ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ε.Ε.: Οι ρωσικές εκλογές βασίστηκαν στην καταπίεση και τον εκφοβισμό

Τα 27 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση σχετικά με τις εκλογές της Ρωσίας, των οποίων το αποτέλεσμα αμφισβητούν επειδή εκτός των άλλων, οι εκλογές έλαβαν χώρα και σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.

Η επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν στη ρωσική προεδρία βασίστηκε «στην καταπίεση και τον εκφοβισμό», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία «δεν ήταν ελεύθερες και δίκαιες» αλλά βασίστηκαν «στην καταπίεση και τον εκφοβισμό» ανέφερε ο Μπορέλ. Διεξήχθησαν «σε ένα περιοριστικό πλαίσιο, που επιτείνεται από τον παράνομο επιθετικό πόλεμο τη Ρωσίας στην Ουκρανία», πρόσθεσε, στην ανακοίνωση που εξέδωσε εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι ρωσικές αρχές συνέχισαν να αυξάνουν τη συστηματική καταστολή» στη Ρωσία, στρεφόμενες εναντίον της αντιπολίτευσης, της κοινωνίας των πολιτών, των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης αλλά και εναντίον άλλων επικριτικών φωνών ενώ «κατέφυγαν σε μια καταπιεστική νομοθεσία και σε ποινές φυλάκισης για πολιτικούς λόγους», τονίζεται σε αυτήν την ανακοίνωση της ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες ανέφεραν επίσης ότι δεν θα αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα των «παράνομων» εκλογών στα ουκρανικά εδάφη που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο. «Είναι άκυρες και μη γενόμενες και δεν παράγουν κανένα νόμιμο αποτέλεσμα», θεωρούν οι «27». Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που κυβερνά τη Ρωσία εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, επανεξελέγη συγκεντρώνοντας ποσοστό 87%, δηλαδή 10 μονάδες περισσότερες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2018. Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Κόστα πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κόστα: Η ΕΕ πρέπει να εκφράζει μόνη της τις θέσεις της στη Μόσχα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, τόνισε πως η ΕΕ δεν είναι μεσολαβητής στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά στηρίζει τη χώρα, διατηρώντας ανοιχτή διπλωματική επικοινωνία με τη Μόσχα χωρίς αξιόπιστα σημάδια διαλόγου.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν θεωρεί την ΕΕ εταίρο για διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε την ΕΕ ως εταίρο σε συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν πραγματικές διαπραγματεύσεις και στηρίζουν το καθεστώς Ζελένσκι για τη συνέχιση της σύγκρουσης.
Ολλανδικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδός πρωθυπουργός: Καθοριστική η πίεση ΗΠΑ για ειρήνη στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Ρομπ Γέτεν, δήλωσε ότι η πίεση των ΗΠΑ στη Ρωσία είναι κρίσιμη για ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία, αλλά η Ρωσία δεν δείχνει διάθεση για συνομιλίες που θα φέρουν δίκαιη λύση.