ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Syria-polemos
Φωτο: Shutterstock

Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Συρία, δεκάδες οι νεκροί αξιωματικοί

Ο ισραηλινός στρατός έχει βάλει στο στόχαστρο οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν όπως η Χεζμπολά καθώς και Ιρανούς αξιωματικούς που βρίσκονται στη χώρα.

Τουλάχιστον 36 Σύροι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό του Ισραήλ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην επαρχία Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ αυτή, που έχει την έδρα της στη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, ο βομβαρδισμός είχε κυρίως στο στόχαστρο «αποθήκες όπλων» της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολά, η οποία πολεμά στο πλευρό του συριακού καθεστώτος.

«Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και δεκάδες (άλλοι) τραυματίστηκαν στις ισραηλινές επιδρομές» οι οποίες επικεντρώθηκαν σε περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο του Χαλεπιού, σημείωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από την πλευρά της, πηγή του επίσημου συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA στον στρατό αναφέρθηκε σε «νεκρούς και τραυματίες πολίτες και στρατιωτικούς» στην ισραηλινή επιδρομή εναντίον στρατιωτικών θέσεων στα περίχωρα της πόλης του Χαλεπιού.

«Ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση εναντίον διαφόρων τοποθεσιών στην Αθρίγια, νοτιοανατολικά του Χαλεπιού», σημείωσε η πηγή αυτή. Στόχος έγιναν επίσης εργοστάσιο του υπουργείο Άμυνας στη Σαφίρα, κοντά στο Χαλέπι, που πλέον έχουν περάσει στον έλεγχο ένοπλων οργανώσεων προσκείμενων στην Τεχεράνη, κατά τη ΜΚΟ.

Αυτός είναι ο πιο βαρύς απολογισμός απωλειών στις τάξεις των συριακών ενόπλων δυνάμεων τουλάχιστον από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, πριν από σχεδόν έξι μήνες, πάντα σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όταν επικοινώνησε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού περιορίστηκε να πει πως «δεν σχολιάζει» τις πληροφορίες του Τύπου και ΜΚΟ.

Χθες Πέμπτη, δυο άμαχοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό στα περίχωρα της Δαμασκού, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Άμυνας. Αρχικά, γινόταν λόγος για δυο τραυματίες στη συγκεκριμένη επιδρομή του Ισραήλ. Η ζώνη που μπήκε στο στόχαστρο, η Σαγέντα Ζαϊνάμπ, θεωρείται οχυρό προσκείμενων στο Ιράν ένοπλων ομάδων που δρουν στη Συρία.

Ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει εκατοντάδες βομβαρδισμούς, σχεδόν όλους από αέρος, στη Συρία αφότου ξέσπασε η εξαιρετικά περίπλοκη ένοπλη σύρραξη στη χώρα αυτή το 2011. Βάζει στόχαστρο οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν, πάνω απ’ όλα τη λιβανική Χεζμπολά, σύμμαχο της Χαμάς, καθώς και Ιρανούς αξιωματικούς που βρίσκονται στη συριακή επικράτεια σε ρόλο συμβούλων.

Οι επιχειρήσεις της συγκεκριμένης φύσης πολλαπλασιάστηκαν αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο του 2023 ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε περίπου 4.500 θέσεις της Χεζμπολά στον Λίβανο και στη Συρία, ανάμεσά τους πάνω από 1.200 από αέρος, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ σπανίως σχολιάζει δημόσια τις επιχειρήσεις στη Συρία, διαμηνύει ωστόσο τακτικά πως δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να επιτρέψει στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του εβραϊκού κράτους, να στήσει προγεφύρωμα ή αλλιώς να επεκτείνει τα ερείσματά του στα σύνορά του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Η Τουρκία μιμείται το Ιράν ενισχύοντας τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία

Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντάνον, επέκρινε την αυξημένη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Συρία, τονίζοντας ότι ξεπερνά κατά πολύ την ισραηλινή ζώνη ασφαλείας και προειδοποίησε για απειλές προς το Ισραήλ.
Σημαίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς «είδε» η Αθήνα την τοποθέτηση Ισραηλινού «πρέσβη» στην Τουρκία

Πώς διαβάζει η Αθήνα τον διορισμό νέου ισραηλινού επιτετραμμένου στην Τουρκία. Η τεταμένη κατάσταση μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ, ο έντιμος διαμεσολαβητής τους και το παράθυρο για αποκατάσταση των διμερών του σχέσεων.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Το Ισραήλ αποσταθεροποιεί τη Συρία

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, από τη Συρία, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι αποσταθεροποιεί τη χώρα, ενώ ο Σύρος ομόλογός του επανέλαβε τη δέσμευση της Δαμασκού στη διπλωματία. Η Άγκυρα διαψεύδει στρατιωτική παρουσία στη βορειοδυτική Συρία.
Σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Καμία αποχώρηση στρατευμάτων από νότια Συρία, λέει ο Υπ. Άμυνας

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ίσραελ Κατς, τόνισε ξανά ότι ο στρατός θα παραμείνει στη Συρία, στέλνοντας μήνυμα στον πρόεδρο της Συρίας, ενώ επισκέφθηκε στρατιώτες στο νότιο τμήμα, προκαλώντας αντίδραση από τη Δαμασκό.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Ερευνητές ΟΗΕ: Πιθανά «εγκλήματα πολέμου» οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Συρία

Ερευνητές του ΟΗΕ εξέφρασαν ανησυχία για πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από το Ισραήλ στη Συρία, επισημαίνοντας συνεχείς ισραηλινές παραβιάσεις και πολλές αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικούς στόχους στη χώρα.
Σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Υπουργός Άμυνας Ισραήλ: Παραμονή στρατευμάτων στη Συρία για ασφάλεια

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε στρατεύματα στη νότια Συρία, τονίζοντας ότι το Ισραήλ θα παραμείνει στην περιοχή λόγω συνεχιζόμενων απειλών. Η Άγκυρα αρνείται ότι σχεδιάζει να αναπτύξει δυνάμεις στη Συρία.