ΓΔ: 2695.21 0.01% Τζίρος: 339.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
USA, State Department, Blinken
Φωτο: Shutterstock

Ο Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία τη Δευτέρα και την Τρίτη

Σκοπός του θα είναι κυρίως για να «συζητήσει τις προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα η οποία θα καταστήσει δυνατή την απελευθέρωση των ομήρων», ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία τη Δευτέρα και την Τρίτη κυρίως για να «συζητήσει τις προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα η οποία θα καταστήσει δυνατή την απελευθέρωση των ομήρων», ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος θα αναχωρήσει την Κυριακή, θα «τονίσει επίσης τη σημασία της αποτροπής μιας διάχυσης» στην περιοχή του πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας μετά τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς στο έδαφός του στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Θα συζητήσει για την πρόσφατη αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που παραδίδεται στη Γάζα και θα υπογραμμίσει τη σημασία να διασφαλιστεί ότι η αύξηση αυτή θα διατηρηθεί. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σκοπεύει επίσης να «συζητήσει τρόπους για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, όπως μεταξύ άλλων μια πορεία προς ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με εγγυήσεις ασφαλείας για το Ισραήλ».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει επίσης σε μια συνάντηση υπουργών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, έναν οργανισμό στον οποίο μετέχουν έξι χώρες της Αραβικής Χερσονήσου, όπως το Κατάρ, το οποίο διαδραματίζει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ο Μπλίνκεν θα μετάσχει επίσης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) που διεξάγεται στο Ριάντ την Κυριακή και τη Δευτέρα και είναι αφιερωμένο στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στην ενεργειακή μετάβαση. Ο πρόεδρος του WEF Μποργκ Μπρέντε δήλωσε σήμερα ότι ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία «αμέσως μετά τις επισκέψεις του στην Κίνα και πριν πάει στο Ισραήλ».

Το WEF αναμένεται επίσης να υποδεχθεί τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, καθώς και τους πρωθυπουργούς του Κατάρ, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και του Ιράκ.

Αυτή θα είναι η πέμπτη επίσκεψη του Μπλίνκεν στη Σαουδική Αραβία μετά την 7η Οκτωβρίου, αλλά η πρώτη μετά τις αμοιβαίες επιθέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν αυτόν τον μήνα. Πριν από την 7η Οκτωβρίου, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και το Ισραήλ εξέταζαν τη δυνατότητα της εξομάλυνσης των σχέσεών τους. Η Ουάσινγκτον ελπίζει να αναβιώσει αυτή την προοπτική για να ενθαρρύνει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Οι ΗΠΑ αγνοούν τους κινδύνους ένοπλης σύγκρουσης στο διάστημα

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως, με την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων σε τροχιά, αγνοούν τους κινδύνους για την ανθρωπότητα, απειλώντας τις διαστημικές δραστηριότητες και την ευημερία των πολιτών.
Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κυρώσεις κατά του εγγονού του Ραούλ Κάστρο

Οι ΗΠΑ επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στον εγγονό του Ραούλ Κάστρο, καθώς και σε μία τράπεζα και τέσσερις εταιρείες της Κούβας, στο πλαίσιο πίεσης προς την Αβάνα. Στη λίστα και οι γονείς του, όπως ανακοίνωσαν τα αρμόδια υπουργεία.
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Τεχεράνη: Επίσκεψη θα πραγματοποιήσει ο αρχηγός του πακιστανικού στρατού αύριο

Ο αρχηγός του πακιστανικού στρατού Ασίμ Μουνίρ μεταβαίνει αύριο στην Τεχεράνη για συνομιλίες για την ειρήνη στην περιοχή, ενώ το Πακιστάν διαμεσολαβεί μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ σχετικά με τις εξελίξεις στον πόλεμο και τις αμερικανικές κυρώσεις.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: «Οικονομική τρομοκρατία» οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ λέει η Τεχεράνη

Το Ιράν καταδίκασε τις νέες αμερικανικές κυρώσεις, χαρακτηρίζοντάς τες «οικονομική τρομοκρατία» που πλήττει απλούς πολίτες. Παράλληλα, τόνισε πως οι κυρώσεις δεν θα κάμψουν την αποφασιστικότητά του για υπεράσπιση της ανεξαρτησίας του.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Ελπίδες για επαναφορά διαλόγου Ιράν-ΗΠΑ με τη συμφωνία Ορμούζ

Το Πακιστάν ελπίζει ότι η νέα συμφωνία για το Στενό του Ορμούζ θα βοηθήσει ΗΠΑ και Ιράν να ξαναρχίσουν συνομιλίες, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, μετά τη συμφωνία Ιράν-Ομάν για εναλλακτική θαλάσσια διαδρομή στο σημείο έντασης.
ΗΠΑ και ΕΕ σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Βρετανία: Συνομιλίες για Ευρώπη και Ουκρανία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ Ρούμπιο και ο Βρετανός Μίλιμπαντ συναντήθηκαν στη Ουάσινγκτον, συζητώντας την ανάγκη ενισχυμένου ευρωπαϊκού ρόλου στην ασφάλεια και στη στήριξη της Ουκρανίας, με διαρκή δέσμευση από το Λονδίνο.