ΓΔ: 1480.49 1.10% Τζίρος: 60.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:10:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Donald Tusk, Polonia, Poland, Ekloges, Elections
Φωτο: Shutterstock

Επίσημη επίσκεψη Τουσκ σε Γαλλία και Γερμανία, αναζητά συμμαχίες

Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία ενισχύουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν και οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ θα επισκεφθεί σήμερα τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς οι τρεις χώρες της ΕΕ προσπαθούν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους μπροστά στην αύξηση των κινδύνων ασφαλείας.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία σύντομα να εισέρχεται στον τρίτο χρόνο και το ενδεχόμενο ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει εκ νέου την προεδρία των ΗΠΑ, απειλώντας τη δέσμευση της χώρας στο ΝΑΤΟ, η Βαρσοβία, το Παρίσι και το Βερολίνο θεωρούν την ενότητα στον τομέα της ασφάλειας ζωτικής σημασίας.

«Η Ευρώπη πρέπει να συνέλθει (...) το ζήτημα είναι να απαντηθεί το ερώτημα τι θα συμβεί αν κερδίσει ο Τραμπ. Δεν έχουμε χρόνο, πρέπει να ενισχύσουμε τις ικανότητες της αμυντικής μας βιομηχανίας», δήλωσε πολωνική κυβερνητική πηγή.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται άμεσα κοινή παραγωγή πυρομαχικών και ότι η Πολωνία δεν εμποδίζει πλέον την ευρωπαϊκή «στρατηγική αυτονομία»: το να εξαρτάται η Ευρώπη λιγότερο από άλλες χώρες. Αντίστοιχες τάσεις παρατηρούνται και αλλού στην Ευρώπη.

«Τώρα για πρώτη φορά μια πολωνική κυβέρνηση λέει ότι η ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών ικανοτήτων δεν έρχεται σε αντίθεση με ένα ισχυρό ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ντίτμαρ Νίταν, Γερμανός αξιωματούχος αρμόδιος για τη συνεργασία με την Πολωνία.

Οι σχέσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Βερολίνου ήταν τεταμένες τα οκτώ χρόνια διακυβέρνησης του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS). Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές του Οκτωβρίου το PiS παρουσίαζε τη Γερμανία ως υπεύθυνη για διάφορα δεινά που πλήττουν την πολωνική κοινωνία, από τη μετανάστευση ως την ενέργεια.

Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι η επιστροφή στην πρωθυπουργία του Τουσκ, πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα συμβάλει στην ενίσχυση του σχήματος του «Τριγώνου της Βαϊμάρης», μια πλατφόρμα πολιτικής συνεργασίας μεταξύ της Πολωνίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας που δημιουργήθηκε το 1991.

Εξάλλου σήμερα συναντώνται στο Παρίσι οι υπουργοί Εξωτερικών της Πολωνίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, έπειτα από πρόσκληση του νέου Γάλλου υπουργού Στεφάν Σεζουρνέ.

Στη διάρκεια της συνάντησής τους ο Στεφάν Σεζουρνέ, ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι και η Αναλένα Μπέρμποκ θα παρουσιάσουν τη νέα τους συνεργασία κατά των ξένων επιχειρήσεων παραπληροφόρησης, που προέρχονται κυρίως από τη Ρωσία, όπως εξήγησε το Παρίσι.

Παρίσι, Βερολίνο και Βαρσοβία εκτιμούν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας τους στο πλαίσιο του «Τριγώνου της Βαϊμάρης» αποτελεί μέσο για την εδραίωση της θέσης της Ευρώπης στη διεθνή σκηνή και θα απαντήσει αποτελεσματικά στις κοινές προκλήσεις.

Ένα ευαίσθητο θέμα είναι το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Πολωνία για τις απώλειες που υπέστη στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Το PiS έχει ζητήσει 6,2 τρισεκ. ζλότι (περίπου 1,4 τρισεκ. ευρώ) σε αποζημιώσεις από το Βερολίνο. Η νέα πολωνική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει διαφορετική προσέγγιση, με τον Σικόρσκι να δηλώνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να σκεφθεί έναν «δημιουργικό» τρόπο να διευθετήσει το θέμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

NATO
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη ναρκών στη Βαλτική Θάλασσα

Η Βαλτική Θάλασσα θεωρείται από αναλυτές του ΝΑΤΟ ως πιθανό σημείο ανάφλεξης σε ενδεχόμενη σύγκρουση με τη Ρωσία, ενώ η Συμμαχία έχει ενισχύσει την παρουσία της στην ανατολική της πτέρυγα.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος Μακρόν συναντά αύριο τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ

Οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη το βράδυ της νίκης των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές στις αρχές Ιουλίου, ακολούθως συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.
Olaf Scholz, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σολτς διατηρεί τους περιορισμούς στα γερμανικά όπλα για την Ουκρανία

Οι περιορισμοί έχουν τεθεί σε διμερές επίπεδο, από τις χώρες που προμηθεύουν οπλικά συστήματα, καθώς και από το NATO, ενώ κάποιες χώρες όπως η Λιθουανία, προσφέρουν οπλισμό και πυρομαχικά χωρίς κανέναν περιορισμό.