«Περισσότερα από 70 ιρανικής κατασκευής drones Shahed εναντίον της χώρας μας στη διάρκεια της νύκτας, εξαπολύθηκαν από τη Ρωσία» δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «τα περισσότερα από τα οποία καταρρίφθηκαν». Ο Ζελένσκι κατήγγειλε εξάλλου ότι η επίθεση, που σημειώθηκε την ημέρα κατά την οποία η Ουκρανία θυμάται τον λιμό Χολοντόμορ του 1932-33, όταν έχασαν τη ζωή τους αρκετά εκατομμύρια Ουκρανοί, ήταν μια ενέργεια «σκόπιμης τρομοκρατίας (...) Η ρωσική ηγεσία είναι περήφανη για το γεγονός ότι μπορεί να σκοτώσει».
Η ουκρανική ηγεσία έχει παρομοιάσει ξανά στο παρελθόν το Χολοντόμορ με την τρέχουσα ρωσική εισβολή. Η Ουκρανία και περισσότερες από 30 ακόμη χώρες αναγνωρίζουν το Χολοντόμορ ως γενοκτονία του ουκρανικού λαού από τη Σοβιετική Ένωση, στην οποία ανήκε τότε η Ουκρανία, καθώς προσπάθησε να καταστείλει την επιθυμία της για ανεξαρτησία. Τα περισσότερα drones είχαν στόχο το Κίεβο και προκάλεσαν τον τραυματισμό τουλάχιστον πέντε ανθρώπων.
Η επίθεση, η χειρότερη που έχει εξαπολυθεί με drones από την αρχή του πολέμου, ξεκίνησε νωρίς σήμερα το πρωί και είχε στόχο διάφορες συνοικίες του Κιέβου, ενώ συνεχιζόταν καθώς ξημέρωνε. Συνολικά διήρκεσε έξι ώρες. Εκπρόσωπος των τοπικών αρχών της ουκρανικής πρωτεύουσας δήλωσε στον κρατικό σταθμό Suspile ότι τουλάχιστον 40 drones έχουν καταρριφθεί. Σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, καταρρίφθηκαν 71 drones, «τα περισσότερα από τα οποία καταστράφηκαν στην περιοχή του Κιέβου», καθώς και ένας πύραυλος.
Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο επεσήμανε στο Telegram ότι από την επίθεση τραυματίστηκαν πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα 11χρονο κορίτσι, και προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε κτίρια σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας. Συντρίμμια από ένα drone που καταρρίφθηκε προκάλεσαν πυρκαγιά σε παιδικό σταθμό, πρόσθεσε ο ίδιος. Ο στόχος της επίθεσης δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρος, αλλά η Ουκρανία προειδοποιεί τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Ρωσία θα επιδιώξει για μία ακόμη φορά να πλήξει τις ενεργειακές υποδομές της χώρας, όπως είχε κάνει και πέρυσι τον χειμώνα.
Το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι σχεδόν 200 κτίρια στο Κίεβο, εκ των οποίων τα 77 είναι κτίρια κατοικιών, έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω της επίθεσης. «Φαίνεται ότι σήμερα ακούσαμε την εισαγωγή. Το πρελούδιο της χειμερινής περιόδου», σχολίασε ο Σέρχιι Φούρσα ένας γνωστός Ουκρανός οικονομολόγος στο Facebook.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε χθες Παρασκευή ότι η χώρα του πρέπει να πετύχει τρεις βασικές «νίκες» στο εξωτερικό: την έγκριση μεγάλων πακέτων βοήθειας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ουκρανίας στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Είκοσι μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αρχίσει να επικρατεί κούραση στις σχέσεις της Δύσης με το Κίεβο, το οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παροχή στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας από τους Δυτικούς συμμάχους του. «Χρειαζόμαστε τρεις νίκες. Η πρώτη είναι η νίκη στο αμερικανικό Κογκρέσο. Είναι μια πρόκληση, δεν είναι εύκολο, αλλά η Ουκρανία κάνει τα πάντα», τόνισε ο Ζελένσκι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε τον προηγούμενο μήνα από το Κογκρέσο να εγκρίνει βοήθεια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο, αλλά η βοήθεια αυτή δεν περιελήφθη στον νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό εγείρει ανησυχίες ότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό.
Ομάδα των Ρεπουμπλικάνων είναι αντίθετη στην αποστολή νέας βοήθειας στην Ουκρανία, καθώς εκτιμά ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να δαπανηθούν για τους Αμερικανούς φορολογούμενους. Ωστόσο η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών εξακολουθούν να στηρίζουν την παροχή βοήθειας στο Κίεβο. «Το δεύτερο είναι ότι χρειαζόμαστε βοήθεια από την ΕΕ για το πακέτο των 50 δισ. ευρώ», επεσήμανε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος στη βοήθεια που έχει ανακοινώσει το μπλοκ, αλλά δεν έχει εγκριθεί, αφού προς το παρόν η Ουγγαρία εκφράζει την αντίθεσή της.
