ΓΔ: 1407.03 -0.97% Τζίρος: 71.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrysos, Gold
Φωτο: Shutterstock

Το λαθρεμπόριο του χρυσού της Αφρικής αποκτά ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις

Η ελβετική ΜΚΟ SWISSAID υπογραμμίζει πως «από 321 ως 474 τόνοι χρυσού» εξάγονται κάθε χρόνο «λαθραία» από την ήπειρο, με τζίρο κυμαινόμενο από «24 ως 35 δισεκατομμύρια δολάρια».

Εκατοντάδες τόνοι χρυσού, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην τρέχουσα τιμή του, μεταφέρονται λαθραία από την αφρικανική ήπειρο στο Ντουμπάι, προτού εξαχθούν, νομότυπα, σε άλλες χώρες, καταγγέλλει σε έκθεσή της που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα η ελβετική μη κυβερνητική οργάνωση SWISSAID.

Στην έκθεση της, την οποία τιτλοφόρησε «Στα ίχνη του αφρικανικού χρυσού», η οργάνωση υπογραμμίζει πως «από 321 ως 474 τόνοι χρυσού» εξάγονται κάθε χρόνο «λαθραία» από την ήπειρο, με άλλα λόγια το λαθρεμπόριο αυτό έχει τζίρο κυμαινόμενο από «24 ως 35 δισεκατομμύρια δολάρια».

Σύμφωνα με τη SWISSAID, το φαινόμενο του λαθρεμπορίου αφρικανικού χρυσού παίρνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις: «υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ του 2012 και του 2022».

Στην Αφρική παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα χρυσού στην υφήλιο, με την Γκάνα, τη Νότια Αφρική, το Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο στην κορυφή της κατάταξης βάσει των ποσοτήτων που εξορύσσονται.

Ο χρυσός διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για τις αφρικανικές οικονομίες: αποτελεί «πηγή εισοδήματος για εκατομμύρια μικρούς μεταλλωρύχους», «βασική πηγή εσόδων πολλών κρατών», αλλά και «εργαλείο χρηματοδότησης ενόπλων οργανώσεων» και «αιτία σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ρύπανσης του περιβάλλοντος», υπογραμμίζει η ΜΚΟ.

Η SWISSAID επικρίνει έντονα τον ρόλο του Ντουμπάι, «διεθνούς κόμβου του εμπορίου χρυσού», μέσω του οποίου «ο αφρικανικός χρυσός παίρνει την άγουσα προς διάφορες χώρες», συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας.

Η ΜΚΟ λογαριάζει πως το 2022, πάνω από «το 66% του χρυσού ο οποίος εισήχθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από την Αφρική εξήχθη λαθραία από αφρικανικές χώρες».

Ο χρυσός φθάνει αεροπορικώς στο Ντουμπάι, «σε χειραποσκευές ή σε δέματα», με «πτήσεις της γραμμής ή ιδιωτικά αεροσκάφη».

Στο Ντουμπάι, που έχει το προσωνύμιο City of Gold («η πόλη του χρυσού»), εδρεύουν πολλές μονάδες κατεργασίας χρυσού και έμποροι πολύτιμων μετάλλων και πολύτιμων λίθων.

Από εκεί, ο αφρικανικός χρυσός στέλνεται στην Ελβετία, τον «δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα αφρικανικού χρυσού μετά τα ΗΑΕ», καθώς και στην Ινδία.

Με βάση την ελβετική νομοθεσία, η τοποθεσία όπου έγινε η κατεργασία του χρυσού θεωρείται ο τόπος προέλευσής του, άρα οι ποσότητες του πολύτιμου μετάλλου που φθάνουν στην Ελβετία από το Ντουμπάι δεν χαρακτηρίζονται αφρικανικές, εξηγείται στην έκθεση.

Η μελέτη της SWISSAID καλύπτει περίοδο έντεκα ετών (2012-2022), βασίστηκε σε δεδομένα που συγκέντρωσε σε 54 αφρικανικές χώρες και τη διασταύρωση των επίσημων στοιχείων για την παραγωγή χρυσού και για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές.

Σύμφωνα με την ανάλυσή της, 435 τόνοι χρυσού, αξίας 30 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξήχθησαν λαθραία από την Αφρική μόνο το 2022.

Η τιμή του χρυσού στις διεθνείς αγορές έχει διπλασιαστεί από το 2009.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις στο Ναϊρόμπι

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την πρώτη διαδήλωση της 18ης Ιουνίου, εκ των οποίων τουλάχιστον 22 την 25η Ιουνίου, σύμφωνα με την επίσημη αρχή για την προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων (KNHCR).
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΔΠΔ αποχαρακτηρίζει ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου στο Μάλι

Ο Iγιαντ Αλ Γκάλι, γνωστός και ως Αμπού Φαντλ, κατηγορήθηκε ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μεταξύ Ιανουαρίου 2012 και Ιανουαρίου 2013, ανέφερε το δικαστήριο.
Syria
ΔΙΕΘΝΗ

Βομβιστική επίθεση τζιχαντιστών στη Σομαλία, 6 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν

Η Σεμπάμπ, τζιχαντιστική οργάνωση που ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για την ενέργεια. Οι τοποθετήσεις βομβών και άλλες επιθέσεις είναι συχνές στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου και στην Μπαϊντόα.
ΔΙΕΘΝΗ

Δικαστής στην Κένυα πέθανε όταν αστυνομικός την πυροβόλησε σε δικαστήριο

Η Μόνικα Κιβούτι, η οποία απένειμε δικαιοσύνη στο δικαστήριο Μακαντάρα στο Ναϊρόμπι, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε την Πέμπτη αφού δεν έκανε δεκτό το αίτημα εγγύησης για τη σύζυγο ενός αστυνομικού.
ΔΙΕΘΝΗ

Με «καμπάνα» απειλείται η Apple για παράνομες πρακτικές στην Αφρική

Το Κονγκό κατηγορεί τον τεχνολογικό κολοσσό πως αγοράζει ορυκτά που έχουν μεταφερθεί λαθραία εκτός του ασταθούς ανατολικού τμήματος της χώρας, στη γειτονική Ρουάντα. Η αντίδραση της Apple εξόργισε την κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό.