ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shutterstock

O ισραηλινός στρατός έχει τον έλεγχο της νότιας συνοριακής διάβασης της Ράφας

Στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ πραγματοποίησαν επιχειρήσεις αναζήτησης μαχητών της Χαμάς, αλλά και ελέγχου της περιοχής το πρωί.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν σήμερα πως έχουν τον επιχειρησιακό έλεγχο της νότιας συνοριακής διάβασης της Ράφας στην παλαιστινιακή πλευρά, η οποία συνορεύει με την Αίγυπτο και είναι καθοριστικής σημασίας για την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, αποτελώντας και την μοναδική έξοδο για τους τραυματίες από τον πόλεμο στην Γάζα.

Στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ πραγματοποίησαν επιχειρήσεις αναζήτησης μαχητών της Χαμάς, αλλά και ελέγχου της περιοχής το πρωί, μετά από την πραγματοποίηση μιας χερσαίας και μιας αεροπορικής επιχείρησης σε τμήμα στα ανατολικά της Ράφας το βράδυ της Δευτέρας, εν μέσω διπλωματικών προσπαθειών στο εξωτερικό για την επίτευξη μιας νέας εκεχειρίας.

Η Αρχή Διάβασης της Γάζας ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της, ότι η κατάληψη από το Ισραήλ ήταν μία πράξη «θανατικής καταδίκης» για τους κατοίκους της Γάζας, κυρίως, για τους άρρωστους και για τους τραυματίες. Στην διάρκεια του επτάμηνου πολέμου, η Ράφα, η μόνη διάβαση που δεν ελέγχονταν από το Ισραήλ, αποτελούσε την μοναδική δίοδο ζωής προς τον έξω κόσμο, για τα 2,3 εκατομμύρια των Παλαιστινίων της Γάζας, επιτρέποντας την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στο εσωτερικό, αλλά και την μεταφορά ασθενών εκτός της Γάζας, υπό συνθήκες ουσιαστικών ελλείψεων υγειονομικού υλικού, αλλά και σοβαρών καταστροφών στις υποδομές υγείας.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μία περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση στην Ράφα θα έχει ως στόχο τους μαχητές της Χαμάς, αλλά και την καταστροφή των υποδομών της. Οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ έχουν ταχθεί κατά μιας επίθεσης των Ισραηλινών στην Ράφα, που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για ποσοστό περίπου 50% του πληθυσμού της Γάζας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπνός στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ ζητά τον πλήρη αφοπλισμό της Χαμάς στη Μεσόγειο

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ αποκάλεσε «τέχνασμα» την ανακοίνωση της Χαμάς για διάλυση κυβέρνησης στη Γάζα, λέγοντας ότι χωρίς αφοπλισμό, κάθε διοίκηση θα υπακούει στη Χαμάς, ενώ τόνισε την ανάγκη για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής.
Αυστραλιανή σημαία ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Σφοδρές αποδοκιμασίες κατά Αλμπανέζι σε τέμενος, για τη στάση του προς το Ισραήλ

Διαδηλωτές αποδοκίμασαν τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι σε τέμενος του Σίδνεϊ, διαμαρτυρόμενοι για τη στάση του έναντι του Ισραήλ και τον πόλεμο στη Γάζα, κατά τη διάρκεια της προσευχής για το Έιντ αλ Φιτρ.
Φωτιά μετά από βομβαρδισμό
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς ζητά από το Ιράν να σταματήσει τους βομβαρδισμούς Αραβικών χωρών

Η Χαμάς κάλεσε το Ιράν να μην πλήττει κράτη του Κόλπου σε αντίποινα για επιθέσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ, ενώ τόνισε το δικαίωμα του Ιράν να αμυνθεί, ζητώντας να προστατευτούν οι γείτονες της Τεχεράνης.
σημαία Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς αναζητά νέο αρχηγό ανάμεσα σε Μεσάαλ και αλ Χάγια

Η Χαμάς, μετά τον πόλεμο στη Γάζα, ολοκλήρωσε τις εσωτερικές εκλογές για νέο ηγέτη. Διεκδικητές είναι ο Χάλεντ Μεσάαλ και ο Χαλίλ Αλ Χάγια, καθώς η οργάνωση διαμορφώνει τη μεταπολεμική της στρατηγική.