«Και το τρίτο είναι να ξεκινήσουμε διάλογο για τη μελλοντική μας ένταξη», κατέληξε ο Ουκρανός πρόεδρος. Το Κίεβο ελπίζει οι ηγέτες των ΕΕ να συμφωνήσουν κατά τη σύνοδο κορυφής τους στις 14 και 15 Δεκεμβρίου να ξεκινήσει επισήμως η μακρά διαδικασία των διαπραγματεύσεων με στόχο την ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ, κάτι που, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, θα είναι καλό για να αναπτερωθεί το ηθικό των Ουκρανών.
Ο Ζελένσκι έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Λετονό πρόεδρο Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, ο οποίος δήλωσε πεπεισμένος ότι θα εγκριθεί το νέο πακέτο βοήθειας της ΕΕ, αν και πρόσθεσε ότι ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερος καιρός από όσος αναμενόταν.
Η γενοκτονία των ουκρανών από τον Στάλιν
Σήμερα συμπληρώνονται 90 έτη από το Mεγάλο Λιμό της Ουκρανίας (Χολόντομορ), όπου εκαττομύρια Ουκρανοί εωντιωθηκαν απο την σταλινική ηγεσία της ΕΣΣΔ. Η «Ημέρα Μνήμης του Χολοντόμορ», όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων ukriform, εορτάζεται κάθε χρόνο το τέταρτο Σάββατο του Νοεμβρίου σύμφωνα με τα προεδρικά διατάγματα του 1998 και του 2007. Τον 20ό αιώνα, οι Ουκρανοί υποβλήθηκαν τρεις φορές σε μαζικό λιμό: το 1921-1923, το 1932-1933 και το 1946-1947. Ωστόσο, το Χολοντόμορ του 1932-1933 ήταν το πιο καταστροφικό – έχει αναγνωριστεί ως γενοκτονία κατά του ουκρανικού λαού υπό το καθεστώς του Στάλιν.
Ο τρόμος του λιμού που διήρκεσε στην Ουκρανία για 22 μήνες στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 4 εκατομμύρια ανθρώπους. Για δεκαετίες, το θέμα του Χολοντόμορ ήταν ταμπού. Όσο υπήρχε κομμουνιστικό καθεστώς, ακόμη και η συζήτηση για το θέμα του λιμού εκείνων των ετών απαγορευόταν αυστηρά. Η έρευνα για αυτή την τραγωδία ξεκίνησε μόλις στα τέλη της δεκαετίας του 1980.
Σύμφωνα με το νόμο που εγκρίθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2006, «Σχετικά με το Χολοντόμορ του 1932-1933 στην Ουκρανία», ο λιμός του 1932-1933 θεωρείται πράξη γενοκτονίας του ουκρανικού λαού, ενώ αναγνωρίζεται η δημόσια άρνησή του... ως προσβολή στη μνήμη εκατομμυρίων θυμάτων του Χολοντόμορ, ταπείνωση της αξιοπρέπειας του ουκρανικού λαού και θεωρείται παράνομη».
Το Εφετείο του Κιέβου με την απόφασή του της 13ης Ιανουαρίου 2010 αναγνώρισε τους σοβιετικούς ηγέτες - Ιωσήφ Στάλιν, Βιατσεσλάφ Μολότοφ, Λάζαρ Καγκάνοβιτς, Πάβελ Ποστίτσεφ, Στάνισλαβ Κοσιόρ, Βλας Κούμπαρ, Μέντελ Κατιάεβιτς - ως ένοχους για την οργάνωση του Χολοντόμορ στην Ουκρανία.
Στις 22 Νοεμβρίου 2023, το Βερκόβνα Ράντα, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας, ενέκρινε δήλωση για την 90ή επέτειο του Χολοντόμορ του 1932-1933 στην Ουκρανία και κάλεσε ξανά τους διεθνείς οργανισμούς και τα κοινοβούλια να το αναγνωρίσουν ως γενοκτονία κατά του ουκρανικού λαού. Μέχρι σήμερα, 27 χώρες έχουν αναγνωρίσει το Χολοντόμορ του 1932-1933 ως γενοκτονία κατά του ουκρανικού λαού.
Επιπλέον, 55 κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν υπογράψει τη δήλωση που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ουκρανίας για την ενενηκοστή επέτειο του Χολοντόμορ του 1932-1933 στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την παράδοση, την ημέρα αυτή, οι Ουκρανοί ανάβουν κεριά μνήμης στα σπίτια τους προς τιμήν των θυμάτων του τεχνητού λιμού.