Ο Εμανουέλ Μακρόν θα δεχθεί τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, το βράδυ της Δευτέρας στο Ηλύσια για να συζητήσουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας και τις σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Κοσσυφοπεδίου, ανακοίνωσε η Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας σε δελτίο τύπου την Παρασκευή.
Ο Σέρβος πρόεδρος αναμένεται στις 20:00 στο προεδρικό μέγαρο, για κοινή δήλωση στον Τύπο και θα ακολουθήσει δείπνο μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών. Ο Εμανουέλ Μακρόν «θα επιβεβαιώσει, με την ευκαιρία, την προσήλωσή του και την πλήρη υποστήριξή του για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας» και «ότι η εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ενταξιακής διαδικασίας» στην ΕΕ.
Η εχθρότητα μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας συνεχίστηκε από τον πόλεμο μεταξύ των σερβικών δυνάμεων και των Αλβανών ανταρτών στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο οποίος οδήγησε στην επέμβαση του ΝΑΤΟ εναντίον του Βελιγραδίου. Στη συνέχεια, το 2008, το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε ανεξαρτησία την οποία ούτε η Σερβία ούτε οι σύμμαχοί της Ρωσία και Κίνα αναγνώρισαν. Tην αναγνωρίζουν πάντως τα περισσότερα κράτη της Δύσης
Εάν και το Κοσσυφοπέδιο κατοικείται κυρίως από Αλβανούς, οι Σέρβοι είναι η πλειοψηφία σε αρκετούς δήμους στο βορρά, κοντά στα σερβικά σύνορα. Οι τοπικές αρχές ξεκίνησαν την Παρασκευή την πρώτη απογραφή της χώρας εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη σερβική κοινότητα, με το κύριο σερβικό κόμμα να ζητά μποϊκοτάζ της πρωτοβουλίας.
Οι σχέσεις έχουν οξυνθεί περαιτέρω από τότε που το Κοσσυφοπέδιο απαγόρευσε το σερβικό νόμισμα, το δηνάριο, στην αρχή του έτους. Το ευρώ αντικατέστησε το δηνάριο, η χρήση του οποίου είναι πλέον παράνομη, προκαλώντας απογοήτευση στο Βελιγράδι. «Οι δύο πρόεδροι θα συζητήσουν επίσης την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας, της καινοτομίας και της τεχνητής νοημοσύνης», ανακοίνωσε επίσης την Παρασκευή το Παρίσι.