ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Εκτοξευτής πυραύλων Ουκρανίας

Καναδάς: Θα διατεθούν 27 εκατ. για την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού

Η καναδική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί τον προηγούμενο μήνα πως θα ενισχύσει την πρωτοβουλία για την αγορά βλημάτων πυροβολικού, χωρίς όμως να αποκαλύψει τότε το ποσό που σκόπευε να διαθέσει.

Ο Καναδάς θα διαθέσει περισσότερα από 40 εκατομμύρια καναδικά δολάρια (περίπου 27 εκατ. ευρώ) στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε η Τσεχία με στόχο την αγορά 800.000 βλημάτων πυροβολικού που προορίζονται για την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Μπιλ Μπλερ.

Επιπροσθέτως, ο Καναδάς θα παραδώσει στον ουκρανικό στρατό συσκευές νυχτερινής όρασης, εκτιμώμενης αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η καναδική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί τον προηγούμενο μήνα πως θα ενισχύσει την πρωτοβουλία για την αγορά βλημάτων πυροβολικού, χωρίς όμως να αποκαλύψει τότε το ποσό που σκόπευε να διαθέσει.

Η πρωτοβουλία της Πράγας για την αγορά 800.000 βλημάτων πυροβολικού χρηματοδοτήθηκε από έναν συνασπισμό 18 χωρών, ανακοίνωσε στις 7 Μαρτίου ο πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Πάβελ.

Καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει εισέλθει στον τρίτο χρόνο της, η προμήθεια πυρομαχικών αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η καναδική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία υπολογίζεται σε 2,7 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα howitzer και πυρομαχικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Κάρνεϊ: Υπέρ «ενεργειακής εκεχειρίας» Ουκρανίας-Ρωσίας συζήτησε με Τραμπ

Ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε τη στήριξη του σε «ενεργειακή εκεχειρία» Ρωσίας-Ουκρανίας σε συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ και κάλεσε τη Ρωσία να τη σεβαστεί, ενώ ο Καναδάς ενισχύει τις εξαγωγές πετρελαίου στις ΗΠΑ.
Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Καναδός πρωθυπουργός αποδοκιμάζει τη συμφωνία Ουάσινγκτον-Μόσχας για το ντίζελ

Ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ καταδίκασε τη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για εξαγωγή ρωσικού ντίζελ, τονίζοντας ότι ενισχύει οικονομικά τη Ρωσία και υπονομεύει τις προσπάθειες για ειρήνη στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Οτάβα.
Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Καναδός πρωθυπουργός: Για ειρήνη στην Ουκρανία χρειάζεται συνεργάσιμη Ρωσία

Ο Μαρκ Κάρνεϊ καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο, χαρακτηρίζοντάς τις βάρβαρες, ενώ ο Καναδός πρωθυπουργός δήλωσε πως για μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία απαιτείται συνεργασία από τη Ρωσία, κατά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι.
Canada-Justin Trudeao-Prime Minister
ΔΙΕΘΝΗ

Ταξιδιωτική οδηγία του Καναδά για Ουκρανία λόγω ρωσικής επιθετικότητας

Με την Ρωσία να έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, ο Καναδάς αλλάζει το επίπεδο κινδύνου. Στο Κίεβο θα μεταβεί η Καναδή υπ. Εξωτερικών Μέλανι Τζόλι.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Συζήτησα με Ερντογάν για τις επικείμενες ειρηνευτικές συνομιλίες

Ο Ζελένσκι συζήτησε με τον Ερντογάν για τις τριμερείς συνομιλίες ΗΠΑ, Ουκρανίας και Ρωσίας που αναμένονται τον Νοέμβριο, τονίζοντας την ανάγκη συμμετοχής Ευρώπης και Τουρκίας. Συμφώνησαν και για αύξηση τουρκικής στήριξης στην ουκρανική ενέργεια.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Κωνσταντινούπολη ο Ζελένσκι για συναντήσεις με τον Ερντογάν

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν. Στο επίκεντρο της συνάντησης ο πόλεμος με τη Ρωσία, η ασφάλεια και οι μεταφορές στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και διπλωματικές προοπτικές.