ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:03:51
Χειροπέδες σε άνδρα
Φώτο: Χειροπέδες σε συλληφθέντα

Προφυλακίστηκαν οι τέσσερις ύποπτοι για την τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία

Το δικαστήριο τους έκρινε προφυλακιστέους έως τις 22 Μαΐου, εν αναμονή της δίκης τους, η έναρξη της οποίας δεν έχει ακόμη οριστεί.

Οι τέσσερις συλληφθέντες που κατηγορούνται ότι διέπραξαν την τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall, στα περίχωρα της Μόσχας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 137 άνθρωποι, κρίθηκαν προφυλακιστέοι για δύο μήνες από δικαστήριο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Το δικαστήριο τους έκρινε προφυλακιστέους έως τις 22 Μαΐου, εν αναμονή της δίκης τους, η έναρξη της οποίας δεν έχει ακόμη οριστεί. Ως εκ τούτου, η προφυλάκισή τους ενδέχεται να παραταθεί. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι για «τρομοκρατία» αντιμετωπίζουν ποινή ισόβιας κάθειρξης. Συνολικά, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν 11 συλλήψεις υπόπτων σε σχέση με την επίθεση, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων φερόμενων ως δραστών.

Στις εικόνες από το δικαστήριο διακρίνονται τρεις εκ των φερόμενων δραστών να οδηγούνται με χειροπέδες στον ειδικό θάλαμο για τους κατηγορουμένους. Ο τέταρτος μεταφέρθηκε σε ειδική καρέκλα, χωρίς να μπορεί να ανοίξει τα μάτια του. Δύο κατηγορούμενοι φέρονται να παραδέχθηκαν την ενοχή τους: ο Νταλερζόν Μιρζόεφ και ο Σαϊντακράμι Μουρονταλί Ρατσαμπαλιζόντα. Σύμφωνα με το BBC, απευθύνθηκαν στο δικαστήριο στα τατζικικά με τη βοήθεια διερμηνέα. Οι άλλοι δύο ονομάζονται Σαμσιντίν Φαριντουνί και Μουχαμαντσομπίρ Φαϊζόφ.

Οι ρωσικές αρχές έχουν πει ότι οι κατηγορούμενοι είναι «ξένοι υπήκοοι», χωρίς να αναφέρουν την εθνικότητά τους. Το Τατζικιστάν είναι πρώην σοβιετική δημοκρατία στην Κεντρική Ασία, όπου το Ισλάμ είναι η κυρίαρχη θρησκεία. Το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti μετέδωσε ότι ένας εκ των κατηγορουμένων εργαζόταν παλαιότερα σε κομμωτήριο στην πόλη Ιβάνοβο, βορειοανατολικά της Μόσχας. Ένας άλλος είναι πατέρας ενός νηπίου μόλις οκτώ μηνών, υπάλληλος σε εργοστάσιο στην πόλη Πολντόσκ, στην περιφέρεια της ρωσικής πρωτεύουσας.

Την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.  Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ισχυρίστηκε, χωρίς να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία, ότι κάποιοι στην Ουκρανία είχαν κάνει προετοιμασίες για να βοηθήσουν τους τρομοκράτες να περάσουν τα ρωσικά σύνορα. Το Κίεβο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Νιγηρία: Οπλισμένοι σκοτώνουν οκτώ μέλη των δυνάμεων ασφαλείας

Οκτώ μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ανάμεσά τους πέντε αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σε ένοπλη ενέδρα στην πολιτεία Ζαμφαρά της Νιγηρίας, όπου δραστηριοποιούνται βίαιες εγκληματικές οργανώσεις, σύμφωνα με τις αρχές.
Ρωσική σημαία κυβερνητικό κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

FSB: Ποινική δίωξη κατά του εξόριστου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι

Η FSB ξεκίνησε ποινική δίωξη κατά του εξόριστου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, κατηγορώντας τον για δημιουργία τρομοκρατικής οργάνωσης και συνωμοσία για βίαιη κατάληψη της εξουσίας. Ο Χοντορκόφσκι ζει εκτός Ρωσίας από το 2013.
Σημαίες Ινδίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας-Ινδίας ξεκίνησαν στο Ρατζαστάν

Η Ρωσία και η Ινδία ξεκίνησαν στο Ρατζαστάν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις "Indra 2025", με στόχο τη βελτίωση της συνεργασίας σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν έως τις 15 Οκτωβρίου.
Σομαλία τρομοκρατική επίθεση
ΔΙΕΘΝΗ

Έκρηξη και πυροβολισμοί έξω από φυλακή στο Μογκαντίσου

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε κέντρο κράτησης των υπηρεσιών πληροφοριών στο Μογκαντίσου, σύμφωνα με αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες, ενώ ακολούθησαν πυροβολισμοί. Το σημείο βρίσκεται κοντά στο προεδρικό μέγαρο.
Γερμανική Αστυνομία νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Επίθεση σε συναγωγή - Δύο συλλήψεις για τρομοκρατία

Δύο άτομα συνελήφθησαν για την επίθεση έξω από συναγωγή στο Μάντσεστερ, που άφησε δύο νεκρούς και τρεις σοβαρά τραυματίες. Η αστυνομία αντιμετωπίζει το συμβάν ως τρομοκρατικό και ανακοίνωσε ότι ο δράστης σκοτώθηκε.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Η αστυνομία επιβεβαιώνει 3 νεκρούς, ανάμεσά τους ο δράστης

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο δράστης, σκοτώθηκαν σε επίθεση σε συναγωγή στο Μάντσεστερ. Οι αρχές διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για το κοινό.