ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Διαδηλωτές έσπασαν την είσοδο του προεδρικού μεγάρου στο Μεξικό

Οι διαδηλωτές έσπρωξαν με τη βία την πόρτα χρησιμοποιώντας ένα κλεμμένο λευκό ημιφορτηγό την ώρα που ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ παραχωρούσε την καθημερινή συνέντευξη τύπου εντός του κτιρίου.

Δεκάδες άνθρωποι που διαδήλωναν για την απαγωγή και εξαφάνιση 43 σπουδαστών στο Μεξικό το 2014 έσπασαν μία από τις εισόδους του προεδρικού μεγάρου της χώρας, μετέδωσαν μεξικανικά ΜΜΕ σήμερα.

Οι διαδηλωτές έσπρωξαν με τη βία την πόρτα χρησιμοποιώντας ένα κλεμμένο λευκό ημιφορτηγό από την κρατική εταιρεία ηλεκτροδότησης του Μεξικού, την ώρα που ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ παραχωρούσε την καθημερινή συνέντευξη τύπου εντός του κτιρίου.

Στα πλάνα που μετέδωσε το μεξικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Milenio διακρίνονται ορισμένοι διαδηλωτές, με τα πρόσωπά τους καλυμμένα, να εισέρχονται στο προεδρικό μέγαρο.

Αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος, σύμφωνα με την εφημερίδα El Universal, η οποία έγραψε επίσης πως αστυνομικοί τοποθέτησαν κιγκλιδώματα εντός του προεδρικού μεγάρου για να σταματήσουν τους διαδηλωτές από το να εισχωρήσουν περαιτέρω στο κτίριο.

Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.Δεν είναι σαφές εάν διαδηλωτές παραμένουν στον χώρο.

Ερωτηθείς σχετικά με το περιστατικό από έναν δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε πως δεν σκοπεύει να καταπνίξει τη διαμαρτυρία και ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ερευνά την υπόθεση των αγνοούμενων φοιτητών.

Ωστόσο, κατήγγειλε μια «προβοκάτσια», καθώς ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία στο Μεξικό την περασμένη Παρασκευή ενόψει των προεδρικών εκλογών της 2ας Ιουνίου.

«Πρόκειται για μια κίνηση εναντίον μας», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, όταν ρωτήθηκε τι ακριβώς συνέβαινε έξω από το προεδρικό μέγαρο.«Θέλουν να απαντήσουμε με βίαιο τρόπο. Δεν θα το κάνουμε, καθώς δεν είμαστε δυνάστες», συνέχισε. «Θα επιδιορθώσουμε την πόρτα και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», διαβεβαίωσε.

Η υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος Κλαούντια Σέινμπαουμ είναι το μεγάλο φαβορί στις προεδρικές εκλογές, έχοντας ενισχυθεί από τη δημοτικότητα του εξερχόμενου προέδρου, ο οποίος δεν μπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα έπειτα από μια μοναδική θητεία έξι ετών, βάσει του Συντάγματος.

Διαδηλωτές έχουν επιχειρήσει να σπάσουν τις πόρτες του προεδρικού μεγάρου από το 2018. Είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που το καταφέρνουν.

Οι συγγενείς των 43 αγνοουμένων, με τη συνοδεία των δικηγόρων τους, ακτιβιστών και φοιτητών διαδηλώνουν συχνά στην Πόλη του Μεξικού ιδίως ενώ πλησιάζει η επέτειος της τραγωδίας.

Ο πρόεδρος διαβεβαίωσε τους διαδηλωτές ότι θα τους συναντήσει ένα μέλος του υπουργείου Εσωτερικών. Εκτίμησε πως οι δικηγόροι και οι ακτιβιστές που συνοδεύουν τους γονείς κινητοποιήθηκαν από «πολιτικούς σκοπούς».

Οι σπουδαστές της Αγιοτσινάπα εξαφανίστηκαν τη νύχτα της 27ης Σεπτεμβρίου του 2014 αφότου έφθασαν στην Ιγκουάλα, στην πολιτεία Γκερέρο (νότια), όπου ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία για να πάνε στη μεξικανική πρωτεύουσα και να συμμετάσχουν σε μια διαδήλωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Italy, Italia, Meloni
ΔΙΕΘΝΗ

Ένταση στη διαδήλωση μαθητών και φοιτητών κατά της πολιτικής της Μελόνι

Οι διαδηλωτές αμφισβητούν, όπως υπογραμμίζεται, την ελλιπή στήριξη των δημόσιων σχολείων και πανεπιστημίων, όπως και ότι θα δοθούν 1.500 ευρώ στις οικογένειες που εγγράφουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος της Κένυας Ρούτο απέπεμψε σχεδόν όλη την κυβέρνησή του

Αφού «άκουσε τι έχει να πει ο λαός της Κένυας και αφού μελέτησε συνολικά τις επιδόσεις της κυβέρνησης, όσα υλοποίησε και τις προκλήσεις της, ο Ρούτο αποφάσισε «να αποπέμψει, με άμεση ισχύ, όλα τα μέλη της», ανέφερε ο ίδιος.
ΔΙΕΘΝΗ

Το Μεξικό αρνείται ότι κινέζικα αγαθά περνούν μέσω αυτού στη Βόρεια Αμερική

Η δήλωση της προέδρου Κλαούντια Σεινμπάουμ έγινε ως απάντηση και προσπάθεια να διασκεδαστούν οι κατηγορίες εναντίον της χώρας της ότι «χρησιμεύει» ως κερκόπορτα για τα κινεζικά προιόντα τα οποία, μέσω Μεξικού, φτάνουν στον Καναδά και στις ΗΠΑ.