Το Ιράν κατέσχεσε σήμερα ένα δεξαμενόπλοιο με ιρακινό αργό πετρέλαιο που προοριζόταν για την Τουρκία σε αντίποινα για την κατάσχεση πέρυσι του ίδιου πλοίου και του πετρελαίου του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφεραν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, μια κίνηση που ενδέχεται να πυροδοτήσει τις περιφερειακές εντάσεις.
Σύμφωνα με το Reuters, η κατάσχεση του πλοίου St Nikolas με σημαία Νήσων Μάρσαλ, συμπίπτει με εβδομάδες επιθέσεων από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούτι της Υεμένης που στοχεύουν σε ναυτιλιακές διαδρομές στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Μετά την κλοπή ιρανικού πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι, το δεξαμενόπλοιο St Nikolas κατασχέθηκε από το Ναυτικό του Ιράν σήμερα το πρωί με δικαστική εντολή και βρίσκεται καθ' οδόν προς ιρανικά λιμάνια», μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars, επικαλούμενο ανακοίνωση του Ναυτικού.
Το St Nikolas, είχε κατασχεθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι σε μια επιχείρηση επιβολής κυρώσεων, όταν έπλεε με διαφορετικό όνομα, Suez Rajan. Μετά την κίνηση αυτή, το Ιράν προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι αυτό «δεν θα μείνει αναπάντητο».
Στο St Nikolas επιβιβάστηκαν ένοπλοι εισβολείς καθώς έπλεε κοντά στην πόλη Sohar του Ομάν, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey, και το σύστημα εντοπισμού AIS απενεργοποιήθηκε καθώς κατευθυνόταν προς το ιρανικό λιμάνι Bandar-e-Jask.
Το πλοίο φόρτωσε 145.000 μετρικούς τόνους πετρελαίου στο ιρακινό λιμάνι της Βασόρας και κατευθυνόταν προς την Αλιάγα στη δυτική Τουρκία μέσω της διώρυγας του Σουέζ, δήλωσε στο Reuters ο διαχειριστής του Empire Navigation, προσθέτοντας ότι έχασε την επαφή με το πλοίο.
Ενώ οι Χούτι της Υεμένης επιτίθενται από τον Οκτώβριο σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα για να δείξουν την υποστήριξή τους στην Χαμάς στον αγώνα της κατά του Ισραήλ, τα περιστατικά αυτά επικεντρώνονται στο στενό Bab al-Mandab, στα νοτιοδυτικά της Αραβικής Χερσονήσου.
Το πλοίο είναι επανδρωμένο με πλήρωμα 19 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 18 υπηκόων Φιλιππίνων και ενός Έλληνα υπηκόου, δήλωσε ο φορέας εκμετάλλευσης, προσθέτοντας ότι ναυλώθηκε από την τουρκική εταιρεία διύλισης πετρελαίου Tupras.