ΓΔ: 2144.71 1.25% Τζίρος: 285.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: ΑΠΕ

Ευθύνες στις αρχές για το σκάνδαλο μολυσμένου αίματος στη Βρετανία

Επί είκοσι χρόνια, χιλιάδες άνθρωποι που έπασχαν από αιμορροφιλία ή υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση, μολύνθηκαν από τους ιούς της ηπατίτιδας C και του HIV, από το αίμα που τους μεταγγίστηκε.

Μια αλήθεια που συγκαλύφθηκε: η έρευνα για το τεράστιο σκάνδαλο του μολυσμένου αίματος που χορηγήθηκε σε ασθενείς και στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους στη Βρετανία, από τη δεκαετία του ’70 μέχρι και εκείνη του ’90, επιρρίπτει ευθύνες στις αρχές για τη διαχείριση της υπόθεσης.

Επί είκοσι χρόνια, χιλιάδες άνθρωποι που έπασχαν από αιμορροφιλία ή υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση, μολύνθηκαν από τους ιούς της ηπατίτιδας C και του HIV, από το αίμα που τους μεταγγίστηκε. «Το εύρος αυτού που συνέβη είναι τρομακτικό», σχολίασε στην έκθεση των 2.500 σελίδων ο πρώην δικαστής Μπράιαν Λάνγκσταφ, στον οποίο ανατέθηκε το 2018 η διεξαγωγή αυτής της τεράστιας δημόσιας έρευνας.

Χρειάστηκαν επτά χρόνια, καταθέσεις από χιλιάδες μάρτυρες και η μελέτη δεκάδων χιλιάδων εγγράφων για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αλήθεια «αποσιωπήθηκε επί δεκαετίες» και ότι το σκάνδαλο «θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί».

«Αυτή η καταστροφή δεν ήταν τυχαία. Οι μολύνσεις συνέβησαν επειδή οι αρμόδιοι –οι γιατροί, οι υπηρεσίες διαχείρισης του αίματος και οι διαδοχικές κυβερνήσεις– δεν έδωσαν προτεραιότητα στην ασφάλεια των ασθενών», τόνισε ο Μπράιαν Λάνγκσταφ στην ανακοίνωσή του.

Λόγω έλλειψης αίματος, το δημόσιο σύστημα υγείας της Βρετανίας, το NHS, στράφηκε σε Αμερικανούς προμηθευτές οι οποίοι πλήρωναν τους αιμοδότες – μεταξύ αυτών ήταν κρατούμενοι σε φυλακές και μέλη άλλων ομάδων υψηλού κινδύνου. «Η αντίδραση των αρχών απλώς επιδείνωσε την οδύνη των θυμάτων», πρόσθεσε ο δικαστής.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αναμένεται ότι θα μιλήσει στο Κοινοβούλιο σήμερα το απόγευμα για το σκάνδαλο αυτό.

Η έκθεση για τη «χειρότερη ιατρική καταστροφή» στην ιστορία του NHS καταγράφει μια μακρά λίστα αστοχιών των αρχών. Το NHS δεν ενημέρωσε παρά μόνο όταν ήταν πολύ αργά τους ασθενείς που μολύνθηκαν, κάποιες φορές έπειτα από χρόνια. Παράλληλα, οι αρχές δεν απέσυραν τα προϊόντα αίματος όταν εκφράστηκαν αμφιβολίες για την ποιότητά τους. Το NHS δεν επιδίωξε ενεργά να μειώσει τις εισαγωγές αίματος από τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα οι δωρεές αίματος στη Βρετανία δεν ελέγχονταν επαρκώς.

Στην έκθεση επισημαίνεται η ευθύνη των διαδοχικών κυβερνήσεων που καθυστέρησαν να αντιδράσουν όταν ξέσπασε το σκάνδαλο.

«Είναι καιρός πλέον να αναγνωρίσουμε σε εθνικό επίπεδο αυτήν την καταστροφή και να χορηγήσουμε μια δίκαιη αποζημίωση σε όσους υπέστησαν βλάβη», ανέφερε ο Λάνγκσταφ.

