ΓΔ: 2283.73 1.09% Τζίρος: 308.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:42
businessdaily-Switzerland-Referendum-Dimopsifisma
Φωτο: Shutterstock

Νέο πρόεδρο εξέλεξε χθες το βαθιά συντηρητικό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα

Πρόκειται για τον τον Μάρσελ Ντέτλινγκ, έναν υπέρμαχο μιας σκληρής γραμμής σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση και το δικαίωμα ασύλου.

Το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP στα γερμανικά) – γνωστό επίσης και ως Δημοκρατική Ένωση Κέντρου (UDC στα γαλλικά και στα ιταλικά) – το οποίο έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη της χώρας, εξέλεξε χθες Σάββατο νέο αρχηγό του τον Μάρσελ Ντέτλινγκ, υπέρμαχο μιας σκληρής γραμμής σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση και το δικαίωμα ασύλου.

Η εκλογή ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα, αφού ο Ντέτλινγκ ήταν ο μοναδικός υποψήφιος. Εξελέγη ομόφωνα αρχηγός του κόμματος σε συνέλευση αντιπροσώπων στο Λάνγκενταλ της βόρειας Ελβετίας. Ο 43χρονος βουλευτής που εκπροσωπούσε το καντόνι Σβιτς (κεντρικά) ηγήθηκε της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος που θριάμβευσε τον περασμένο Οκτώβριο.

«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας. Δεν θα επιτρέψουμε παρενοχλήσεις από ξένους ηγέτες», δεσμεύτηκε μετά την εκλογή του. «Στην Ελβετία κυβερνά ο λαός και όχι οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες», τόνισε στην ομιλία του. Το SVP (ή UDC) εξελίχθηκε στο πέρασμα των χρόνων. Από ένα αγροτικό κόμμα στο γερμανόφωνο τμήμα της Ελβετίας έγινε μεγάλη πολιτική δύναμη, εστιάζοντας σε τρία «όχι»: όχι στη μαζική μετανάστευση, όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι στην εγκατάλειψη της παραδοσιακής ουδετερότητας.

Ο μέχρι πρότινος ηγέτης της ελβετικής ακροδεξιάς, ο Μάρκο Κιέζα, ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο πως δεν σκόπευσε να διεκδικήσει την επανεκλογή του. Οδήγησε το κόμμα στο τρίτο καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του, με 28% και εννέα επιπλέον έδρες στην Κάτω Βουλή.

Στην επταμελή κυβέρνηση της Ελβετίας εκπροσωπούνται τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα (σ.σ. 2-2-2-1 κατά σειρά). Η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις με συναίνεση και συλλογική ευθύνη. Το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα εκπροσωπείται στην παρούσα κυβέρνηση από τον υπουργό Οικονομίας Γκι Παρμελέν και τον υπουργό Περιβάλλοντος Άλμπερτ Ρέστι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Swiss-elections
ΔΙΕΘΝΗ

Ανακοινώθηκε η νέα πρόεδρος και η σύνθεση της κυβέρνησης στην Ελβετία

Η νυν υπουργός Άμυνας Βιόλα Άμχερντ θα αναλάβει πρόεδρος από τον Ιανουάριο, αντικαθιστώντας τον Αλέν Μπερσέτ στο τιμητικό αξίωμα στο οποίο εναλλάσσονται τα μέλη της κυβέρνησης σε ετήσια βάση.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ζητά από το Κογκρέσο έγκριση μεταρρύθμισης για ταυτότητες ψηφοφόρων

Ο Τραμπ ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει νόμο που απαιτεί ταυτοποίηση με έγγραφο για να ψηφίζει κανείς, επικαλούμενος εκλογική απάτη. Το θέμα προκαλεί διαμάχες, καθώς πολλοί Αμερικανοί δεν έχουν ταυτότητα.
Χέρι με ψηφοδέλτιο κάλπη
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΕΚΠΥ: Νέο Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Τάσο Ροζολή μετά τις εκλογές

Στις 19 Φεβρουαρίου 2026 ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες για το νέο ΔΣ του ΣΕΚΠΥ, σηματοδοτώντας περίοδο ανανέωσης και στρατηγικής ενδυνάμωσης για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου.
Δημήτρης Μαρκόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Η αυτοδυναμία εγγυάται σταθερότητα και πρόοδο για τη χώρα

Ο Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, τόνισε πως η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στα προβλήματα των πολιτών και όχι σε προεκλογική λογική, ενώ αναφέρθηκε στη δημοσκοπική ανθεκτικότητα και αναγνώρισε τις πιέσεις στην ακρίβεια.
Θεόδωρος Λιβάνιος βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιβάνιος: Η ψήφιση για ψήφο Αποδήμων, νίκη για τους Έλληνες εξωτερικού

Ο Θ. Λιβάνιος τόνισε πως το νέο νομοσχέδιο για ψήφο απόδημων Ελλήνων αποτελεί νίκη για τους Έλληνες του εξωτερικού και όχι για την κυβέρνηση, χωρίς να αλλάζει το εκλογικό σύστημα, απλώς δίνει δικαίωμα εκλέγεσθαι στους απόδημους.