ΓΔ: 2519.77 -2.63% Τζίρος: 223.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:16:40
Αντόνιο Ταγιάνι πορτρέτο

Ταγιάνι: Είμαστε πρόθυμοι να συμμετέχουμε σε αποστολή του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή

Σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι «η παροχή όπλων στην Ουκρανία δεν δημοσιοποιείται, αλλά ο στόχος της Ιταλίας είναι να δοθούν όπλα που να επιτρέψουν στο Κίεβο να υπερασπίσει την εδαφική του ακεραιότητα».

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, σε συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών, υπογράμμισε ότι «πιστεύει ότι η φυσική συμμαχία στην Ευρώπη είναι εκείνη ανάμεσα σε Λαϊκό Κόμμα, Φιλελεύθερους και Συντηρητικούς, όπως συνέβη το 2017». «Δεν θεωρώ ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με την Εναλλακτική για την Γερμανία, δεν έχουμε τις ίδιες αξίες», πρόσθεσε.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στην Μέση Ανατολή, υπογράμμισε ότι η χώρα του θα ήταν διατεθειμένη να πάρει μέρος σε αποστολή του ΟΗΕ, υπό τον συντονισμό αραβικής χώρας, με στόχο να δημιουργηθεί μια κατάλληλη κατάσταση για την δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, το οποίο να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ, με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ -ΜΠΕ, ο Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της βορειοανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ, αλλά και της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής άμυνας, η οποία να λειτουργήσει σε στενή συνεργασία με την Ατλαντική Συμμαχία. «Η Ευρώπη πρέπει να μετρά περισσότερο, πρέπει να παίξει έναν πιο δραστήριο ρόλο στην Μέση Ανατολή, και προς Ανατολάς. Πρέπει να είμαστε και πολιτικά, όχι μόνον οικονομικά, ισχυρότεροι. Τασσόμαστε υπέρ μιας ευρωπαϊκής άμυνας η οποία να λειτουργεί ολοκληρωμένα με το ΝΑΤΟ, ώστε να μετρήσει περισσότερο, η Ευρώπη, και μέσα στην Ατλαντική Συμμαχία», υπογράμμισε ο Ιταλός υπουργός.

Σε σχέση, δε, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ταγιάνι υπογράμμισε ότι «η παροχή όπλων στην Ουκρανία δεν δημοσιοποιείται, αλλά ο στόχος της Ιταλίας είναι να δοθούν όπλα που να επιτρέψουν στο Κίεβο να υπερασπίσει την εδαφική του ακεραιότητα». Ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας, παράλληλα, υπογράμμισε ότι «τάσσεται κατά ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης της Ιταλίας και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, κάτι που, άλλωστε, δεν έχει συζητηθεί σε καμία σύνοδο της Ατλαντικής Συμμαχίας». «Καταδικάζουμε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά δεν είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζόρτζια Μελόνι σε ράλι
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Εκφράζω τη στήριξή μου στον πάπα Λέοντα

Η Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασε την εγγύτητα της ίδιας και της ιταλικής κυβέρνησης στον Πάπα Λέοντα για τη δοκιμασία που αντιμετωπίζει. Δήλωσε βέβαιη ότι ο ιταλικός λαός θα προσφέρει αγάπη και στήριξη, εκτιμώντας τη νηφαλιότητά του.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Θα παραμείνω πρωθυπουργός έως το τέλος της θητείας μου

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι το τέλος της θητείας της το 2027, παρά δημοσιεύματα που την ήθελαν να εξετάζει πρόωρες εκλογές λόγω απώλειας στήριξης από το νέο ακροδεξιό κίνημα του Ρ. Βανάτσι.
σημαία της Ιταλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε στην Ιταλία ο γηραιότερος άνδρας της Ευρώπης, Βιταντόνιο Λοβάλο

Ο Βιταντόνιο Λοβάλο, ο γηραιότερος άνδρας στην Ευρώπη, πέθανε στα 112 του χρόνια στο Αβιλιάνο της Ιταλίας. Παρέμεινε ενεργός μέχρι τα βαθιά του γεράματα. «Το Αβιλιάνο έχασε ένα κομμάτι της ιστορίας του», δήλωσε ο δήμαρχος.
Αντόνιο Ταγιάνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Συγκρουόμενες αντιδράσεις για τη νίκη της AfD στη Σαξονία

Ο Ταγιάνι χαρακτήρισε «τρομακτική» τη νίκη της AfD στις εκλογές της Σαξονίας-Άνχαλτ, ενώ ο Σαλβίνι την χαιρέτισε ως απαίτηση για αλλαγή. Ο Βανάτσι του FnV δήλωσε ενθουσιασμένος: «Η Ευρώπη αλλάζει. Nessun dorma».
Αντόνιο Ταγιάνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλός ΥΠΕΞ: Πιθανή ρωσική παρέμβαση σε εκλογές της ΕΕ

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι δεν αποκλείει απόπειρες ρωσικής παρέμβασης στις εκλογές της ΕΕ και τονίζει την ανάγκη επαγρύπνησης. Αναφέρει τη δημιουργία διεύθυνσης ασφαλείας που αντιμετωπίζει ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Η Ιταλία στηρίζει απόλυτα τη Γερμανία

Η Ιταλία, μέσω της πρωθυπουργού Μελόνι, εκφράζει πλήρη αλληλεγγύη στη Γερμανία μετά τη ρωσική υβριδική επίθεση στη Λειψία και τονίζει την ανάγκη κοινής απάντησης και στενής συνεργασίας για την ασφάλεια όλων.