ΓΔ: 2481.33 0.88% Τζίρος: 336.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Syria-polemos
Φωτο: Shutterstock

Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Συρία, δεκάδες οι νεκροί αξιωματικοί

Ο ισραηλινός στρατός έχει βάλει στο στόχαστρο οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν όπως η Χεζμπολά καθώς και Ιρανούς αξιωματικούς που βρίσκονται στη χώρα.

Τουλάχιστον 36 Σύροι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό του Ισραήλ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην επαρχία Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ αυτή, που έχει την έδρα της στη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, ο βομβαρδισμός είχε κυρίως στο στόχαστρο «αποθήκες όπλων» της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολά, η οποία πολεμά στο πλευρό του συριακού καθεστώτος.

«Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και δεκάδες (άλλοι) τραυματίστηκαν στις ισραηλινές επιδρομές» οι οποίες επικεντρώθηκαν σε περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο του Χαλεπιού, σημείωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από την πλευρά της, πηγή του επίσημου συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA στον στρατό αναφέρθηκε σε «νεκρούς και τραυματίες πολίτες και στρατιωτικούς» στην ισραηλινή επιδρομή εναντίον στρατιωτικών θέσεων στα περίχωρα της πόλης του Χαλεπιού.

«Ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση εναντίον διαφόρων τοποθεσιών στην Αθρίγια, νοτιοανατολικά του Χαλεπιού», σημείωσε η πηγή αυτή. Στόχος έγιναν επίσης εργοστάσιο του υπουργείο Άμυνας στη Σαφίρα, κοντά στο Χαλέπι, που πλέον έχουν περάσει στον έλεγχο ένοπλων οργανώσεων προσκείμενων στην Τεχεράνη, κατά τη ΜΚΟ.

Αυτός είναι ο πιο βαρύς απολογισμός απωλειών στις τάξεις των συριακών ενόπλων δυνάμεων τουλάχιστον από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, πριν από σχεδόν έξι μήνες, πάντα σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όταν επικοινώνησε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού περιορίστηκε να πει πως «δεν σχολιάζει» τις πληροφορίες του Τύπου και ΜΚΟ.

Χθες Πέμπτη, δυο άμαχοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό στα περίχωρα της Δαμασκού, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Άμυνας. Αρχικά, γινόταν λόγος για δυο τραυματίες στη συγκεκριμένη επιδρομή του Ισραήλ. Η ζώνη που μπήκε στο στόχαστρο, η Σαγέντα Ζαϊνάμπ, θεωρείται οχυρό προσκείμενων στο Ιράν ένοπλων ομάδων που δρουν στη Συρία.

Ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει εκατοντάδες βομβαρδισμούς, σχεδόν όλους από αέρος, στη Συρία αφότου ξέσπασε η εξαιρετικά περίπλοκη ένοπλη σύρραξη στη χώρα αυτή το 2011. Βάζει στόχαστρο οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν, πάνω απ’ όλα τη λιβανική Χεζμπολά, σύμμαχο της Χαμάς, καθώς και Ιρανούς αξιωματικούς που βρίσκονται στη συριακή επικράτεια σε ρόλο συμβούλων.

Οι επιχειρήσεις της συγκεκριμένης φύσης πολλαπλασιάστηκαν αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο του 2023 ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε περίπου 4.500 θέσεις της Χεζμπολά στον Λίβανο και στη Συρία, ανάμεσά τους πάνω από 1.200 από αέρος, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ σπανίως σχολιάζει δημόσια τις επιχειρήσεις στη Συρία, διαμηνύει ωστόσο τακτικά πως δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να επιτρέψει στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του εβραϊκού κράτους, να στήσει προγεφύρωμα ή αλλιώς να επεκτείνει τα ερείσματά του στα σύνορά του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα καταδικάζει τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Συρία

Η Τουρκία καταδίκασε έντονα τις ισραηλινές επιθέσεις στη νότια Συρία, κάνοντας λόγο για παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας και του διεθνούς δικαίου, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για τον τερματισμό τους.
Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος της Συρίας διαψεύδει πρόθεση επέμβασης στον Λίβανο

Ο σύρος πρόεδρος Άχμαντ ας Σάρα αρνήθηκε ότι η χώρα του σχεδιάζει στρατιωτική επέμβαση στον Λίβανο, τονίζοντας ότι η Δαμασκός επιδιώκει μόνο οικονομικές σχέσεις. Την ίδια ώρα ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής της Συρίας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Μίλησα με τον Σύρο ηγέτη για τη Χεζμπολάχ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως συζήτησε με τον πρόεδρο της Συρίας για την καταπολέμηση της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ενώ άσκησε κριτική στο Ισραήλ για τις απώλειες αμάχων και επαίνεσε τον Σύρο ηγέτη Άχμεντ αλ Σάρα.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ επικρίνει στρατηγική Νετανιάχου και στηρίζει εμπλοκή Συρίας στον Λίβανο

Ο Τραμπ, στη σύνοδο της G7, άσκησε κριτική στη στρατηγική Νετανιάχου για τον Λίβανο και πρότεινε να εμπλακεί η Συρία κατά της Χεζμπολάχ, ενώ οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ φαίνεται να επιδεινώνονται λόγω διαφωνιών για το Ιράν.
Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος αλ Σάρα υπέρ μακροπρόθεσμων διαπραγματεύσεων με Ισραήλ για Γκολάν

Ο πρόεδρος της Συρίας, Άχμαντ αλ Σάρα, δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε μακροπρόθεσμες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για τα Υψίπεδα του Γκολάν, εφόσον υπάρξει συμφωνία ασφαλείας που θα διασφαλίζει την αποχώρηση του Ισραήλ από συριακά εδάφη.