ΓΔ: 2623.03 0.66% Τζίρος: 450.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες

Η Le Soir μιλάει για ενδεχόμενο «Russia Gate» στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Όπως επισημαίνει η βελγική εφημερίδα, ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες εντόπισαν δίκτυο το οποίο στόχευε στην παραπληροφόρηση και την άσκηση επιρροής ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, μέσω της φιλορωσικής ιστοσελίδας «Voice of Europe».

«Ένα ''Russiagate'' πλανάται πάνω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δύο μήνες πριν από τις εκλογές» είναι ο τίτλος άρθρου της βελγικής εφημερίδας «Le Soir». Όπως επισημαίνεται, ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες (Τσεχίας, Βελγίου, Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας) εντόπισαν δίκτυο το οποίο στόχευε στην παραπληροφόρηση και την άσκηση επιρροής ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, μέσω της φιλορωσικής ιστοσελίδας «Voice of Europe». Ενώ, σημειώνεται ότι ορισμένοι ευρωβουλευτές, κυρίως από την ομάδα ID, φέρεται να είχαν πληρωθεί από φιλορωσική οργάνωση.

Οι Τσέχοι ανακοίνωσαν επίσης ότι η έρευνά τους έδειξε πως ο Ουκρανός ολιγάρχης Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ιδιαίτερα κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν ο χρηματοδότης της «Voice of Europe». Συλληφθείς στην Ουκρανία, ο Βίκτορ Μεντβεντσούκ ανταλλάχθηκε, μαζί με άλλους 44 Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου, με 200 Ουκρανούς μαχητές τον Σεπτέμβριο του 2022. Ο συνεργάτης του, 'Αρτεμ Mαρτσέβσκι, κάτοικος Τσεχίας, ήταν «ο κινητήριος μοχλός». Οι δύο άνδρες εισήχθησαν στη λίστα των ατόμων στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Τσεχία.

«Τα χρήματα από τη Μόσχα χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή ορισμένων πολιτικών εκπροσώπων διάδοση ρωσικής προπαγάνδας», προσθέτουν οι τσεχικές υπηρεσίες πληροφοριών σύμφωνα με τη Soir.

Απαντώντας για το θέμα στο βελγικό κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ Ντε Κρόο ανέφερε ότι «η Ρωσία προσέγγισε τους ευρωβουλευτές, αλλά τους πλήρωσε επίσης για να προωθήσουν τη ρωσική προπαγάνδα. Δεν πρόκειται για αθώους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά για βουλευτές που λαμβάνουν χρήματα. Υπάρχει εξωτερική πίεση και εσωτερική συνεργασία, επίσης στη χώρα μας, στα ανώτατα επίπεδα των δημοκρατικών μας θεσμών» τόνισε. Ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο έκανε λόγο για «περιφερειακό εκλεγμένο αξιωματούχο» και σύμφωνα με το δημοσίευμα, όλοι δείχνουν τον Φίλιπ Ντεγουίντερ του ακροδεξιού κόμματος Vlaams Belang.

Υπογραμμίζεται στο άρθρο ότι «σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάποιος Βέλγος αιρετός αξιωματούχος έχει πληρωθεί από αυτόν τον οργανισμό» ούτε υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική έρευνα. Εκπρόσωπος της προέδρου του ΕΚ, σημείωσε ότι η Ρομπέρτα Μέτσολα «είναι ενήμερη για τους ισχυρισμούς που έχουν διατυπωθεί και τους εξετάζει συγκεκριμένα».

Οι σοσιαλδημοκράτες από την πλευρά τους ζήτησαν να υπάρξει «επείγουσα συζήτηση», ενώ όπως αναφέρει το πρακτορείο Belga, οι Κ.Ο. Φιλελευθέροι και οι Πρασίνοι ζήτησαν να διεξαχθεί έρευνα για πιθανή παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρηματοδοτούμενη από τη Ρωσία. Τέλος, η επικεφαλής του Renew Βαλερί Χαγιέ, ζήτησε από την κ. Μέτσολα να ξεκινήσει έρευνα

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ζητά ενημέρωση από τις ΗΠΑ για τις συνομιλίες Γουίτκοφ-Πούτιν

Η ΕΕ περιμένει από τις ΗΠΑ να την ενημερώσουν για τις συνομιλίες Γουίτκοφ-Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά την επιστροφή της αμερικανικής αποστολής από τη Ρωσία, δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πάουλα Πίνιο.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας για Ουκρανία, ρόλος ΕΕ

Η ΕΕ ξεκαθαρίζει πως κάθε λύση για την Ουκρανία πρέπει να σέβεται την εδαφική της ακεραιότητα, ενώ οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα παραμείνουν έως τον τερματισμό του πολέμου, παρά τα δημοσιεύματα για ενδεχόμενες συνομιλίες με ΗΠΑ και Κίνα.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος ΕΕ: «Η στήριξή μας στην Ουκρανία πιο σημαντική από ποτέ»

Η φον ντερ Λάιεν τόνισε τη σημασία της οικονομικής και αμυντικής στήριξης της ΕΕ στην Ουκρανία, αναφέροντας την εκταμίευση δισεκατομμυρίων ευρώ και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. Ζήτησε και τη συμβολή άλλων εταίρων για τη λήξη του πολέμου.
Ευρωπαϊκή άμυνα σύμβολο
ΔΙΕΘΝΗ

Μπαρό: Η Ευρώπη αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της στήριξης προς την Ουκρανία

Τη διαρκή και σημαντική υποστήριξη της Ευρώπης προς την Ουκρανία τόνισε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό, σημειώνοντας πως το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας και πληροφοριών προέρχεται από Ευρωπαίους. Κάλεσμα στήριξης από Ολλανδό πρωθυπουργό.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πωλήσεις υδρογονανθράκων 320 δισ. στην ΕΕ παρά τις κυρώσεις

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι από το 2022 πούλησε στην Ευρώπη υδρογονάνθρακες αξίας 320 δισ. δολαρίων, παρά τις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Φέτος οι εξαγωγές προς την ΕΕ έφτασαν τα 21,3 δισ. δολάρια.