ΓΔ: 2178.76 3.62% Τζίρος: 327.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
Δεξαμενόπλοιο τύπου Aframax διασχίζει ταραγμένη θάλασσα, εικόνα σχετική με τη ναυτιλία και το πετρέλαιο.

Το Ιράν κατέσχεσε το ελληνόκτητο τάνκερ St. Nicolas ως αντίποινα στις ΗΠΑ

Το St Nikolas, είχε κατασχεθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι σε μια επιχείρηση επιβολής κυρώσεων, όταν έπλεε με διαφορετικό όνομα, Suez Rajan. Μετά την κίνηση αυτή, το Ιράν προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι αυτό «δεν θα μείνει αναπάντητο».

Το Ιράν κατέσχεσε σήμερα ένα δεξαμενόπλοιο με ιρακινό αργό πετρέλαιο που προοριζόταν για την Τουρκία σε αντίποινα για την κατάσχεση πέρυσι του ίδιου πλοίου και του πετρελαίου του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφεραν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, μια κίνηση που ενδέχεται να πυροδοτήσει τις περιφερειακές εντάσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, η κατάσχεση του πλοίου St Nikolas με σημαία Νήσων Μάρσαλ, συμπίπτει με εβδομάδες επιθέσεων από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούτι της Υεμένης που στοχεύουν σε ναυτιλιακές διαδρομές στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Μετά την κλοπή ιρανικού πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι, το δεξαμενόπλοιο St Nikolas κατασχέθηκε από το Ναυτικό του Ιράν σήμερα το πρωί με δικαστική εντολή και βρίσκεται καθ' οδόν προς ιρανικά λιμάνια», μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars, επικαλούμενο ανακοίνωση του Ναυτικού.

Το St Nikolas, είχε κατασχεθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι σε μια επιχείρηση επιβολής κυρώσεων, όταν έπλεε με διαφορετικό όνομα, Suez Rajan. Μετά την κίνηση αυτή, το Ιράν προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι αυτό «δεν θα μείνει αναπάντητο».

Στο St Nikolas επιβιβάστηκαν ένοπλοι εισβολείς καθώς έπλεε κοντά στην πόλη Sohar του Ομάν, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey, και το σύστημα εντοπισμού AIS απενεργοποιήθηκε καθώς κατευθυνόταν προς το ιρανικό λιμάνι Bandar-e-Jask.

Το πλοίο φόρτωσε 145.000 μετρικούς τόνους πετρελαίου στο ιρακινό λιμάνι της Βασόρας και κατευθυνόταν προς την Αλιάγα στη δυτική Τουρκία μέσω της διώρυγας του Σουέζ, δήλωσε στο Reuters ο διαχειριστής του Empire Navigation, προσθέτοντας ότι έχασε την επαφή με το πλοίο.

Ενώ οι Χούτι της Υεμένης επιτίθενται από τον Οκτώβριο σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα για να δείξουν την υποστήριξή τους στην Χαμάς στον αγώνα της κατά του Ισραήλ, τα περιστατικά αυτά επικεντρώνονται στο στενό Bab al-Mandab, στα νοτιοδυτικά της Αραβικής Χερσονήσου.

Το πλοίο είναι επανδρωμένο με πλήρωμα 19 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 18 υπηκόων Φιλιππίνων και ενός Έλληνα υπηκόου, δήλωσε ο φορέας εκμετάλλευσης, προσθέτοντας ότι ναυλώθηκε από την τουρκική εταιρεία διύλισης πετρελαίου Tupras.

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμερικανική σημαία Χρηματιστήριο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πτώση τιμής πετρελαίου και ανάκαμψη αγορών λόγω μειωμένου ρίσκου Ιράν

Ανακούφιση στις αγορές με πτώση τιμών πετρελαίου και άνοδο στα χρηματιστήρια, μετά τις δηλώσεις Τραμπ για αποκλιμάκωση με Ιράν. Το Brent στα $88,51 με -10,6%, το WTI στα $84,16 με -11,2% γύρω στις 17:04 ώρα Ελλάδας.
Τιμή πετρελαίου διακύμανση
ΔΙΕΘΝΗ

Υποχώρηση τιμών πετρελαίου στις ΗΠΑ μετά τις δηλώσεις Τραμπ για πόλεμο

Οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν πτώση μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις Τραμπ για τον πόλεμο στο Ιράν. Το Brent υποχώρησε 5,20% στα 87,87 δολ., ενώ το WTI έπεσε 7,47% στα 84,11 δολ., μετά από πρόσφατη άνοδο λόγω προβλημάτων εφοδιασμού.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ο στρατός αναφέρει επίθεση σε αμερικανικό τάνκερ στον Κόλπο

Ιρανικές δυνάμεις φέρεται να έπληξαν αμερικανικό πετρελαιοφόρο κοντά στα σύνορα με το Κουβέιτ, το οποίο έχει τυλιχθεί στις φλόγες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιρανικού στρατού Εμπραχίμ Ζολφαγαρί.
Ένοπλος στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Ο αρχηγός των Χούθι απειλεί ότι «έχουμε το δάχτυλο στη σκανδάλη»

Ο ηγέτης των Χούθι της Υεμένης δήλωσε σε τηλεοπτική του ομιλία ότι οι μαχητές τους είναι έτοιμοι να επέμβουν και να απαντήσουν άμεσα σε περίπτωση κλιμάκωσης, την έκτη μέρα του πολέμου ΗΠΑ–Ισραήλ κατά του Ιράν.