ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Αστυνομία Μεξικού περιπολικό
Φώτο: Shutterstock

Ακόμα δύο υποψήφιοι δήμαρχοι δολοφονήθηκαν πριν από τις εκλογές στο Μεξικό

Η περίοδος πριν από τις εκλογές της 2ας Ιουνίου είναι μια από τις πιο βίαιες στην ιστορία της χώρας. Από τις 23 Σεπτεμβρίου, 17 τέτοιοι υποψήφιοι έχουν δολοφονηθεί, δήλωσε η εταιρεία συμβούλων Ιντεγκράλια.

Δύο υποψήφιοι δήμαρχοι σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικές περιοχές του Μεξικού καθώς η χώρα οδεύει προς τις εκλογές του Ιουνίου, δήλωσαν οι αρχές.

Ο υποψήφιος δήμαρχος της κεντροδεξιάς, Νόε Ράμος, της περιοχής Σιουδάδ Μάντε, μαχαιρώθηκε θανάσιμα στη βορειοανατολική πολιτεία Ταμαουλίπας, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας, Ίρβινγκ Μπάριος. Οι αρχές αναζητούν τον ύποπτο. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Ράμος, ο οποίος ζητούσε επανεκλογή, συναντιόταν με κατοίκους στο δρόμο την Παρασκευή όταν ο ύποπτος τον μαχαίρωσε.

Εν τω μεταξύ, στη νότια πολιτεία της Οαχάκα, ένας άλλος υποψήφιος δήμαρχος, ο Αλμπέρτο Αντόνιο Γκαρσία, βρέθηκε επίσης νεκρός την Παρασκευή, σύμφωνα με τον εισαγγελέα της πολιτείας.

Ο ίδιος και η σύζυγός του Αγάρ Κανσίνο, η οποία είναι ο δήμαρχος του Σαν Χοσέ Ιντεπεντσία, ήταν αγνοούμενοι από την Τετάρτη. Η Κανσίνο βρέθηκε ζωντανός. Η εκλογική επιτροπή είπε ότι τέτοια εγκλήματα «δεν πρέπει να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των εκλογών». Οι πολιτικοί στη χώρα πέφτουν συχνά θύματα του οργανωμένου εγκλήματος του Μεξικό, ειδικά όσοι αναζητούν ή κατέχουν περιφερειακά γραφεία.

«Κάνουν μια συμφωνία και λένε, ''αυτό το άτομο θα γίνει δήμαρχος, δεν θέλουμε να εγγραφεί κάποιος άλλος για να είναι υποψήφιος'' και όποιος το κάνει, καλά, ξέρει τι να περιμένει», ο Πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, είπε τον Απρίλιο για τις προσπάθειες των καρτέλ ναρκωτικών να ελέγξουν την τοπική πολιτική σκηνή.

Η περίοδος πριν από τις εκλογές της 2ας Ιουνίου είναι μια από τις πιο βίαιες στην ιστορία της χώρας. Από τις 23 Σεπτεμβρίου, 17 τέτοιοι υποψήφιοι έχουν δολοφονηθεί, δήλωσε η εταιρεία συμβούλων Ιντεγκράλια. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η υποψήφια δήμαρχος Μπέρθα Γκαιτάν πυροβολήθηκε στον δρόμο στη Σελάγια, μια από τις πιο επικίνδυνες πόλεις του Μεξικού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: Νέα βίαια επεισόδια για το θέμα των εξαφανισμένων φοιτητών του 2014

Εξαφανίστηκαν τη νύχτα της 26ης προς την 27η Σεπτεμβρίου 2014, στην Ιγουάλα, στην πολιτεία Γκερέρο (νότια), όπου πήγαν με σκοπό να «επιτάξουν» λεωφορεία για να τους μεταφέρουν στην πρωτεύουσα προκειμένου να πάρουν μέρος σε διαδήλωση.
Μανάμα Μπαχρέιν skyline
ΔΙΕΘΝΗ

Μπαχρέιν: Ήχησαν σειρήνες συναγερμού μετά τα μεσάνυχτα

Συναγερμός σήμανε μετά τα μεσάνυχτα στο Μπαχρέιν, με το υπουργείο Εσωτερικών να καλεί τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μεταβούν σε ασφαλή σημεία, μετά από συνεχιζόμενες ιρανικές επιθέσεις.
σημαία του Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

Έβδομος δημοσιογράφος δολοφονείται στο Μεξικό μέσα στο 2026

Ο Φρανσίσκο Λέιβα Αγκιλάρ, δημοσιογράφος γνωστός για την κριτική του στάση απέναντι στις αρχές της Οαχάκα, δολοφονήθηκε από ενόπλους σε εστιατόριο. Είναι ο έβδομος δημοσιογράφος που σκοτώνεται στο Μεξικό το 2026.
σημαία του Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

Η Intermoda Μεξικού ξεκίνησε με τη συλλογή Supernova του Jesús de la Garsa

Η συλλογή «Supernova» του Μεξικανού σχεδιαστή Jesús de la Garsa, εμπνευσμένη από έκρηξη αστεριού, άνοιξε την 85η Intermoda στη Γκουανταλαχάρα, γιορτάζοντας τα 10 χρόνια καριέρας του με εντυπωσιακά σχέδια και λάμψη.
Σημαίες ΗΠΑ και Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ελλάδα πρότυπο και ηγέτιδα στην αντιτρομοκρατία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει την Ελλάδα ηγετική δύναμη στην αντιτρομοκρατία και παράδειγμα προς μίμηση, τονίζοντας τη στενή και διαρκή συνεργασία της με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας.