ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Προς ήπια ύφεση η Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ αργή ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2024

Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει γενικά κοντά στον στόχο των κεντρικών τραπεζών μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, εκτιμά η Capital Economics, ενώ η Fed θα γίνει η πρώτη τράπεζα που θα μειώσει τα επιτόκια.

Λιγότερο αισιόδοξη σε σύγκριση με τον μέσο όρο των αναλυτών εμφανίζεται για την παγκόσμια οικονομία το 2024 η Capital Economics, αν και υπογραμμίζει ότι ο κίνδυνος ύφεσης μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί. 

Όμως το μεγάλο μέρος της επιβάρυνσης από την αυστηρότερη νομισματική πολιτική τονίζει ότι δεν έχει έρθει ακόμη και προβλέπει μια περίοδο πολύ αργής ανάπτυξης στις ΗΠΑ και ήπια ύφεση σε όλη την Ευρώπη. Ο τρέχον κύκλος ήταν ασυνήθιστος τόσο από την πλευρά της ζήτησης όσο και από την πλευρά της προσφοράς, δεδομένων των στρεβλώσεων που προκάλεσε η πανδημία, οπότε υπάρχει ιδιαίτερη αβεβαιότητα όσον αφορά τον χρόνο και τη σοβαρότητα οποιασδήποτε ύφεσης.

Υπάρχει πιθανότητα ο πληθωρισμός να κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που προεξοφλούν οι κεντρικές τράπεζες. Ο βασικός κίνδυνος εδώ σχετίζεται πιθανώς με τις τιμές του πετρελαίου και μια πιθανή επέκταση της σύγκρουσης Ισραήλ/Χαμάς. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα οι σφιχτές αγορές εργασίας και η αύξηση των μισθών να διατηρήσουν τον πυρήνα του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, κυρίως στην Ευρώπη. 

Ωστόσο, αναμένεται ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει γενικά κοντά στον στόχο των κεντρικών τραπεζών μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, καθώς ο πληθωρισμός της ενέργειας θα παραμείνει υποτονικός και τα βασικά ποσοστά θα μειωθούν καθώς η ζήτηση θα εξασθενεί. 

Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι η Fed θα είναι οριακά η πρώτη που θα μειώσει τα επιτόκια (τον Μάρτιο), δεδομένων των σαφών ενδείξεων ότι ο βασικός πληθωρισμός και η αύξηση των μισθών μειώνονται στις ΗΠΑ. Αλλά η μεγάλη εικόνα είναι ότι οι περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια το επόμενο έτος, και σε αρκετές περιπτώσεις περισσότερο από ό,τι αναμένουν οι αγορές. 

Δεδομένου ότι οι τάσεις της ανεργίας τείνουν να υστερούν σε σχέση με εκείνες της ευρύτερης οικονομίας, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας. Μετά τις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν κάλλιστα να επιλέξουν να συσσωρεύσουν εργαζόμενους. Επιπλέον, η πρόσφατη τιμολογιακή τους δύναμη τους επέτρεψε να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων χωρίς να υποστούν σημαντική μείωση της κερδοφορίας τους. Εν γένει δεν εκτιμάται ότι θα υπάρξει ύφεση στην αγορά εργασίας.

Η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών

Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατακόρυφα ως αποτέλεσμα του COVID και οι προβλεπόμενες πορείες του χρέους επιδεινώθηκαν καθώς τα μακροπρόθεσμα επιτόκια αυξήθηκαν. Παρόλα αυτά, αναμένεται ότι η δημοσιονομική στάση των ΗΠΑ θα αλλάξει ελάχιστα το επόμενο έτος. Όμως ορισμένες οικονομίες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, θα δεχθούν πιέσεις για αυστηροποίηση της πολιτικής. Η Γερμανία θα χρειαστεί επίσης να «σφίξει τα λουριά» για συνταγματικούς λόγους, παρά τη σχετικά υγιή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της. Αυτή η δημοσιονομική προσαρμογή θα ενισχύσει μια γενικά αρνητική τάση για την ευρωζώνη το 2024.

