ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:27:17 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το Ιράν προσφέρει οικονομική βοήθεια στον Λίβανο

Χείρα βοηθείας προσφέρει η Τεχεράνη στον Λίβανο με σκοπό να ξεφύγει η χώρα από την έντονη οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζάνι.

Το Ιράν είναι έτοιμο να συνδράμει τον Λίβανο, ο οποίος έχει βυθισθεί σε έντονη οικονομική κρίση, ανακοίνωσε κατά την επίσκεψή του στη Βηρυττό ο πρόεδρος του Ιρανικού Κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, όπως μεταδίδει το επίσημο λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου Ιρανού πολιτικού στον Λίβανο από την ανάληψη της νέας κυβέρνησης της Βηρυττού τον Ιανουάριο. Το νέο κυβερνητικό σχήμα προέκυψε έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων, μεταξύ αυτών και της σιιτικής Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από την Τεχεράνη.

«Ευχόμαστε στη νέα κυβέρνηση κάθε επιτυχία για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στη χώρα», εξέφρασε ο Λαριτζανί, του οποίου οι δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Λιβανέζο πρόεδρο Μισέλ Αούν αναμεταδόθηκαν από το πρακτορείο ΑΝΙ .

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια για να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του Λιβάνου», τόνισε ο Λαριτζανί, σύμφωνα με το ΑΝΙ και τον λογαριασμό Twitter της λιβανέζικης προεδρίας. Ο Λαριτζανί συναντήθηκε επίσης με τον Λιβανέζο ομόλογό του Ναμπίχ Μπέρι και τον πρωθυπουργό Χασάν Ντιάμπ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τεχεράνη προσφέρεται να βοηθήσει οικονομικά τον Λίβανο, ο οποίος έχει συσσωρεύσει ένα χρέος 92 δισ. δολαρίων, που ξεπερνά το 150% του ΑΕΠ της χώρας κι αποτελεί το κύριο αίτιο για την έξαρση, από τον περασμένο Οκτώβριο, των λαϊκών αντιδράσεων και διαδηλώσεων ενάντια στην καθεστηκυία τάξη της χώρας, η οποία στηλιτεύεται ως διεφθαρμένη και ανίκανη.

Μολαταύτα, η διηρεμένη πολιτική τάξη του Λιβάνου στέκεται εφεκτική απέναντι στην ιρανική πρόταση για βοήθεια κυρίως λόγω του πολιτικού ανταγωνισμού ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και τις χώρες του Κόλπου, που κατά κανόνα αποτελούν τους κύριους επενδυτές στον Λίβανο.

«Τα μετρητά του Ιράν μπορούν μεν να επιλύσουν την κρίση σε ένα κόμμα, όχι όμως και την κρίση μίας χώρας», υποστήριξε την περασμένη Παρασκευή ο πρώην πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι. Ενώπιον του οικονομικού αδιεξόδου, ο Λίβανος έχει προσφύγει για βοήθεια στο ΔΝΤ—ενόψει δε και της ωρίμανσης 1,2 δισεκ. δολαρίων σε Ευρωομόλογα, τα οποία θα πρέπει να αποπληρώσει τον Μάρτιο η Βηρυττός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο νέος πρόεδρος του Ιράν δήλωσε πρόθυμος να δώσει χείρα φιλίας σε όλους

Ο άνδρας, τον οποίο οι Ιρανοί αποκαλούν «γιατρό», επιβεβαίωσε την αφοσίωσή του στην Ισλαμική Δημοκρατία, αλλά ζήτησε «εποικοδομητικές σχέσεις» με την Ουάσινγκτον και τις ευρωπαϊκές χώρες για να «βγάλουν το Ιράν από την απομόνωση».