Ορισμένα από τα θύματα έλαβαν μια πρώτη αποζημίωση ύψους 100.000 λιρών το 2022, όταν δημοσιοποιήθηκε μια ενδιάμεση έρευνα. Αλλά το συνολικό ύψος της αποζημίωσης θα ανακοινωθεί αυτήν την εβδομάδα και αναμένεται ότι θα ανέλθει σε πολλά εκατομμύρια.

Η σημερινή είναι μια «αξιομνημόνευτη ημέρα», σχολίασε σε συνέντευξη Τύπου ο Άντριου Έβανς, ο ιδρυτής της οργάνωσης "Tainted Blood" («Μολυσμένο Αίμα»), αιμορροφιλικός που μολύνθηκε από τον HIV και την ηπατίτιδα C όταν ήταν πέντε ετών. «Κάποιες φορές είχαμε την εντύπωση ότι φωνάζαμε στο κενό, αυτά τα τελευταία σαράντα χρόνια. Αυτό που συνέβη σήμερα αποδεικνύει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί στη Βρετανία», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ένωσης αιμορροφιλικών Heomophilia Society, Κλάιβ Σμιθ, εξέφρασε τη λύπη του επειδή, λόγω της καθυστέρησης πολλών ετών, «δυστυχώς (…) πολλοί είναι εκείνοι που δεν θα δικαιωθούν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Οικογένεια Τζιούφρε ζητά από Κάρολο συνάντηση με θύματα Έπστιν

Η οικογένεια της Βιρτζίνια Τζιούφρε καλεί τον βασιλιά Κάρολο να συναντηθεί με θύματα του κυκλώματος Έπστιν κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, που συμπίπτει με έναν χρόνο από τον θάνατο της Τζιούφρε.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Νεαρός συνελήφθη για εμπρησμό ασθενοφόρων εβραϊκής οργάνωσης

Συνελήφθη 19χρονος στο δικαστήριο, κατά την ακροαματική διαδικασία τριών άλλων υπόπτων για την επίθεση σε ασθενοφόρα της εβραϊκής κοινότητας του Λονδίνου, με την αστυνομία να τον αναγνωρίζει ως εμπλεκόμενο στον εμπρησμό.
Εμβόλιο και ένεση
ΔΙΕΘΝΗ

Εμβόλιο φοιτητών Βρετανίας-Γαλλίας καλύπτει νέο στέλεχος μηνιγγίτιδας

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο Bexsero προστατεύει από το στέλεχος μηνιγγίτιδας ST-41/44, που ευθύνεται για πρόσφατο ξέσπασμα στη νοτιοανατολική Αγγλία. Η ανάλυση συνεχίζεται.
Δοκιμαστικός σωλήνας MPOX
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: 20 τα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα μηνιγγίτιδας

Στην Αγγλία έχουν καταγραφεί 20 κρούσματα μηνιγγίτιδας, με 9 επιβεβαιωμένα και 2 θανάτους, ενώ οι αρχές ερευνούν τα υπόλοιπα. Η UKHSA προειδοποιεί για γρήγορη εξάπλωση της επιδημίας στην περιοχή του Καντέρμπουρι.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί στην Αγγλία από πρωτοφανή επιδημία μηνιγγίτιδας

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου» την επιδημία μηνιγγίτιδας στο Κάντερμπερι, με 15 κρούσματα και δύο θανάτους, ενώ τα περισσότερα περιστατικά συνδέονται με νυχτερινό κέντρο όπου συχνάζουν φοιτητές.
Αστυνομική ταινία νύχτας
ΔΙΕΘΝΗ

Κατηγορίες κατά Βρετανών αξιωματικών για κλοπή χρημάτων από μετανάστες

Έξι Βρετανοί αξιωματικοί κατηγορούνται για κλοπή μετρητών και περιουσίας από μετανάστες που έφταναν με σκάφη, καθώς και για ξέπλυμα χρήματος, σε υποθέσεις του διαστήματος 2021-2022, σύμφωνα με το δικαστήριο.