ΓΔ: 2266.42 -1.26% Τζίρος: 288.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Γενς Στόλτενμπεργκ ομιλία
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια ομιλίας στο ΝΑΤΟ με φόντο το μπλε λογότυπο.

Στόλτενμπεργκ: Οι σύμμαχοι να δίνουν όπλα στην Ουκρανία χωρίς περιορισμούς

Τόνισε ότι η αυτοάμυνα «κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». «Είναι νόμιμο, νόμιμο και βοηθάμε την Ουκρανία να διεκδικήσει αυτό το δικαίωμα, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει τη δυνατότητα να χτυπήσει στόχους στο ρωσικό έδαφος», είπε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε τους συμμάχους να άρουν τους περιορισμούς στη χρήση όπλων από την Ουκρανία για να χτυπήσουν στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία.

«Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα για τους συμμάχους να εξετάσουν το ενδεχόμενο άρσης ορισμένων από τους περιορισμούς που έχουν επιβάλει στη χρήση όπλων που έχουν δωρίσει στην Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο περιοδικό. Economist, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν μάχες στην περιοχή του Χάρκοβο. «Η άρνηση στην Ουκρανία της δυνατότητας να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα εναντίον νόμιμων στρατιωτικών στόχων στο ρωσικό έδαφος καθιστά πολύ δύσκολη την υπεράσπισή της», είπε.

Ο γενικός γραμματέας είπε ότι η Ρωσία διεξάγει έναν επιθετικό πόλεμο και η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. «Και αυτό περιλαμβάνει το χτύπημα στόχων σε ρωσικό έδαφος», είπε, σημειώνοντας ότι ορισμένοι σύμμαχοι έχουν ήδη άρει τέτοιους περιορισμούς και «ήρθε η ώρα για άλλους συμμάχους να το εξετάσουν».

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η αυτοάμυνα «κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». «Είναι νόμιμο, νόμιμο και βοηθάμε την Ουκρανία να διεκδικήσει αυτό το δικαίωμα, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει τη δυνατότητα να χτυπήσει στόχους στο ρωσικό έδαφος», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και άλλα μέλη του στενού κύκλου του προέδρου Τζο Μπάιντεν προσπαθούν να τον πείσουν να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ για να χτυπήσει στόχους σε ρωσικό έδαφος. Το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες έχουν ήδη άρει αυτούς τους περιορισμούς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Καναδά: Το ΝΑΤΟ είναι σήμερα πιο αναγκαίο από ποτέ

Η Καναδή ΥΠΕΞ Ανίτα Άναντ δήλωσε ότι παρά τις επικρίσεις Τραμπ, το ΝΑΤΟ παραμένει ζωτικής σημασίας για τη συλλογική ασφάλεια της Δύσης έναντι της Ρωσίας και ενισχύει τις σχέσεις του με την ΕΕ σε ένα αβέβαιο παγκόσμιο περιβάλλον.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Μας εμπνέει το παράδειγμα των ηρώων του Κόκκινου Στρατού

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία αντιμετωπίζει επιθετικές δυνάμεις με στήριξη από το ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες εμπνέονται από τη νίκη κατά των ναζί και τον ιστορικό αντιφασιστικό αγώνα.
Βλαντίμιρ Πούτιν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία μάχεται όλο το ΝΑΤΟ

Ο Πούτιν, μιλώντας στην Κόκκινη Πλατεία, τόνισε ότι ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία αντιμετωπίζει επιθετικές δυνάμεις που στηρίζονται και εξοπλίζονται από το ΝΑΤΟ, συνδέοντας τον σημερινό αγώνα με τη νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Καταστροφή 347 ουκρανικών drone τη νύχτα – Ζημιές από drones στη Λετονία

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 347 ουκρανικά drones σε μία νύχτα, ενώ η Λετονία ανέφερε πως δύο drones από τη Ρωσία κατέπεσαν στο έδαφός της. Η Ουκρανία κατήγγειλε νέες ρωσικές επιθέσεις παρά την προτεινόμενη εκεχειρία.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Προειδοποίηση στην Ευρώπη για φιλοξενία γαλλικών πυρηνικών βομβαρδιστικών

Η Ρωσία προειδοποίησε ότι ευρωπαϊκές χώρες που θα φιλοξενήσουν γαλλικά στρατηγικά βομβαρδιστικά με πυρηνικές δυνατότητες θα γίνουν στόχοι σε περίπτωση σύγκρουσης, χαρακτηρίζοντας τα σχέδια ΝΑΤΟ στρατηγική απειλή για τη Μόσχα.