ΓΔ: 2687.04 1.26% Τζίρος: 280.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:24
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα

Απειλές Χούθι ότι θα εξαπολύσουν επιθέσεις σε πλοία με προορισμό το Ισραήλ

Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι Υεμενίτες αντάρτες εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων κυρίως στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, θαλάσσιες οδούς μείζονος σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο.

Όλα τα πλοία με προορισμό ισραηλινά λιμάνια θα αποτελούν στόχο των Χούθι και όχι μόνο στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης της υεμενίτικης αντάρτικης οργάνωσης, Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι.

Οι Χούθι απειλούν να επεκτείνουν τις επιθέσεις τους σε πλοία που κατευθύνονται προς ισραηλινά λιμάνια στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι Υεμενίτες αντάρτες εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων κυρίως στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, θαλάσσιες οδούς μείζονος σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο. Αρχικά έβαζαν στο στόχαστρο πλοία κατ’ αυτούς συνδεόμενα με το Ισραήλ - πλέον θεωρούν επίσης στόχους πλοία συμμάχων του, πάνω απ’ όλα των ΗΠΑ και της Βρετανίας-, σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, που βομβαρδίζεται και πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό από την 7η Οκτωβρίου.

Ο Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι προέτρεψε σήμερα την Κίνα, τη Ρωσία, τις ασιατικές και ευρωπαϊκές χώρες να μην μεταφέρουν εμπορεύματα σε λιμάνια του Ισραήλ.

«Όλοι πρέπει να σταματήσουν τις μεταφορές στα κατεχόμενα παλαιστινιακά λιμάνια... Είναι προς το συμφέρον όλων των εταιρειών να σταματήσουν τις μεταφορές προς τον ισραηλινό εχθρό, είτε στη Μεσόγειο είτε οπουδήποτε αλλού», είπε ο αλ Χούθι.

Οι επιθέσεις των Χούθι έχουν διαταράξει τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές, αναγκάζοντας πολλά πλοία να ακολουθούν τον μακρύτερο και ακριβότερο δρόμο γύρω από τη νότια Αφρική. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξαπολύουν πλήγματα σε θέσεις των Χούθι, σε απάντηση για τις επιθέσεις αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Χούθι έχουν επιτεθεί σε 100 πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και το Άντεν

Σύμφωνα με τον ηγέτη τους, το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του «δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο να βάλουν τέλος στον αποκλεισμό και την επίθεση στη Γάζα» προκειμένου να σταματήσουν οι επιθέσεις των ανταρτών εναντίον του θαλάσσιου εμπορίου.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Χούθι: Ανάληψη ευθύνης για επίθεση σε πετρελαιοφόρο στη Σ. Αραβία

Οι Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο σε σαουδαραβικό πετρελαιοφόρο στ' ανοιχτά του Γιανμπού, στο πλαίσιο ναυτικού αποκλεισμού κατά της Σαουδικής Αραβίας, προκαλώντας πυρκαγιά στο πλοίο.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι νεκροί από επίθεση Χούθι στην πόλη Μόκα της Υεμένης

Οι Χούθι εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους στη Μόκα της Υεμένης, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι άτομα και προκαλώντας φωτιά σε δύο πλοία στο λιμάνι. Οι αντάρτες δήλωσαν ότι στόχευσαν στρατιωτικές υποδομές και κατέστρεψαν σκάφη και όπλα.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Καταδίκη επίθεσης Χούθι που σκότωσε τρεις Πακιστανούς

Το Πακιστάν καταδίκασε την επίθεση των Χούθι σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, που προκάλεσε τον θάνατο τριών Πακιστανών. Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με Σαουδική Αραβία και Τουρκία.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι νεκροί μετά από επίθεση Χούθι σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

Έξι νεκροί σε επίθεση κατά πλοίου κοντά στο Στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ, με τους Χούθι να εντείνουν τις ενέργειές τους κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Τέσσερις ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους μετά από πυρκαγιά σε φορτηγό πλοίο.