αλ Σαάμπ, προκαλώντας πυρκαγιές στις δασικές ζώνες, οι οποίες επεκτάθηκαν κοντά σε κατοικίες», αναφέρει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ani), προσθέτοντας πως οι φλόγες «έφθασαν επίσης σε τεράστιες καλλιέργειες ελαιόδεντρων».

Οι αρχές του Λιβάνου και διεθνείς ΜΚΟ κατηγορούν το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί πολεμοφόδια λευκού φωσφόρου, μιας ουσίας που αναφλέγεται όταν έλθει σε επαφή με το οξυγόνο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εμπρηστικό όπλο.

«Το Ισραήλ βομβαρδίζει εσκεμμένα τις δασικές ζώνες με φώσφορο, προκειμένου να προκαλέσει πυρκαγιές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλί Αμπάς, ένας διασώστης της οργάνωσης Αλ Ρισάλα, που σχετίζεται με το κίνημα Amal, σύμμαχο της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διασώστες δυσκολεύονται να κατασβήσουν τις φωτιές, καθώς ο λιβανικός στρατός δεν στέλνει ελικόπτερα, υπό τον φόβο ότι θα μπορούσε να τα στοχοθετήσει το Ισραήλ.

Ανατολικότερα, η υπηρεσία Ani έκανε επίσης λόγο για πυρκαγιές κοντά σε εγκαταστάσεις του στρατού του Λιβάνου και της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (UNIFIL), στην περιφέρεια της μεθοριακής κοινότητας Μάις ελ Τζαμπάλ και κοντά στην Μπλε Γραμμή, διαχωριστική γραμμή που έχει ορίσει ο ΟΗΕ μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ.

Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο AFP ότι οι φωτιές ξέσπασαν κοντά σε θέσεις του στρατού, χωρίς να έχουν επεκταθεί σε αυτές.

Σε ένα δελτίο τύπου, η UNIFIL έκανε λόγο για μια δασική πυρκαγιά κοντά σε μία από τις θέσεις της στη Χούλα, προσθέτοντας πως την έσβησε χάρη στις κοινές προσπάθειες του λιβανικού στρατού και της υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας.

Περισσότεροι από οκτώ μήνες βιαιοπραγιών έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 456 ανθρώπων στον Λίβανο, μεταξύ αυτών 90 άμαχοι και σχεδόν 300 μαχητές της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Από την ισραηλινή πλευρά, τουλάχιστον 15 στρατιώτες και 11 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τις αρχές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

UNIFIL: Παραβίαση ψηφίσματος ΟΗΕ οι σημαίες Ισραήλ στον Λίβανο

Η τοποθέτηση ισραηλινών σημαιών σε παραλιακό δρόμο του νοτίου Λιβάνου αποτελεί παραβίαση απόφασης ΟΗΕ, ανακοίνωσε η UNIFIL, καλώντας όλες τις πλευρές να αποφύγουν προκλητικές ενέργειες και να διατηρήσουν την ηρεμία στην περιοχή.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Έντεκα νεκροί, μεταξύ τους παιδιά, από ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο

Δεκαένα νεκροί, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, είναι ο απολογισμός ισραηλινών βομβαρδισμών σε δύο χωριά στον νότιο Λίβανο, στη βαρύτερη επίθεση μετά τον Ιούνιο. Τα πλήγματα έγιναν ως αντίποινα κατά της Χεζμπολά.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Τελ Αβίβ: Πλήξαμε το λιβάνεζικο χωριό για να σκοτώσουμε διοικητή της Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σε αεροπορική επιδρομή στο χωριό Ανσάρ, όπου σκοτώθηκαν επτά άτομα, στόχος ήταν διοικητής της Χεζμπολάχ που επίσης σκοτώθηκε. Επιβεβαιώθηκε ότι μαζί του ήταν και η οικογένειά του, χωρίς να αποτελεί στόχο.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: 11 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στον νότο, νέος απολογισμός

Τουλάχιστον 11 νεκροί σε ισραηλινές επιδρομές στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Οι επιθέσεις, οι φονικότερες από τον Ιούνιο, προκάλεσαν θύματα σε Ανσάρ και Ντέιρ Ελ Ζαχράνι, ανάμεσά τους παιδιά και γυναίκες.
Λογότυπο Χεζμπολάχ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χεζμπολάχ απειλεί με αντίποινα μετά τις φονικές επιθέσεις στο Λίβανο

Η Χεζμπολάχ προειδοποιεί για αντίποινα μετά τις ισραηλινές επιδρομές στον νότιο Λίβανο και καλεί τη Βηρυτό να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, τονίζοντας ότι θα απαντήσει κατάλληλα για την υπεράσπιση του Λιβάνου.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Καταδίκη της Βηρυτού για καταστροφές στον νότο από Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ναουάφ Σαλάμ, κατήγγειλε τις συστηματικές καταστροφές του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, τονίζοντας πως οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν σοβαρά τις αρχές του διεθνούς δικαίου.