Κίνα, το μεγάλο ερωτηματικό

Η Κίνα αναμένεται να συνεχίσει να βιώνει μια κυκλική ανάκαμψη λόγω της βελτίωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και των συνεχιζόμενων αποτελεσμάτων της δημοσιονομικής στήριξης. Τα μέτρα για την ενθάρρυνση των τραπεζών να δανείζουν σε επενδυτές θα πρέπει να έχουν κάποια επιτυχία, αλλά τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας των ακινήτων είναι διαρθρωτικά, συμπεριλαμβανομένων των δημογραφικών, τα οποία θα λειτουργήσουν ως σημαντικοί αντίπαλοι άνεμοι σε οποιαδήποτε ανάκαμψη.

Η δημοσιονομική στάση είναι ήδη χαλαρή και τώρα που οι ανησυχίες σχετικά με τη συναλλαγματική ισοτιμία έχουν διαλυθεί, υπάρχει η υποψία ότι θα υπάρξει περισσότερη στήριξη της νομισματικής πολιτικής. Ως εκ τούτου, οι Κινέζοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι απίθανο να πατήσουν πολύ δυνατά το γκάζι, δεδομένου ότι η διαρθρωτική φύση των προβλημάτων της Κίνας περιορίζει το τι μπορεί να επιτευχθεί.

Ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, οι εξελίξεις στην Κίνα έχουν σημαντικό αριθμητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη. Ωστόσο, η Κίνα δεν αποτελεί σημαντική πηγή ζήτησης για τις εξαγωγές των προηγμένων οικονομιών. Οι κύριες απώλειες από μια ασθενέστερη κινεζική οικονομία θα είναι οι εξαγωγές των ασιατικών γειτόνων της και εκείνες των παραγωγών βασικών εμπορευμάτων, όπως η Αυστραλία, η Χιλή και η Νότια Αφρική. 

Οι τιμές των εμπορευμάτων θα πληγούν επίσης, αλλά για τις ανεπτυγμένες οικονομίες η σχετική πτώση του θα πρέπει να μετριάσει τις επιπτώσεις της αδύναμης ζήτησης στην Κίνα. Υπάρχει κάποιος κίνδυνος οι φόβοι για σκληρή προσγείωση να πυροδοτήσουν γενικότερες πιέσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Και εδώ, οι αναδυόμενες οικονομίες θα ήταν περισσότερο εκτεθειμένες, ιδίως εκείνες με μεγάλα εξωτερικά χρέη. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ακόμη και οι επιπτώσεις στην αγορά από τους έντονους φόβους για σκληρή προσγείωση στην Κίνα στα τέλη του 2015 δεν ήταν αρκετά άσχημες ώστε να προκαλέσουν σημαντική ζημία στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

Ο παράγοντας Τεχνητή Νοημοσύνη

Υπάρχει αισιοδοξία σχετικά με το περιθώριο της Τεχνητής Νοημοσύνης να οδηγήσει σε αξιοσημείωτη αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά αυτό θα υλοποιηθεί προς το τέλος της δεκαετίας. Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να αποδώσουμε την πρόσφατη ενίσχυση της παραγωγικότητας των ΗΠΑ στην Τεχνητή Νοημοσύνη η υπόθεση αυτή αποδυναμώνεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια τεχνολογική έκρηξη στον εξοπλισμό και τις άυλες επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να πλήξει τις αγορές εργασίας αυτό θεωρείται απίθανο και μάλιστα τονίζεται ότι σε πολλές περιπτώσεις θα συμπληρώσει παρά θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

China, Kina
ΔΙΕΘΝΗ

Χάνει τη λάμψη του το θαύμα της Κίνας και το Πεκίνο... μοιράζει χρήμα

Πακτωλός κεφαλαίων από την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα για να υποστηριχθούν κρίσιμοι τομείς. Δεν θεραπεύεται το βασικό πρόβλημα της χαμηλής κατανάλωσης των νοικοκυριών. Ποιο είναι το «σύνδρομο ΕΣΣΔ».