ΓΔ: 2006.93 -0.86% Τζίρος: 260.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:26
Πύραυλος Tomahawk σύστημα
Στρατιωτικά οχήματα και πύραυλοι Tomahawk σε αμυντική τοποθεσία υπό έντονο ουρανό.

Η Πολωνία αγοράζει από τις ΗΠΑ πυραύλους με δραστικό βεληνεκές 1.000 χλμ

Επικαλούμενη τη ρωσική απειλή, η χώρα αύξησε ραγδαία τον αμυντικό προϋπολογισμό της, που πλέον ανέρχεται σε περίπου 4% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών-μελών του NATO.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας ανήγγειλε χθες Δευτέρα την αγορά από τις ΗΠΑ πυραύλων κρουζ έναντι τιμήματος 677 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να αυξήσει τις δυνατότητες των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων για την αντιμετώπιση της δυνητικής απειλής της Ρωσίας.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε τη σημασία που έχει η δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων εναντίον στόχων πολύ απομακρυσμένων από τη γραμμή του μετώπου και η εμβέλεια των πυραύλων που θα αποκτηθούν είναι περίπου 1.000 χιλιόμετρα», διευκρίνισε το πολωνικό υπουργείο Άμυνας στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Οι παραδόσεις των πυραύλων AGM-158 JASSM-ER («Joint Air-to-Surface Standoff Missile») θα γίνουν από το 2026 ως το 2030, διευκρίνισε.

Η Πολωνία διαθέτει ήδη πυραύλους JASSM εμβέλειας 370 χιλιομέτρων, μέρος του οπλισμού των αμερικανικής κατασκευής μαχητικών πολλαπλών ρόλων F-16 της πολεμικής αεροπορίας της.

Η σύμβαση, που αναμένεται να υπογραφτεί σήμερα, εγγράφεται στο πλαίσιο της ταχείας διαδικασίας εκσυγχρονισμού των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων η οποία άρχισε μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια το 2022.

Επικαλούμενη τη ρωσική απειλή, η Πολωνία αύξησε ραγδαία τον αμυντικό προϋπολογισμό της, που πλέον ανέρχεται σε περίπου 4% του ΑΕΠ - πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών-μελών του NATO.

Η Βαρσοβία δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδριους Κουμπίλιους ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Κουμπίλιους: Πίεση για ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής πυραύλων

Ο Επίτροπος Άμυνας, Άντριους Κουμπίλιους, προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να καλύψουν ταυτόχρονα τις ανάγκες σε πυραύλους Κόλπου, Ουκρανίας και στρατού τους, τονίζοντας την ανάγκη να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή αμυντική παραγωγή.
Μάρκο Ρούμπιο κατάθεση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρούμπιο: Πολύτιμη σύμμαχος η Ελλάδα, προτεραιότητα στη συνεργασία

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, επαινεί την Ελλάδα ως βασικό νατοϊκό σύμμαχο και γενέτειρα της δημοκρατίας, εκφράζοντας την πρόθεση των ΗΠΑ για περαιτέρω εμβάθυνση συνεργασίας σε άμυνα, ενέργεια και ασφάλεια.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Επένδυση στην Άμυνα για ασφάλεια, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας

Ο Νίκος Δένδιας, από την Αλεξανδρούπολη, υπογράμμισε τον ρόλο της καινοτομίας, της τεχνολογίας και των επενδύσεων στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και δήλωσε πως ζούμε σε εποχή αλλαγών με νέες απαιτήσεις.
Κιμμπερλι Γκιλφόιλ πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Κ. Γκίλφοϊλ με την Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπο στο ΝΑΤΟ

Η πρέσβης των ΗΠΑ Κίμπερλι Γκίλφοϊλ υποδέχθηκε τον μόνιμο αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Μάθιου Γουίτακερ, υπογραμμίζοντας τη στενή συνεργασία με την Ελλάδα για ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας στο ΝΑΤΟ.