ΓΔ: 2228.17 0.53% Τζίρος: 351.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Γαλλική αστυνομία δρόμος
Μέλη της γαλλικής αστυνομίας σε δράση σε αστικό δρόμο της Γαλλίας.

Αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στον δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο της Νέας Καληδονίας

Περισσότεροι από 600 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν προκειμένου να απομακρύνουν τα οδοφράγματα στον δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο, περιλαμβανομένων περίπου 100 χωροφυλάκων.

Γάλλοι αστυνομικοί, που προσπαθούν να επαναφέρουν την τάξη στη γαλλική υπερπόντια κτήση Νέα Καληδονία έπειτα από ημέρες φονικών ταραχών, έχουν απομακρύνει δεκάδες οδοφράγματα που απέκλειαν τον κύριο δρόμο ο οποίος συνδέει το αεροδρόμιο με την πρωτεύουσα, Νουμέα, δήλωσε σήμερα Γάλλος αξιωματούχος.

Περίπου 60 οδοφράγματα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές κατά μήκος του δρόμου αυτού, μήκους 60 χλμ., απομακρύνθηκαν, όμως ο δρόμος δεν είναι ακόμη ανοικτός καθώς τα μπάζα θα πρέπει να καθαριστούν, μια επιχείρηση που θα διαρκέσει αρκετές ημέρες, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Λουί Λε Φρανκ, εκπρόσωπος του γαλλικού κράτους στην περιφέρεια.

Οι δύο κυριότερες αεροπορικές εταιρίες που εξυπηρετούν τη Νέα Καληδονία έχουν σταματήσει τις πτήσεις τους λόγω της αναταραχής στην υπό γαλλική διακυβέρνηση περιφέρεια του νότιου Ειρηνικού.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα ως αποτέλεσμα της οργής που προκάλεσε στον αυτόχθονα πληθυσμό των Κανάκ συνταγματική τροποποίηση που θα αλλάξει το ποιος επιτρέπεται να συμμετάσχει στις εκλογές, κάτι που τοπικοί ηγέτες φοβούνται ότι θα αδυνατίσει την ψήφο των Κανάκ.

Έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και οι ταραχές άφησαν πίσω τους απανθρακωμένα κτίρια επιχειρήσεων πυρπολημένα αυτοκίνητα, λεηλατημένα καταστήματα και οδοφράγματα στους δρόμους, αποκόπτοντας την πρόσβαση σε φάρμακα και τρόφιμα.

Τρεις από τους νεκρούς είναι αυτόχθονες Κανάκ και δύο αστυνομικοί. Ακόμη ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν σοβαρά χθες, Σάββατο, στη διάρκεια μάχης με όπλα ανάμεσα σε δύο ομάδες σε ένα οδόφραγμα στην Καάλα-Γκόμεν, ανέφερε η γαλλική αστυνομία, χωρίς να προσδιορίσει την ταυτότητα των ομάδων.

Περισσότεροι από 600 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν προκειμένου να απομακρύνουν τα οδοφράγματα στον δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο, περιλαμβανομένων περίπου 100 χωροφυλάκων που αποτελούν τμήμα μιας ειδικής, βαριά οπλισμένης μονάδας, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν σε ανάρτησή του στο X αργά χθες.

«Με τις δυνάμεις που έχω στη διάθεσή μου θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατική τάξη», είπε ο Λε Φρανκ, ο εκπρόσωπος του γαλλικού κράτους στη Νέα Καληδονία.

Ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως η κατάσταση ήταν πιο ήρεμη χθες βράδυ, σε σύγκριση με προηγούμενες νύχτες, αλλά πρόσθεσε πως σημειώθηκαν δύο φωτιές και λεηλασίες και πως 230 «ταραξίες» έχουν συλληφθεί.

Η συνταγματική τροποποίηση, που επικρίθηκε από βουλευτές στο Παρίσι, θα επιτρέψει σε Γάλλους που έχουν ζήσει στη Νέα Καληδονία τουλάχιστον για 10 χρόνια να ψηφίσουν στις τοπικές εκλογές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γαλλική αστυνομία δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Πάνω από 1.000 οχήματα πυρπολήθηκαν, 500 προσαγωγές την Πρωτοχρονιά

Στη Γαλλία, τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς πυρπολήθηκαν 1.173 οχήματα και έγιναν 505 προσαγωγές, με 403 συλλήψεις/προφυλακίσεις. Το υπουργείο Εσωτερικών μιλά για πιο «ήρεμη» νύχτα από πέρυσι, με λιγότερες επιθέσεις σε αστυνομικούς.
Γαλλική αστυνομία δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Πάνω από 1.000 οχήματα πυρπολήθηκαν, 500 προσαγωγές την Πρωτοχρονιά

Περισσότερα από 1.000 οχήματα κάηκαν και πάνω από 500 άτομα προσήχθησαν στη Γαλλία τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, ενώ οι ταραχές ήταν πιο περιορισμένες σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
Γαλλική αστυνομία δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Αστυνομικοί σκότωσαν 26χρονο που απειλούσε περαστικούς με μαχαίρι

Στην Κορσική, αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν 26χρονο οπλισμένο με μαχαίρι που απειλούσε περαστικούς στο Αιάκειο. Οι αρχές αποκλείουν το ενδεχόμενο τρομοκρατίας και διατάχθηκε έρευνα για τις συνθήκες του περιστατικού.
Μουσείο Λούβρου Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Ακόμη τέσσερις συλλήψεις για τη ληστεία στο Λούβρο στη Γαλλία

Η αστυνομία στη Γαλλία συνέλαβε τέσσερα ακόμη άτομα για την κλοπή στο Λούβρο, δύο άνδρες και δύο γυναίκες, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία. Ήδη άλλοι τέσσερις είχαν συλληφθεί και βρίσκονται υπό επίσημη έρευνα.
Πυραμίδα Λούβρου Γαλλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Συνελήφθη ύποπτος ως τέταρτο μέλος συμμορίας ληστών του Λούβρου

Συνελήφθη το τέταρτο άτομο που κατηγορείται για τη ληστεία κοσμημάτων αξίας 102 εκατ. δολαρίων από το Λούβρο στις 19 Οκτωβρίου, γεγονός που έθεσε ερωτήματα για την ασφάλεια του διάσημου μουσείου.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Άνδρας με μαχαίρι ακινητοποιήθηκε από την αστυνομία στον σταθμό Μονπαρνάς

Συναγερμός στον σταθμό Μονπαρνάς στο Παρίσι, όπου άνδρας με μαχαίρι ακινητοποιήθηκε από την αστυνομία μετά από πυροβολισμό. Ο ύποπτος ήταν γνωστός για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας.