ΓΔ: 2381.41 0.48% Τζίρος: 80.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:59:40
Biden - Macron
Φωτο: ΑΠΕ

Συνάντηση με τον Εμάνουελ Μακρόν θα έχει σήμερα ο πρόεδρος Μπάιντεν

Η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στη Γαλλία θα ολοκληρωθεί αύριο οπότε θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο νεκροταφείο των Αμερικανών πεσόντων κατά την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία τον Ιούνιο του 1944.

Η κρίση στην Ουκρανία και οι σχέσεις με τη Ρωσία ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Ουάσινγκτον, το Μεσανατολικό και τα ζητήματα της διεθνούς οικονομίας, ενόψει της συνόδου κορυφής της G7 που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Ιταλία, θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που έχουν σήμερα στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα υποδεχθεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη στην Αψίδα του Θριάμβου. Στη συνέχεια θα διασχίσουν τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων και θα φτάσουν στο προεδρικό Μέγαρο, όπου θα έχουν γεύμα εργασίας. Θα ακολουθήσει συνάντηση των δύο προέδρων με Γάλλους και Αμερικανούς επιχειρηματίες και η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί το βράδυ με δειπνο στο προεδρικό Μέγαρο.

Γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως σε ό,τι αφορά το ουκρανικό ζήτημα οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της Ουκρανίας στον πόλεμο της με τη Μόσχα, υπό το φως των συζητήσεων που είχαν χθες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ως προς το Μεσανατολικό ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να επαναλάβει την υποστήριξη του στο αμερικανικό σχέδιο, ενώ σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ζητήματα θα επικεντρωθούν στο ζήτημα του συγχρονισμού των οικονομικών πολιτικών ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού καθώς και στο ζήτημα των σχέσεων με την Κίνα.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων θα βρεθεί εκ νέου ο αμερικανικός νόμος για την επιδότηση της «πράσινης βιομηχανίας» και τα προβλήματα ανταγωνισμού που δημιουργεί για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Θα συζητηθούν, επίσης, θέματα που άπτονται της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας κυρίως δε σε σχέση με την πυρηνική ενέργεια και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η πενθήμερη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στη Γαλλία θα ολοκληρωθεί αύριο οπότε θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο νεκροταφείο των Αμερικανών πεσόντων κατά την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία τον Ιούνιο του 1944.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπα social media
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Γαλλίας τρολάρει τον Λευκό Οίκο μέσω επίσημου λογαριασμού στο X

Ο επίσημος λογαριασμός «French Response» του γαλλικού ΥΠΕΞ στο X σατιρίζει συχνά τον Λευκό Οίκο, έχοντας 143.000 ακολούθους. Έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αμερικανικών ΜΜΕ, ενώ ο Λευκός Οίκος δήλωσε άγνοια για τον λογαριασμό.
Σημαίες Ελλάδας Γαλλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΥΠΕΞ Γαλλίας: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να εγγυηθούν τη δική τους ασφάλεια

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό απάντησε στον ΓΓ του NATO, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη της ασφάλειάς τους χωρίς να εξαρτώνται από τις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ.
Εμανουέλ Μακρόν και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ελιζέ: Διάψευση ισχυρισμών Τραμπ για αυξήσεις τιμών φαρμάκων

Το Μέγαρο των Ηλυσίων διέψευσε κατηγορηματικά ισχυρισμούς του Τραμπ πως ο Μακρόν αύξησε τις τιμές φαρμάκων στη Γαλλία, τονίζοντας ότι αυτές ρυθμίζονται από την Κοινωνική Ασφάλιση και παραμένουν σταθερές.
Εμανουέλ Μακρόν και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ειρωνεύεται τον Μακρόν για τη στάση του στο Νταβός

Ο Τραμπ σχολίασε ειρωνικά την ομιλία του Μακρόν στο Νταβός, χλευάζοντας τα γυαλιά ηλίου που φόρεσε λόγω προβλήματος όρασης και λέγοντας ότι «παρίστανε τον σκληρό τύπο». Ο Μακρόν είχε καλέσει σε σεβασμό και κράτος δικαίου.
Σημαίες Ελλάδας Γαλλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ανί Ζενεβάρ: Απαράδεκτες οι αμερικανικές απειλές για δασμούς

Η υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Ανί Ζενεβάρ καταδίκασε ως απαράδεκτες και αναποτελεσματικές τις απειλές δασμών 200% του Τραμπ σε γαλλικά κρασιά και σαμπάνιες, κάνοντας λόγο για εκβιασμούς και καλώντας σε ευρωπαϊκή αντίσταση.